REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

George MĂNDILĂ: Se va înființa o ORGANIZAȚIE care se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia

George MĂNDILĂ: Se va înființa o ORGANIZAȚIE care se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia

Replica API 1 iulie 2021 | 00:06 3793

George Măndilă, unul dintre consilierii primarului Vergil Chițac, a continuat seria interviurilor marca Replica de Constanța. Acesta a vorbit despre proiectele administrației locale, dar a răspuns și criticilor care spun că în Constanța nu s-a mișcat nimic de la preluarea conducerii de către PNL-USR. Totodată, Măndilă a comentat neînțelegerile din Coaliție, precizând că speră ca cele două formațiuni să ajungă, în cele din urmă, la o reconciliere.

În debutul interviului, George Măndilă a făcut o trecere în revistă a activității sale, de la preluarea atribuțiilor. ”Când am ajuns în Primărie, consilierii primarului au avut printre atribuții și anumite direcții de coordonat, de a prezenta puncte solide primarului pentru a le folosi și a lua decizii în cunoștință de cauză. La mine au ajuns atunci trei chestii: secretarul general al municipiului în relația cu consilierii locali, Prefectura și Consiliul Județean, Direcția de Autorizare și Sprijin a agenților economici și Direcția de Strategii, Programe și Fonduri Europene. Avem aproape 8 luni de zile în care ne-am desfășurat activitatea în Primărie, au fost niște luni puțin dificile pentru că a trebuit să ne adaptăm stilului de lucru, primarul este un om foarte disciplinat și atent în ceea ce privește munca. Din punctul meu de vedere, activitatea se pune ușor, ușor pe roate, am fost nevoiți să facem tot felul de regulamente și programe, a trebuit să deslușim ițele administrației, să vedem ce nu a funcționat înainte. Foarte multe lucruri nu se văd în plan fizic în acest moment, dar ele au semințele necesare pentru o dezvoltare frumoasă”, a declarat George Măndilă.

Măndilă: Lucrurile se văd mai greu în Constanța pentru că procedura administrației este una greoaie

Acesta a răspuns criticilor care spun că în Constanța nu s-a mișcat nimic de la preluarea conducerii de către PNL-USR, mai ales în ceea ce privește spațiile verzi. ”Lucrurile se văd mai greu pentru că procedura administrației este o una greoaie, nu este ca în privat. Aici, trebuie să treci prin tot felul de studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate, anunțuri de consultare de piață, proiect tehnic și abia apoi licitații. Cât despre spațiile verzi, a fost o situație specială. Erau două firme în picioare, una a ales să se retragă pentru că nu i-a mai convenit prețul din contract și a rămas doar una singură. Evident, cea care a rămas nu putea, cu oamenii pe care îi avea, să susțină spațiile verzi din întregul oraș. S-a apelat la asistații sociali, s-a făcut curățenie pe taluz. În momentul de față, există o situație la Direcția de Servicii Publice prin care se încearcă a se atribui 8 sectoare pe prețurile vechi, prin atribuire directă, dar prețurile vechi nu sunt convenabile, iar prețurile pe industria orizontală au crescut cu cel puțin 25%. Soluția va fi o licitație pe câteva sectoare, nu vor mai fi doar 2 firme, ci mai multe și, totodată, urmează și dotarea în acest sens”, a explicat consilierul primarului.

Continuarea falezei de la Cazinou în Mamaia, Parcul Costier, incluse în Strategia de Dezvoltare

George Măndilă a reiterat propunerile de proiecte care, dacă s-ar realiza, Constanța s-ar întoarce cu fața către mare. Continuarea Falezei de la Cazinoul din Constanța, până la finalul stațiunii Mamaia, Parcul Costier, dezvoltarea zonei de la Poarta 1, revitalizarea circuitului din Portul Tomis sunt doar câteva dintre propunerile lui Măndilă. Cât de mult a avansat? ”Important este să fie prinse în strategie aceste proiecte, cine anume le va implementa sau cine anume va tăia panglica lor este mai puțin important. Foarte important este ca oamenii să beneficieze de aceste proiecte. În momentul de față, în ceea ce privește Strategia de Dezvoltare a municipiului Constanța, noi am plecat de la acele 8 strategii sectoriale pe care le avea municipiul. La noua strategie suntem în faza în care am primit de la toate instituțiile municipiului, dar și de la firmele private semnificative, proiectele lor. Urmează ca în toamnă să prezentăm această strategie. Eu am mizat foarte mult pe aceste proiecte să intre în strategie, cu toate că, este necesar și de a modifica câteva legi. Dorim extinderea potențialului turistic și economic în Portul Tomis, un parc verde, promenadă pe cheul cel lung”, a precizat George Măndilă.

Se va înființa o organizație care se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia: operatorii vor cotiza

George Măndilă a vorbit despre un alt proiect benefic pentru constănțeni dar, mai ales pentru operatorii din Mamaia. Va fi înființată Organizația de Management al Destinației ce se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia. ”Suntem în procesul de alcătuire a Organizației de Management al Destinației. În momentul în care se va constitui va avea un rol foarte important în gestionarea stațiunii Mamaia, va promova stațiunea în ansamblul ei, ca și destinație turistică.

Totuși să nu uităm că în conturile SPIT există suma de 2 milioane de euro, bani încasați de defuncta Asociația Litoral. Acești bani vor ajunge la noua organizație. ”Primăria a colectat această taxă turistică, dar neexistând acest OMD, banii din taxe au fost blocați la SPIT. La ora actuală cred că discutăm de aproximativ 2 milioane de euro, ei vor fi deblocați doar în momentul în care se va constitui OMD. Acești bani sunt bani publici, sunt subiect de Curtea de Conturi, nimeni nu se joacă nu ei. Pe an, stațiunea în sine încasa la cursul euro din prezent, aproximativ 300.000-400.000 de euro, dar e posibil ca de acum înainte să colecteze mai mult. Cu alte cuvinte, pe viitor vom avea o taxă de promovare turistică și pe o anumită parte din Constanța, care beneficiază de aceste servicii de promovare. Taxa urmează să fie făcută printr-o hotărâre de Consiliul Local, aceasta va fi diferențiată de hoteluri mari, hoteluri mici, restaurante, magazine, tot felul de operatori”, a detaliat Măndilă.

”Acest OMD trebuia să fie gata încă din toamna anului trecut, numai că, Asociația Patronală Mamaia a reușit să cadă de comun acord cu primarul Făgădău. La ora actuală, din punct de vedere al patronatelor, avem doar două asociații: Organizația Patronală Mamaia - care este mai de mult timp, a avut rezultate bune, s-a tot zbătut pentru hotelieri, dar avem și o asociație mai nouă, Asociația RESTO - care are în componența ei reprezentanți economici de beach-baruri, operatori de plaje, restaurante, hoteluri, pe zona acesta de HoReCa. Aceste două asociații patronale vor intra de drept în OMD, dacă doresc. Pe lângă asta, mai avem și alte solicitări de la operatori economici individuali care și-au manifestat dorința de a intra. Taxa de a intra în OMD reprezintă o sumă de aproximativ 3000 de lei, după aceea 1000 lei pe an. Pentru Asociația Patronală Mamaia capitalul de intrare în OMD va fi de 30.000 de lei, respectiv, 10.000 de lei taxa pe an. Și Primăria participă cu o sumă”, a continuat George Măndilă.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920