George Măndilă nu-i crede pe operatorii care spun că nu au profit din turism. Video
George Măndilă nu-i crede pe operatorii care spun că nu au profit din turism. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestOrganizația de Management al Destinației O.M.D. Mamaia-Constanța a fost înființată în 2023 printr-o asociere între Primăria Municipiului Constanța (cu 50%) și trei patronate din turism (Organizația Patronală Mamaia-Constanța, Asociația Patronală Resto, Patronatul Marea Mamaia-Constanța, fiecare cu câte 16,66%), cu scopul de a gestiona în comun, mai eficient, activitățile de promovare și management turistic pentru stațiunea Mamaia și municipiul Constanța. OMD a avut, în această vară, primele evenimente care au adunat mii de turiști în stațiunea Mamaia. Președintele OMD, George Măndilă, s-a aflat joi, 14 septembrie, în studioul Replica, unde a făcut un bilanț al activității, dar a vorbit și despre următoarele proiecte.
În debutul interviului, George Măndilă, a făcut un scurt bilanț al activității OMD-ului. „Am început să muncim efectiv de la jumătatea anului 2023 și noi credem că în aceste două trei luni de zile de când am început treaba, ne-am descurcat bine. Totodată, până acum, stațiunea Mamaia, cât și zona Constanței a vorbit pe voci disparate. Fiecare voce reprezenta un interes separat. Acum OMD-ul vorbește pentru toată lumea și când pronunță ceva, pronunță un interes integral al stațiunii și al orașului. Ne-am propus mai mult, dar am ajuns apoi la concluzia că zece evenimente sunt suficiente, potrivite pentru acest an, care a început la jumătate. Evident, ele nu au fost ieftine și a trebuit să cântărim foarte bine câte anume facem. Ne-am oprit la zece evenimente. Ele au avut loc în fiecare week-end. Eu cred că au fost bune. Asistența a fost numeroasă, fiind formată atât din cei care au venit să vadă în direct artiștii, cât și din cei care ne-au urmărit, pentru că, în premieră, am și filmat profesionist toate aceste evenimente, le-am difuzat pe o televiziune națională și totodată pe câteva pagini de Facebook cu numeroși privitori. Avem urmăritori și vizualizări de ordinul sutelor de mii, ceea ce ne mulțumește și ne împinge să facem lucruri și mai bune”, a spus George Măndilă.
200.000 de euro au costat evenimente din acest sezon
Cât au costat evenimentele în acest sezon estival? „Doar evenimentele cred că ne-au dus undeva la 200.000 de euro. Să știți că s-a negociat destul de dur, noi, în momentul în care ne-am apucat să facem așa ceva, ne aflam în plin sezon estival. Procedurile au trebuit demarate foarte repede și închise toate acele rotițe ale mecanismului, ca să iasă treaba bună. Nu trebuie să uităm că noi ca Asociație, nu deducem TVA. Faptul că nu deducem TVA ne face să pierdem aproximativ 20% din bani, pentru că nu îl mai recuperăm. Așadar, dacă tragem o linie la finalul lunii august, putem să discutăm despre un total de plăți al OMD-ul cu o valoare undeva la 1.8000.000 de lei, ceea ce înseamnă 340-360 de mii de euro, din care evenimente au costat undeva la 200 de mii de euro. Repet, din acești bani trebuie să dăm la o parte 20%, care reprezintă banii statului, fiindcă orice produs, atunci când îl cumpărăm, valoarea lui reală este fără prețul TVA. Faptul că se adaugă 19%, reprezintă taxa percepută de statul român”, a mai spus Măndilă.
Promovăm Mamaia și Constanța doar în sezon?!
„Ceea ce muncim iarna, primăvara și toamna, se vede vara. Toate discuțiile, negocierile și planificările se fac în iarnă-primăvară. Noi ne-am propus acest lucru (n. red. promovarea în extrasezon). Noi am început la jumătatea lunii iulie, am intrat pe televiziunile naționale, am intrat în mass-media națională, iar de la începutul lui august și pe cea locală. Trebuie să vă spun că avem un interes și față de constănțeni. În afară de cazare, în stațiunea Mamaia, există și sectorul HoReCa, sectorul de alimentație publică. Să nu uităm că în capetele de sezon, marea majoritate a clienților pe stațiune erau constănțeni. În ultimii ani s-a observat că, datorită ofertelor extraordinare care vin din Centrul orașului, din zona Peninsulară, cât și din Portul Turistic Tomis, constănțenii au început să prefere să frecventeze orașul, ceea ce a dus la o scădere a clienților pe stațiune. Eu am denumit acest proiect «Reclădirea încrederii constănțenilor în destinația turistică». Din acest motiv avem foarte multe materiale de promovare și publicitare în mass-media locală, pentru a face din nou constănțenii să frecventeze stațiunea Mamaia. Normal că este bine să promovăm stațiunea pe tot timpul anului și asta facem în momentul de față, dar nici nu trebuie să aruncăm cu banii în stânga și în dreapta. Există anumite perioade, fiindcă în rândul turiștilor români perioada de toamnă face referire foarte mult la turismul balneo și la turismul montan. Noi vom începe după luna februarie să promovăm turismul de sezon estival, turismul de litoral”, a explicat președintele OMD.
Ne-am propus să mergem atunci și la Târgul de Turism al României
Urmează ca stațiunea Mamaia să fie promovată și în străinătate, la târgurile de turism, mai spune Măndilă. „De aceea, ne-am propus să mergem atunci și la Târgul de Turism al României și nu numai. Și în toamnă mergem la târguri de turism. Acum pregătim Londra și Varșovia. În primăvară vor fi probabil alte trei capitale europene cu târguri de turism, la care am vrea să mergem. Lista Ministerului de Externe este foarte lungă. Nu are rost să mergem peste tot chiar dacă am avea banii necesari. Spun acest lucru pentru că sunt târguri de turism care se organizează în țările care au ieșire la o mare caldă, cum este Mediterana. Nu văd de ce ne-am duce la târgul de la Paris ca să ne luptăm cu Coasta Franceză Sau la târgul de la Barcelona pentru a intra în competiție cu toată coasta Spaniei și a Portugaliei. Nu văd ce am putea face la Rimini, în Italia, la târg, pentru a concura cu toată Italia. În schimb, este un lucru foarte bun să mergem la Londra, care este înconjurată de o mare rece, la Varșovia care are ieșire la o mare rece sau la Berlin, cu ieșire către Marea Nordului. Trebuie să ne ducem către țările a căror climă, și temperată, este una scăzută. Nu ne vom lupta, nu vom intra într-o competiție, căci ar fi o utopie din partea noastră, cu Grecia, Turcia, Italia, Bulgaria, Spania, Franța sau Coasta Dalmației, din Croația și Muntenegru”.
Mai multe, urmăriți în VIDEO de mai jos:
Vin sau nu turiștii în Mamaia?
De ce fug turiștii de stațiunea Mamaia? George Măndilă are răspunsul: „Noi avem la ora actuală foarte multe firme, care transportă turiștii români, către exterior. De ce fac aceste firme acest lucru? Nu știu dacă o să vă vină să credeți, dar turiști români sunt niște turiști foarte buni pentru piața formată din Turcia, Italia, Grecia. Turiștii români au ajuns la un nivel de salarizare oarecum convenabil și cheltuie în destinații foarte mult. Își planifică vacanțele și vor să iasă, dar să nu uităm că orice turist care iese în străinătate nu consumă acolo toate zilele de concediu. Să presupunem că sunt 20-21 de zile de concediu, per familie, pe an. Toate aceste zile nu se petrec într-o excursie. Să presupunem că 5 sau 7 dintre ele se fac iarna, iar restul rămân vara. Dacă din aceste 15 sau 16 zile de pe vară, 5 zile sau 6 zile se alocă Greciei sau Bulgariei, diferența de zile rămâne pentru litoralul românesc sau alte destinații din România. Cei care fac vacanțe preferă să meargă într-o vacanță segmentată din când în când, ca să poată merge în mai multe locuri sau de mai multe ori. S-a observat că își lasă câteva zile pentru Mamaia, să știți, cel puțin cei din zona Moldovei și cea Munteniei, unde includ și Oltenia. Ardealul, deși și ei sunt prezenți în stațiunea Mamaia și pe litoralul românesc, mai au o ieșire spre Croația, pe care o fac pe autostradă și ajung destul de repede. În ceea ce privește Mamaia, avem aici români din Vechiul Regat, care vin cu regularitate. Toți acești români, în momentul în care îi întrebi, să știți că în decursul verii, în lunile de concediu, se mai duc și în altă parte. Nu avem nimic de reproșat turiștilor români care aleg să facă anual o vacanță și în străinătate. Știm că ne vor căuta și pe noi și vor veni și la Mamaia. Se observă o creștere anuală a numărului de turiști, așadar, românii, printre alte vacanțe, fac și una pe litoralul românesc. Important este cine anume culege din totalitatea turiștilor români, din salba de stațiuni de pe litoral, cei mai mulți, iar aceasta este Mamaia.”
Nu mai putem avea profiturile din anii '90 sau anii 2000
Cât despre nemulțumirile operatorilor economici din Mamaia, care se plâng că e cel mai prost sezon din ultimii ani, Măndilă spun că nu sunt fondate și explică de ce: „Eu aud nemulțumirile astea legate de numărul de turiști de 40 de ani, și la începutul și la finele sezonului. Nimeni nu o să se laude în turism niciodată, în octombrie descoperim profitul. N-o să spună nimeni că a avut profit. Dacă ar fi fost acea rată de scădere a profitului de când aud eu treaba asta, în momentul de față, toată stațiunea ar fi trebuit să fie pulverizată, să nu mai existe nimic pe acolo. La plaje în sine, într-adevărat prețurile de închiriere s-au scumpit, iar acolo unde operatorii au intrat în competiție pentru licitație, au știut în ce se bagă. Au fost bucăți de plajă care nu s-au licitat pentru că a fost o perioadă de închiriere de 2 ani. Nimeni nu ar investi nici măcar un dolar doar pentru doi ani, pentru că nu ar avea când să scoată banii înapoi. Au participat la licitație cei care aveau mobilierul de dinainte. (...) Întotdeauna trebuie să tragem linie în luna octombrie. Parte din plaje au fost luate de proprietarii de hoteluri, care nu au încasat taxă pe șezlonguri, pentru că ea intră în prețul de cazare. Câtă vreme turiștii au achitat un pachet de cazare, iar în el există inclus șezlongul, ar trebui să tragem linie după tot bussiness-ul. De obicei sunt ani buni. Nici nu mai putem avea profiturile din anii '90 sau anii 2000, când inflația se rostogolea. Acum economia României este una stabilă, nu avem inflație foarte mare de pe un an pe altul, iar referitor la rata de profit, dacă rămân 10-15-20% din cifra de afaceri, înseamnă că a fost un an bun. Mai greu este când rămân 3-5 sau 7%, pentru că nu rămân bani pentru investiții pe iarnă, pentru ca următorul an să arate mult mai bine. Să nu uităm că doar pentru a deschide de pe un an pe altul o unitate de cazare, care are și restaurant, se poate discuta despre sume mai mari de 60 de mii de euro.“
Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:
Planurile OMD pentru 2024
În continuare, Măndilă a vorbit și despre planurile OMD pentru anul viitor. „La anul ne-am gândit să mărim suita de concerte. Eu voi propune în Adunarea Generală a Asociației, pentru că ei sunt cei care decid, un număr de 30 de concerte, începând de la 1 mai, când avem o minivacanță legată cu zilele libere de Paște, până undeva pe 10 septembrie. Chiar în perioada sărbătorii de Sf. Maria probabil vom avea o suită de 3-4 concerte legate. Cu siguranță nu vom face niciun concert în ultimul week-end din august, pentru că atunci, din câte știu eu, se ține Festivalul Mamaia. Din respect pentru cei care cântă acolo, pentru simbolul numit Festivalul Mamaia pentru ceea ce a fost el și ceea ce ne dorim să fie, nu vom canibaliza audiența și prezența și nu vom programa niciun concert. Am făcut o socoteală și m-am uitat pe calendarul week-end-urilor și cred că 30 de concerte sunt suficiente pentru ceea ce poate să facă OMD-ul. Va trebui să vedem și bugetul la final de an. Eu, în momentul de față, nu cunosc bugetul pentru 2024. Pregătirea concertelor va începe undeva în februarie-martie. Publicitatea națională o vom continua undeva până în luna septembrie la final. Va trebui să fim prezenți și în mediul online. Aceasta este o planificare separată. Vom fi prezenți bineînțeles și la cele mai importante târguri de turism, care ne pot ajuta”.
Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:
De unde vin banii OMD-ului?!
„Banii OMD-ului sunt din taxele speciale de promovare turistică. Avem o taxă turistică de 1%, pe care o achită turiștii. Ea se aplică pe valoarea fără TVA a sumei consumate pentru cazare, iar a doua taxă specială este taxa pentru promovare, fixă și pe diverse trepte, pe care o achită operatorii economici, de la hoteluri până la cluburi, restaurante. Banii înainte stăteau în cont. A fost o condiție atunci când s-a înființat OMD-ul, pe care noi am trecut-o în statut și Consiliul Local a aprobat-o, ca la data înființării Asociației, toate sumele strânse și necheltuite din taxa de promovare să se transfere către OMD. Discutam la data de 31 decembrie 2022 despre o suma de 4.300.000 de lei, aproximativ 860.000 de euro. Sunt bani strânși din 2017 până în 2022. Nu au fost sume mari. Ultimul an în care s-au consumat bani din această taxă de promovare a fost 2017. Se strângeau undeva între 200.000 și 300.000 de euro pe an. Acum se vor strânge mai mulți pentru că se va adăuga și acel 1%, care este o taxă turistică pe care o găsim oriunde în lume. Mamaia are o taxă turistică medie spre mică. Ea poate fi exprimată ori procentual din suma fără TVA a cazării, ori taxă fixă. Mangalia de exemplu are 5 lei pe zi, ceea ce înseamnă un euro pe zi de persoană. La Eforie este de 3 lei pe zi. La Brașov, la Poiană, discutăm despre 1 sau 1,5 %. La București discutăm cu începere din acest an de 2% atât din valoarea cazării, cât și din valoarea mesei. Acolo este o super taxă și se strâng foarte mulți bani pentru au cea mai mare capacitate de cazare și cel mai mare turism fracționar. Noi suntem la 1%, iar la o valoare medie a cazării se ajunge undeva la 5 lei pe zi, ceea ce mie mi se pare normal. Nu am auzit comentarii negative de la turiști, care ar fi putut fi transmise către mine de către hotelieri. Sunt hotelieri care nu o încasează. Sunt hoteluri de cinci stele, care au camere de 200 de euro pe noapte. Este absurd să se ducă să ceară alți doi euro. Acești hotelieri nici nu pomenesc această taxă și pur și simplu o achită”, a spus Măndilă.
Mai multe, în VIDEO de mai jos:
Interviul INTEGRAL îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News