George Lazer: Paza deținuților din penitenciare ar putea fi făcută cu secretara și contabilul. Video
George Lazer: Paza deținuților din penitenciare ar putea fi făcută cu secretara și contabilul. Video
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin Pinterest„Asta înseamnă Ordonanța trenuleț de acum. Infractorii să își desfășoare activitatea doar în orele de program ale polițiștilor“, este declarația președintelui Sindicatului Democratic al Polițiștilor din Penitenciare, George Lazer. Acesta a precizat într-un interviu acordat cotidianului Replica de Constanța că actualul Guvern Ciolacu nu este decât vechiul Guvern Boc 2 care a tăiat salariile. El a precizat că prin prevederile Ordonanței trenuleț angajații din penitenciare pierd aproximativ 2.500 de lei la salariu. El a continuat afirmând că angajații nu doresc decât să li se mențină actualele drepturi salariale. Potrivit lui George Lazer în anul 2024 în sistemul penitenciar au fost efectuate 1 milion de ore suplimentare.
Ordonanța trenuleț taie salariile angajaților din sistemul penitenciar și pune în pericol întreg sistemul de apărare și ordine publică. Președintele Sindicatului Democratic al Polițiștilor din Penitenciare, George Lazer, a declarat că i-ar transmite lui Marcel Ciolacu să își respecte promisiunile făcute sistemului de ordine și siguranță publică. „I-aș spune acum premierului Marcel Ciolacu faptul că acest Guvern nu este nimic altceva decât vechiul Guvern Boc 2. Ceea ce s-a întâmplat în anul 2010 se întâmplă și în anul 2025. Adică tăieri salariale, deși acum o săptămână la tribuna Parlamentului anunța că nu se va lua nicio măsură de austeritate, iată că se întâmplă. I-aș cere să-și respecte promisiunile făcute față de tot sistemul de siguranță și ordine publică. Asta înseamnă Ordonanța trenuleț de acum. Infractorii să își desfășoare activitatea doar în orele de program ale polițiștilor. Deja polițiștii au anunțat că în weekend închid secțiile pentru că dacă nu sunt plătiți nu vor veni la lucru“, a declarat George Lazer.
Adoptarea Ordonanței a venit la pachet cu proteste ale angajaților din sistemul penitenciar dar și al polițiștilor.
„Protestăm pentru că cei care sunt la guvernare astăzi încearcă să taie din veniturile oamenilor care lucrează. În sistemul de ordine și siguranță națională salariile nu sunt cele pe care le dorim pentru că nu a fost aplicată legea salarizării. Suntem singura ramură bugetară căreia nu i se aplică legea salarizării. Și aici vorbim și despre armată, poliție. De ani de zile ne tot amână“, a afirmat George Lazer.
Scăderi salariale de 2.500 de lei
Prin aplicarea prevederilor Ordonanței trenuleț, angajații din penitenciare pierd aproximativ 2.500 de lei din salariu. „Din punct de vedere al veniturilor aplicarea Ordonanței trenuleț înseamnă o diminuare a salariului personalului operativ cu aproximativ 2.500 de lei. Așa cum este ea publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe nu se mai plătesc orele efectuate de colegi în zilele de repaus săptămânal sau sărbătorile legale, așa cum spune Codul Muncii. Pe lângă faptul că nu se mai plătesc zilele de weekend și sărbători legale, nu se vor mai plăti nici orele suplimentare. Practic, acest sistem penitenciar, și mă refer aici la întreg sistemul, nu doar la Poarta Albă, supraviețuiește datorită orelor suplimentare“, a spus Lazer.
1 milion de ore suplimentare în 2024
Președintele SDPP, George Lazer consideră că Guvernul ar trebui să se uite mult mai atent la sistemul de siguranță și ordine publică.
„La nivel de sistem sunt înregistrate anual peste 1 milion de ore suplimentare, muncă efectuată de colegii noștri. Este foarte mult. Am ajuns aici din cauza lipsei de personal. În prezent, din necesarul de posturi care este de 20.000 doar 13.000 posturi sunt ocupate în sistemul penitenciar. De exemplu, la penitenciarul Poarta Albă necesarul de posturi este de 625. Acum sunt doar 450 de angajați. Munca celor aproximativ 200 care lipsesc din schema de personal este suplinită de cei existenți. Personalul din operativ înseamnă cam 70% din schema de personal. Acești oameni sunt cei care au contact direct cu deținuții. Avem peste 300 de angajați care au înțeles exact situația și care au semnat refuzul de muncă suplimentară, și ca aceasta este singura metodă de a trage un semnal de alarmă. Prin refuzul de muncă suplimentară înseamnă că la finalul lunii toți angajații din operativ care și-au îndeplinit fondul de lucru pe luna respectivă nu mai doresc să intre în serviciu. Pe noi ca și angajați ne-a interesat ani de zile ca lucrurile să meargă bine în acest sistem chiar și cu deficitul de personal, unii dintre colegi chiar au lăsat pe plan secundar familia, pentru a suplini lipsa altora din sistem. Deja au fost luate măsuri în sensul că nu se mai prezintă cu deținuții la instanțele de judecată. La nivel de siguranță și pază în penitenciar probabil că vor apela la structurile de suport care încă sunt aproape de îndeplinirea normei de lucru lunare, adică personal necalificat: secretare, contabili ce găsesc și ei prin curte. Aceasta este realitatea. Am mai făcut acest lucru anul trecut doar pentru o zi și a fost un haos general. Nu vreți să știți ce ar însemna dacă ne menținem poziția pe termen nedeterminat așa cum de altfel am și anunțat. Totul depinde acum doar de guvernanți cărora nu le cerem altceva decât să respecte niște legi pe care ei și le-au asumat, le-au votat“, a explicat Lazer.
Salariu de referință, la nivelul lui 2009
O altă mare problemă a întregului sistem de siguranță și ordine publică este salariul de referință care este blocat la nivelul anului 2009.
„Gândiți-vă doar la fastul că în sistemul penitenciar indicele de referință sectorială a rămas la valoarea celui din 2009. Practic, orice majorare care se aplică nu se face conform legii salarizării pentru că nu este pusă în aplicare în ceea ce ne privește. Se acordă la valoarea din anul 2009, care în sistem este de 573 de lei. Dacă s-ar aplica la valoarea reală de astăzi, pe brut ar trebui să fie undeva la 6.000 de lei. Este o diferență enormă, dar asta s-a dorit ani de zile ca sistemul să fie ținut acolo. Din ce am auzit și eu se lucrează la o nouă lege a salarizării. Ei nu au aplicat-o pe cea existentă, valabilă din 2017, și fac alta nouă, unde nici acolo nu suntem încadrați unde ar trebui. Cred că pur și simplu își bat joc de oamenii care stau pe stradă, de armată, sau de cei care avem grijă ca deținuții să fie ținuți în penitenciare. Acestor oameni statul le-a promis ceva semnând un contract cu ei, noi ne ținem de promisiuni și muncim cu mult peste ceea ce ar trebui ca normă de lucru. Să nu mai spunem despre condițiile în care lucrăm. Toate aceste lucruri au fost expuse de nenumărate ori dar nimeni nu a făcut nimic“, a concluzionat George Lazer.
Video:
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News