rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU

George Măndilă: Cea mai mare problemă a județului o reprezintă calitatea drumurilor

Consilierul județean George Măndilă se află la al doilea mandat în Consiliul Județean Constanța. A reprezentat PNL în perioada lui Nicușor Constantinescu, dar și atunci când a preluat frâiele Cristinel Dragomir însă, spune el, instituția este mai transparentăacum, în ciuda polemicilor din cadrul ședințelor de consiliu. A făcut, de fiecare dată, front comun, cu ai săi colegi pentru a transforma proiectele inițiate în hotărâri. Câte s-au realizat, cu ce probleme se mai confruntă județul, dar și reacții referitoare la bugetul general, ne spune George Măndilă în interviul de mai jos.

Reporter: Vă aflați la jumătatea celui de-al dilea mandat de consilier județean. Care sunt realizările dumneavoastră, până în acest moment?

George Măndilă: Realizările mele, ca și consilier județean, sunt incluse în realizările grupului PNL. Noi, la alegerile din 2016, am ”livrat” 15 consilieri. A fost o diferență de 100 de voturi care a permis PSD-ului să ia un mandat în plus și, implicit, să aibă majoritatea în Consiliul Județean, ceea ce le-a dat câștig. Noi, cei 15, am intrat în opoziție și am funcționat destul de străns, chiar dacă s-au mai modificat din persoanele intrate în consiliu. Tot timpul, înainte de fiecare sedință, ne sfătuim între noi și votăm unitar. Toate proiectele care s-au facut, s-au făcut împreună, s-au depus și anul trecut cât și anul acesta, unul din proiecte a fost dotarea în mediul rural a anumitor școli care nu aveau grupuri sanitare. Proiectul este in curs de derulare.

Rep.: Vă referiți la toaletele modulare?

G. M.: Da. S-a aprobat suma de 9000 euro, din ce îmi aduc aminte, pentru fiecare scoala, ca să poată achiziționa și să instaleze acest tip de toaletă. Alte proiecte care au fost depuse au fost legate de renovările Teatrului de Vară de langă City Mall, au fost proiecte referitoare la înființarea unui teatru de copii, căci și proiectele de renovare din dotarea unor spitale care apartin de Consiliul Județean, cum ar fi Spitalul de Pneumofiziologie de la Palazu. Ar mai fi alte categorii pe care le-au făcut colegii din comisia de sănătate. Referitor la proiectele mele personale, ele sunt incluse, ca și orice alt coleg, nimeni nu are proiecte personale în Consiliul Județean. Noi suntem o echipă acolo și așa vom funcționa până la terminarea mandatului.

Rep.: Cum este, per ansamblu, Consiliul Judetean?

G.M.: Acum, evident, este mult mai transparent. Nu mă refer, în mod special, la persoanele din interiorul consiliului, ci în general, la cei din țară. Eu, fiind la al doilea mandat, îmi aduc aminte și de primi ani de mandat sub Nicușor Constantinescu, îmi aduc aminte și de următorii doi ani sub conducerea lui Cristian Dragomir. La început, sub conducerea lui Nicușor Constantinescu, era o ciudațenie totală, se vorbea și se vorbea în gol, pur si simplu nu se accepta nimic, ulterior au mai apărut chestiuni de colaborare în momentul în care a fost CJ a fost preluat de Cristinel Dragomir. Acum se colaborează mai bine, dar nu foarte bine. Sunt două partide rivale pe scena politică din țară și lucrurile astea se văd și in provincie și în interiorul județului. Consiliul este mult mai transparent decât înainte.

Rep.: Care sunt, în acest moment, problemele județului?

G. M.: Cea mai mare problemă este calitatea drumurilor. Într-adevăr, s-au mai reabilitat în ultimii ani, dar într-o anumită zonă vom vedea că sunt drumuri asupra cărora nu s-a intervenit, de exemplu, în zona Pantelimon, pe acolo va rupeți mașina daca mergeti. Noi, tot timpul aprobăm lista de investiții a Direcției Județene de Drumuri și Poduri. Alocăm și buget căt putem din ce avem, pentru ca CJ, în momentul de față, are un minus la bugetul alocat, după cum se știe. Noi, înainte aveam un buget de aproximativ 140 milioane euro. Anul trecut, am rămas la vreo 40 milioane euro, anul ăsta nu știu cât vom avea, vom vedea ce anume se aloca și vom discuta atunci. Prima prioritate ar fi integralitatea reparării sau turnării de covor asfaltic pe toate drumurile ce țin de noi. Sunt zone unde nu s-a intervenit. În afară de drumuri, mai este problema instituțiilor de cultură. Consiliul Județean mai are în subordine și instituțiile de cultură. Ele funcționează ... sunt deschise și cam atât. Nu au o activitate normală, modernă, nu sunt interactive cu cetațeanul și din pricina aceasta avem niște instituții culturale oarecum prăfuite. Culmea, în interiorul locurilor sunt niște oameni remarcabili, dar nu ține neapărat de știința lor de management sau de știința lor de a face un act cultural, ține de finanțare. Consiliul nu iși poate permite în momentul de față să aloce foarte mulți bani. O altă problemă este cea spitalului. Să vedem când anume o să reușim să îl renovăm cu totul, se lucrează pe secții dar, lucrându-se pe bucăți, ajungem să închidem terminăm ultima secție și s-ar putea ca prima să intre iarăși în renovare și tot așa.

Rep.: În interiorul PNL care mai este atmosfera?

G. M.: Ne ințelegem, că suntem oameni mari, de ce nu ne-am înțelege?! Evident, noul partid liberal a trecut prin chinurile facerii și a durat ceva, ca oriunde în țară. Au fost păreri pro și contra, au fost oameni nemulțumiți care s-au retras din partid. Eu, personal, sunt în continuare în partid, sunt membru fondator al acestui partid, fac parte din persoanele care au constituit acest nou partid și am moștenit istoricul celor două formațiuni, atât cu bune cât și cu rele. Am avut o perioadă de grație, în 2016 la alegerile locale, a venit dușul rece de la parlamentare când rezultatul nu a fost pe masura așteptărilor noastre, iar acum ne așteaptă un set de patru alegeri consecutive din șase în șase luni, unde sperăm să obținem un număr de voturi necesare care să ne impingă la decizia politica a țării,. Un partid nu poate avea majoritatea singur, dar în momentul în care ai un scor foarte bun, deja sondajele sunt îmbucurătoare. Nu coincid sondajele, arată cel mult o fotografie de moment, dar lucrurile se pot schimba începând cu a doua zi. Sperăm ca lucrurile să arate bine atât la nivel național, cât și la nivelul organizației județene. Europarmamentarele vin cu un vot oarecum abstract, o să ne arate efectiv care este puterea partidului. Facem tot felul de liste, culise, lucruri care se discută. Vom vedea lista finală, sunt mulți acolo care ar putea să ne reprezinte, este în primul rând președintele partidului care trebuie așezat pe lista, este și Crin Antonescu, dar și Vasile Blaga. Până acum câțiva ani de zile nu prea priveam cu atenție ce se întâmplă la Bruxelles, acum se pare că noi am evoluat din punct de vedere al legăturilor în interiorul Uniunii Europene și chiar contează ce se întamplă la Bruxelles și ne afectează.

Rep.: Cum vi se pare bugetul general pe 2019?

G.M.: Pentru prima dată in istoria țării avem peste 200 miliarde euro, se pare că acest buget rămas la indemâna PSD-ului, la mâna lui Dragnea, Valcov și Orlando Teodorovici generează niste copii răsfățați sau niște câștigători și totodată generează și niște perdanți. Nu știu cum s-a rezolvat problema cu alocarea bugetului la Servicii Secrete și mutarea acelor bani pentru școli, dar ar trebui să ramână echilibrat din punct de vedere financiar. Nu ne putem bate joc de anumite instituții. Ar trebui să se discute amendament punct cu punct în interiorul Parlamentului, iar acolo coaliția de guvernare ar trebui să țină cont și de părerea opoziției, nu doar să respingă printr-un vot mecanic. Este foarte important ca o țară să aibă un buget echilibrat iar politicile, că sunt de stânga sau de dreapta, se transpun prin felul în care se consumă bugetul. Acolo se vede exact politica unui partid și cât de mult bine dorește să facă populației unei țări. Cât despre alocația pentru copii, acolo nici un partid politic nu ar trebui să își aducă vreun merit. Este adevărat, a fost singurul amendament PNL care a trecut, dar s-a ajuns în poziția în care a fost trecut pe nume propriu de către PSD. Orice amendament, dacă este bun, ar trebui aprobat după ce se discută si să nu își mai aloce nimeni meritele, nimeni nu face nici o dispută pe internet, nimeni nu trebuie să ridice mâna ca la școala. Pur si simplu, discutăm despre o datorie, despre ceva ce trebuia să facem.

Mirela PASCAL

joi, 21 februarie 2019926
mai mult...Replica
20 mar 16:18ReplicaVIDEO. Ministrul Culturii, reacție după ce partidul lui Cioloș a propus avort obligatoriu pentru cei fără venituri!

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, reacționează la declarațiile membrei PLUS, Oana Bogdan, susținute de Dacian...1018

20 mar 16:54ReplicaProblemele de la Constanța, către ministrul Culturii: Teatrul de Păpuși, de Operă și Balet și impozitul de la Casa de Cultură750
20 mar 13:06ReplicaȘedință de Consiliu Local cu SCÂNTEI: 'Un copil a fost MUȘCAT de 3 CÂINI, ce spune primarul?'1539
20 mar 14:25ReplicaVicepremierul Daniel Suciu: 'Cazinoul va fi reabilitat, ne-am asumat'

Cu pași sigur, autoritățile înaintează în demersurile făcute pentru reabilitarea Cazinoului, emblemă a orașului...1253

20 mar 16:49ReplicaZona de acces spre Lacul Techirghiol, DEZVOLTATĂ cu fonduri europene! „Vor apărea centre balneare de 4 – 5 stele!”1340
20 mar 15:39ReplicaSorina Pintea: 'S-au făcut pași importanți pentru realizarea Spitalului Regional Constanța'1243
20 mar 15:44ReplicaINVESTIȚIE de 27 milioane de lei! Sanatoriul Techirghiol va fi etalon pentru România!

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Daniel...1148

20 mar 11:23ReplicaEl este șoferul care s-a RĂSTURNAT de mai multe ori cu MAȘINA, la Medgidia2269
20 mar 10:26ReplicaRADARE în CASCADĂ în Constanța! Peste 100 de vitezomani trași pe dreapta2727
20 mar 00:00ReplicaŞOFER ACHITAT pentru ACCIDENTAREA unui PIETON şi FUGĂ de la locul FAPTEI!

Un bărbat a fost achitat pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. Decizia a fost...1439

20 mar 23:11ReplicaÎncă puţin şi-i gata! CNAIR mai face un studiu de fezabilitate pentru drumul expres Constanţa - Tulcea1794
20 mar 23:40ReplicaCOPIL DE TREI ANI, atacat de maidanezi. ‘Domnilor şi doamnelor din administraţia locală, pe unde vă plimbaţi cu copiii voştri?’5315
Vremea
11.1°9.3° - 11.1° miercuri, 20 martie 2019
câțiva noriUmiditate: 80%
Vânt: 2.17 m/s din NNE
Presiune: 1026.07 milibari

Loto
6/491421363940
5/4031618232737
joker491012147
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 mar 00:00SportIanis, ce-ai făcut? Hagi jr. va fi băgat în ședință de tatăl său pentru că n-a știut să răspundă la întrebarea asta

...963

20 mar 00:00SportSimona Halep își mărește staff-ul: un nou nume în echipa ei pentru Turneul de la Miami

Simona Halep se pregătește de Turneul de la Miami, dotat cu premii totale de peste 9 milioane de dolari. O noutate...641

20 mar 00:00SportOfensiva dură a celor de la Ajax: „Juventus s-a dopat în 1996. Acum vrem răzbunare!”

Fostul team manager şi ofiţer de presă al lui Ajax, David Endt, lansează acuzaţii grave la adresa adversarei...298

20 mar 00:00SportGheorghe Hagi ar putea renunța la Bas Kuipers și Bradley de Nooijer. Ce l-a nemulțumit pe antrenorul Viitorului

Gheorghe Hagi, 54 de ani, antrenorul celor de la Viitorul, e extrem de exigent când vine vorba de evoluțiile...444

Local
20 mar 10:24LocalACCIDENT RUTIER GRAV LA MEDGIDIA! O fată de 17 ani este ÎN COMĂ!

...4102

20 mar 02:19LocalCe planuri are ABADL în privința Lacului Tăbăcărie

Administrația Națională Apele Române- Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral intenționează să...1054

20 mar 02:23LocalŢigări de contrabandă, descoperite de poliţiştii constănţeni. Mai multe persoane au fost reţinute

Polițiștii de la transporturi din Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au...686

20 mar 02:24LocalRATC, anunț important!

Regia Autonomă Transport în Comun Constanța anunță publicul călător că, în perioada imediat următoare, se vor...1470

20 mar 02:11LocalNoi locuri de parcare în locul garajelor, pe strada Tulcei

Au început lucrările de amenajare a unei noi parcări în locul garajelor demolate pe strada Tulcei, în dreptul...618

20 mar 02:08LocalTânăr din Murfatlar, prins la volan cu permisul suspendat

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 18 martie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă...1139

20 mar 02:05LocalA furat produse cosmetice dintr-un supermarket din Constanța

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 18 martie a.c., au identificat un tânăr, în vârstă de 24 de...478

20 mar 02:04LocalOlimpiada Națională de Chimie, organizată la Constanța

În perioada 21-25 martie a.c., Constanța va fi gazda celei de-a LIII-a ediții a Olimpiadei Naționale de Chimie,...325

20 mar 01:52LocalÎCCJ a DECIS: Se rejudecă dosarul Alinei Bica

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația în anulare formulată de Alina Bica. Astfel, s-a fixat...1402

20 mar 02:03LocalÎncepe Festivalul de teatru pentru preșcolari, la Palatul Copiilor

Miercuri, 20 martie a.c., la ora 9,00, debutează la Palatul Copiilor din Constanța Festivalul de teatru pentru...305

Politică
20 mar 00:00PoliticăConducerea ALDE Constanța, mesaj pentru PNL

Conducerea Filialei ALDE Constanța "le mulțumește celor din PNL". Motivul? "Pentru interesul acordat și sârguința...414

20 mar 02:20PoliticăKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe 26 mai

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la o dezbatere, că vrea să organizeze un referendum în aceeași zi cu...447

20 mar 02:21PoliticăDesemnarea procurorului-şef european: Prima rundă de negocieri între PE şi Consiliul UE are loc miercuri

Prima rundă de negocieri între Parlamentul European (PE) şi Consiliul Uniunii Europene cu privire la desemnarea...349

20 mar 02:09PoliticăProiectul privind alegerea primarilor în două tururi, respins de Comisiile Camerei Deputaților

Comisia juridică și pentru administrație ale Camerei Deputațior au adoptat, marți, un raport comun de respingere la...298

20 mar 02:10PoliticăPrimăria Orașului Năvodari a demarat o serie de acțiuni privind curățenia de primăvară

Primăria Orașului Năvodari a demarat o serie de acțiuni privind curățenia de primăvară, atât pe domeniul public...408

20 mar 02:11PoliticăOrban, despre referendumul pe justiție: Indiferent ce decizie va lua Președintele, PNL va fi alături de demersurile pe care le va iniția

Președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că între liberali și președintele Iohannis există un parteneriat...253

20 mar 02:09PoliticăAdjunctul lui Kovesi a DEMISIONAT din funcție!

Marius Iacob a demisionat marți din funcția de adjunct al șefului DNA, potrivit unei declarații a acestuia pentru...766

20 mar 01:58PoliticăDirectorul Apollo Ecoterm Medgidia a fost schimbat din funcție! Ce declară Luminița Vlădescu

Contactată de Cotidianul Replica de Constanța, viceprimarul Luminița Vlădescu a declarat că ceea ce s-a scris în...642

20 mar 01:59PoliticăConsilierul județean PNL Crușoveanu are un mesaj pentru ALDE: „Demonstrați că nu susțineți PSD!”

Consilierul județean PNL Marian Crușoveanu, membru al Consiliului Județean Constanța, le transmite un mesaj...664

20 mar 02:24PoliticăE jale în Aparatul Administrativ: Ministerul finanțelor a dat startul vânătorii 'plimbătorilor de hârtii'

Ministerul Finanţelor a cerut fiecărui minister şi agenţiilor din subordine o situaţie privind atribuţiile...629

Monden
20 mar 00:00MondenAnna Lesko, mai incitantă ca niciodată. Dar fanii nu au fost deloc încântați

Anna Lesko s-a lăsat fotografiată într-una dintre cele mai incitante poziții în așternuturi. Însă, mulți dintre...323

20 mar 00:00MondenAndreea Marin, despre ipostazele sexy în care se pozează. „Mă simt iubită și iubesc”

De mai bine de doi ani, Andreea Marin trăiește o frumoasă poveste de dragoste alături de Adrian Brâncoveanu. Cei...393

20 mar 00:00MondenȘtefan Bănică, rol principal în serialul de comedie „Liber ca pasărea cerului”

Ștefan Bănică revine pe micul ecran, într-un serial de televiziune, după o pauză de 14 ani. El va deține unul...199

20 mar 00:00MondenAndreea Bălan se îndoapă cu pastile după stopul cardio-respirator. Ce mult a slăbit

Andreea Bălan (34 de ani) se recuperează după a doua naştere şi este mult mai atentă la programul pe care îl are....327

20 mar 00:00MondenBrigitte Năstase și Florin Pastramă, gesturi interzise la “Ferma”

Scene fierbinţi la “Ferma”, în episodul difuzat marţi seară la PRO TV. Craiul Florin Pastramă face din nou...428

20 mar 00:00MondenFosta soţie a lui Michael Jackson recunoaşte că cei doi copii ai artistului au ca tată un donator anonim

Debbie Rowe, fosta soţie a lui Michael Jackson, a recunoscut că cei doi copii ai artistului au ca tată un donator...294

20 mar 00:00MondenNicki Minaj a adus un tribut victimelor atacului de pe Manchester Arena

Nicki Minaj a adus un tribut victimelor atacului terorist de pe Manchester Arena în timpul unui recital susţinut în...194

20 mar 00:00MondenCreatorii serialului "Familia Simpson" vor marca 30 de ani de la lansare

Echipa de creaţie din spatele serialului "Familia Simpson", James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean, Matt Selman şi...170

20 mar 00:00MondenNetflix va absenta şi în acest an la Festivalul de Film de la Cannes

Netflix va absenta şi în acest an la Festivalul de Film de la Cannes, unde gigantul din domeniul streamingului video...167

20 mar 00:00MondenTrupa Limp Bizkit, la Electric Castle 2019

Trupa americană Limp Bizkit va participa la ediţia din 2019 a festivalului Electric Castle, care va avea loc la...209

Mapamond
20 mar 00:00MapamondItalia: Salvini blochează accesul pentru o nouă navă de salvare cu 49 de migranţi la bord

Ministrul italian de interne Matteo Salvini, adeptul unei linii dure împotriva migraţiei, refuză să primească în...178

20 mar 00:00MapamondRusia exclude o îmbunătăţire a relaţiilor cu Kievul dacă Poroşenko este reales la funcţia supremă în stat

Rusia a exclus marţi o îmbunătăţire a relaţiilor cu Ucraina dacă şeful statului ucrainean în exerciţiu, Petro...164

20 mar 00:00MapamondOlanda: Drapelele, coborâte în bernă după incidentul armat din Utrecht; Poliţia cercetează motivele atacului

Drapelele au fost coborâte în bernă la instituţiile guvernamentale din Olanda, marţi, la o zi după ce un bărbat a...167

20 mar 00:00MapamondBrexit: Theresa May îi va trimite lui Donald Tusk o scrisoare pentru amânarea ieşirii din UE

Premierul britanic Theresa May îi va trimite marţi sau miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, o...186

20 mar 00:00MapamondSUA: Pentagonul a prezentat lista proiectelor militare ce ar fi folosite la finanţarea zidului lui Trump de la graniţa cu Mexicul

Pentagonul a transmis luni Congresului SUA, cu o întârziere de câteva săptămâni, o listă cu peste 400 de proiecte...179

20 mar 00:00MapamondGruparea Statul Islamic ameninţă că se va răzbuna după atacul de la două moschei din Noua Zeelandă

Gruparea extremistă Statul Islamic a ameninţat luni că se va răzbuna după atacul de vineri de la două moschei din...203

20 mar 00:00MapamondDesemnarea procurorului-şef european: Prima rundă de negocieri între PE şi Consiliul UE are loc miercuri

Prima rundă de negocieri între Parlamentul European (PE) şi Consiliul Uniunii Europene cu privire la desemnarea...175

20 mar 00:00MapamondAtentatul din Noua Zeelandă a vizat, de fapt, Turcia, susţine preşedintele Erdogan

Atentatul comis de un extremist de dreapta împotriva a două moschei din Noua Zeelandă face parte dintr-o...214

20 mar 00:00MapamondSiria: Forţele antijihadiste luptă împotriva ultimei redute a grupării Stat Islamic

Forţele Democratice Siriene (FDS) au încercuit ultima redută a grupării Stat Islamic (SI) în estul Siriei, unde...182

20 mar 00:00MapamondRepublica Moldova: Tiraspolul instalează „posturi de grăniceri“ în zona de securitate, justificând că doreşte să prevină „relansarea conflictului armat“

Administraţia separatistă de la Tiraspol a instalat în ultimele luni aşa-zise 'posturi de grăniceri' în zona de...189

Sănătate
19 mar 01:31SănătateProgram preventiv pentru depistarea bolilor prostatei, la Hârșova

Spitalul Orășenesc Hârșova desfășoară un program preventiv pentru locuitorii orașului și ai localităților...357

14 mar 00:00SănătateLecție de prim ajutor oftalmologic susținută de medicii de la Mrini Eye Hospital elevilor Liceului Internațional de Informatică

Mrini Eye Hospital a desfășurat miercuri, 13 martie a.c., prima acțiune în domeniul învățământului medical de...518

11 mar 00:37SănătateSemnal de alarmă: numărul MAMELOR MINORE, în creștere la Constanța!

La școală se fac ore de educație sexuală, iar internetul este plin de articole cu sfaturi pentru părinți referitor...1222

11 mar 01:17SănătateRUJEOLA – peste 100 de cazuri raportate în ultima săptămână!

Noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate, în perioada 4 – 8 martie a.c., în țara noastră, potrivit evidenței...549

9 mar 00:07SănătateAmbasada SUA investește 320.000 de dolari în reabilitarea Maternității din Medgidia

Ambasada Statelor Unite ale Americii la București va investi 320.000 de dolari în reabilitarea blocului...696

7 mar 09:22SănătateConcurs pentru funcția de medic șef Clinica TBC Osteoarticular Agigea

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța scoate la concurs postul de medic șef...838

4 mar 02:18SănătateLegea salarizării discriminează o parte din salariaţii din sistemul sanitar

O radiografie a efectelor produse de Legea Salarizării, în special în sănătate și asistență socială, arată...1572

4 mar 02:20SănătateEPIDEMIE DE GRIPĂ. Creștere îngrijorătoare a deceselor! Ultima victimă din Constanța: o femeie de 39 de ani

Numărul deceselor în cazul cărora specialiștii au confirmat virusul gripal a ajuns la 159, potrivit ultimei...1101

27 feb 01:54SănătateInfecţiile respiratorii acute, gripa şi infecţiile respiratorii acute severe în scădere

Analiza datelor privind evoluţia infecţiilor respiratorii acute, gripei şi infecţiilor respiratorii acute severe...849

27 feb 01:54SănătateVezi Raportul DSP privind decesele la Constanţa din cauza gripei

...883