REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Geoană: Să ducem Parteneriatul strategic România - SUA la adevăratul său potenţial

Geoană: Să ducem Parteneriatul strategic România - SUA la adevăratul său potenţial

Replica API 7 iulie 2022 | 00:00 941

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a îndemnat, miercuri, la transformarea Parteneriatul strategic România - SUA dintr-unul "de securitate" într-unul "pentru prosperitate".

Mircea Geoană

"Să încercăm să imaginăm cum va arăta acest Parteneriat strategic în următorii 25 de ani, cum am putea să facem ca acest Parteneriat strategic, dominat de partea de securitate, să fie transformat într-un parteneriat pentru prosperitate. Şi sunt convins că, împreună cu partenerii americani, vom găsi soluţii pentru a face acest Parteneriat strategic şi mai durabil şi mai complet şi mai profund", a afirmat Geoană, într-un mesaj transmis participanţilor la conferinţa "Parteneriatul strategic România - SUA: 25 de ani. Garanţie de securitate pentru mileniul 3", desfăşurată în Amfiteatrul Ion Heliade-Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române, scrie Agerpres.

Potrivit lui Geoană, Parteneriatul strategic cu Statele Unite "trebuie în permanenţă primenit".

"Ca om care a lucrat pentru acest parteneriat practic toată viaţa, inclusiv la NATO, într-o formă sau alta, continuăm acest spirit al Parteneriatului strategic cu Statele Unite. Cred că un Parteneriat strategic atât de asimetric între o ţară de talie medie, influentă fără îndoială, şi o superputere globală ca America trebuie în permanenţă primenit, trebuie în permanenţă găsite şi aduse idei proaspete. Şi nimic nu ţine loc, nici măcar prezenţa militară, de relaţia între oameni, între comunităţi, între universităţi, între elitele noastre, între cetăţenii noştri. De aceea, invitaţia mea pentru cei care au, astăzi şi mâine, obligaţia de a duce mai departe acest Parteneriat strategic este să venim cu entuziasm, cu idei, cu pragmatism şi să ducem acest Parteneriat strategic la adevăratul său potenţial, o relaţie practic de alianţă între America şi România", a arătat Mircea Geoană.

Vorbind despre vizita preşedintelui SUA Bill Clinton la Bucureşti după Summitul de la Madrid unde România nu primise invitaţia de aderare la NATO, Geoană a susţinut că momentul din Piaţa Universităţii, alături de preşedintele Emil Constantinescu şi de sute de români entuziaşti, "a fost poate cel mai frumos" al mandatului acestuia, iar pentru români "un moment de imensă transformare".

"Sunt convins că pentru preşedintele Constantinescu a fost momentul de vârf al Preşedinţiei sale. Dar, pentru noi, ca români, a fost un moment de imensă transformare. Ceea ce a plecat la început ca un vehicul mai degrabă practic s-a transformat în timp, cu perseverenţă, cu consecvenţă, cu continuitate", a subliniat el.

Oficialul NATO a apreciat că semnarea, în urmă cu 25 de ani, a Parteneriatului strategic România - SUA a fost "un moment deosebit de reflecţie, de introspecţie, dar mai ales de prospecţie" şi şi-a exprimat convingerea că se va da acestui parteneriat "atenţie, grijă, investiţie şi mai ales sprijin popular şi leadership politic".

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a evocat amplu cadrul internaţional premergător semnării Parteneriatului strategic România - SUA, marcat de destrămarea URSS şi a Pactului de la Varşovia, ca şi de evenimentele tragice din fosta Iugoslavie.

Constantinescu a subliniat că Statele Unite ale Americii erau atunci "singura superputere a mondială din punct de vedere politic, militar, economic, social şi cultural şi ideologic".

"Statele Unite ale Americii erau atunci singura superputere a mondială din punct de vedere politic, militar, economic, social şi cultural şi ideologic. Deci, a fost o victorie a ideologiei wilsoniene, ca extindere a spaţiului libertăţii. Acest lucru trebuie afirmat cu putere pentru a înţelege evenimentele de atunci. (...) Din această calitate, Statele Unite şi preşedintele Clinton au oferit Parteneriatul strategic României. (...) Nu am auzit până acum să se vorbească în mod clar despre acest context: cine erau Statele Unite care ofereau parteneriat, de ce aveau nevoie Statele Unite de noi", a explicat fostul preşedinte.

Un mesaj în deschiderea evenimentului a transmis preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, amfitrionul conferinţei fiind prof. dr. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române şi director general al Bibliotecii Academiei.

Drumul spre recunoaşterea României ca o democraţie consolidată, dezvoltarea capabilităţilor militare, racordarea comunităţii de informaţii româneşti, naşterea economiei de piaţă, instaurarea statului de drept, reforma educaţiei, impactul Parteneriatului strategic au fost evocate, printre alţii, fizic sau prin mesaje transmise conferinţei de foştii premieri Victor Ciorbea şi Mugur Isărescu, Petre Roman, de Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe (1996 - 1997), de Victor Babiuc, Constantin Degeratu, Costin Georgescu, Cătălin Harnagea, Daniel Dăianu, Alexandru Athanasiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Gavril Dejeu, Virgil Petrescu, Remus Pricopie, Sandra Pralong, Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate şi Afaceri Strategice al prim-ministrului României, Radu Carp, Duinu Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Mihail E. Ionescu.

Cu ocazia acestui eveniment organizat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului şi Fundaţia Română pentru Democraţie a fost vernisată expoziţia "Însemnele prieteniei româno-americane în arhiva prezidenţială. Corespondenţă diplomatică 1996 - 2000".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din ce grupa de acoperiti face parte si acest Prostanac.Poate voi presa aflati mai repede.
0
0
Care parteneriat ? Parteneriat inseamna drepturi si obligatii macar aproape egale
0
0
Romania-al52-lea stat american! Fuck Schengen!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920