REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

George Brăiloiu, milionarul care a donat statului manuscrisele lui Cioran, face afaceri cu eoliene la Limanu

George Brăiloiu, milionarul care a donat statului manuscrisele lui Cioran, face afaceri cu eoliene la Limanu

Replica API 16 august 2012 | 00:00 1136

Vărul primarului din Eforie şi al fostului prefect de Constanţa,

Vărul primarului din Eforie şi al fostului prefect de Constanţa,

Cercul select al investitorilor în eoliene de la malul mării s-a completat cu un nume cât se poate de sonor pentru Constanţa. Este vorba despre George Brăiloiu, unul dintre cei mai discreţi milionari români, devenit celebru în primăvara lui 2011, după ce a cumpărat, la o licitaţie de la Paris, cu jumătate de milion de euro, manuscrisele lui Emil Cioran, pe care le-a donat ulterior statului român. La 41 de ani, George Brăiloiu este multimilionar din vânzarea de... aer. Concret, în limbajul breslei, este vorba despre certificate de emisii de carbon, pe care marii industriaşi le cumpără pentru a avea dreptul să polueze. Iar afacerea merge atât de bine, încât Brăiloiu a vândut doar în ultimii trei ani aer de aproape un sfert de miliard de euro. Din banii astfel câştigaţi, afaceristul născut în Valea Jiului s-a gândit să investească tot în aer, mai precis aerul purtat de colo-colo, cu alte cuvinte vântul, care stă la baza energiei eoliene. Şi unde putea găsi vânt mai prielnic decât în Constanţa, într-un perimetru încă neexploatat, precum cel de la Limanu. Coincidenţa face ca investiţia sa de la malul mării să-l aducă chiar acasă la rudele sale, în condiţiile în care celebrii fraţi Ovidiu (primarul oraşului Eforie) şi Liviu Tit Brăiloiu, fostul prefect al Constanţei, să fie verii săi primari, fapt dezvăluit în exclusivitate de "Replica" încă de anul trecut.

Afacerea cu eoliene din Constanţa a milionarului George Brăiloiu nu este tocmai nouă. Firma la care KDF Energy, deţinută în totalitate de Brăiloiu, este asociat majoritar, funcţionează din 2005 şi pare a avea ceva dificultăţi din partea administraţiei locale pe teritoriul căreia intenţionează să-şi desfăşoare activitatea. Spunem asta după ce, într-o şedinţă de consiliu local de la Limanu, din aprilie 2012, consilierii au amânat un proiect de hotărâre care să dea drumul afacerii cu eoliene a firmei lui Brăiloiu. Este vorba despre SC Wind Power SRL, cu sediul în Mangalia, pe strada Oituz, având ca domeniu de activitate producerea de energie electrică. Pe lângă asociatul majoritar George Brăiloiu, prin a sa KDF Energy, mai deţin părţi sociale prahoveanul Gheorghe Petrache, care împlineşte chiar azi, 16 august, 66 de ani, Ghiorghiţă Bălău, de 43 de ani, născut în Mangalai, cu domiciliul în satul 2 Mai, comuna Limanu şi elveţianul Mario Reichle, de 35 de ani, administrator fiind constănţeanul Bălău. Firma a înregistrat de la înfiinţare până anul trecut pierderi de aproape 4 miliarde de lei vechi, iar de dată recentă a cunoscut infuzii masive de capital. Potrivit unui anunţ publicat în Monitorul Oficial de pe 14 august a.c., asociaţii au hotărât conversia creanţelor pe care le aveau asupra firmei în părţi sociale, prin majorarea capitalului social al Wind Power. Este vorba despre cele 2.188.800 lei băgaţi în firmă de KDF Energy, 875.520 lei investiţi de Petrache, 437.760 lei din partea lui Bălău şi 145.920 lei, din partea lui Reichle. În urma conversiei, KDF Energy, prin George Brăiloiu deţine 60% din firma de eoliene din Mangalia, Gheorghe Petrache are 24%, Ghiorghiţă Bălău are 12%, iar Mario Reichle restul de 4%. Pe lângă asocierea cu deja gigantul pentru piaţa românească KDF Energy a lui Brăiloiu (afaceri de 293.626.202 RON şi profit net de 9.398.548 RON numai în 2011), Petrache, Bălău şi Reichle derulează şi ale afaceri în eoliene, cu participaţii variate. Vorbim de Black Sea Eolian SRL şi Wind Solution, din Mangalia, respectiv 2 Mai, dar şi de Eolian Grup SRL din Ploieşti şi Eolian Project SRL din Chitila- Ilfov. Pe lângă acestea, asociaţii lui Brăiloiu mai deţin afaceri precum Oportun SRL, Martini Touristic SRL, Pescanav Serv SRL, Start Geovil SRL, din Mangalia şi 2 Mai, sau Rom Blast SRL, Valtex SRL, Rom Blast Art SRL, Blast Construct SRL, Rebaioli Electrorom SRL, Ecvolact Prod SRL, Outmind Media SRL şi Gimacom Development SRL, din Prahova, respectiv Bucureşti. La rândul său, vărul fraţilor constănţeni Brăiloiu mai deţine Red Point Petroleum Grup SRL, din Bucureşti, Mat Soft Technology SRL, din Bucureşti, GTC Trust Systems SRL, din Râmnicu Vâlcea şi Euroscrap Company SRL din Târgu Jiu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218