REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

George NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

George NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

Replica API 15 ianuarie 2021 | 00:06 4031

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori cunosc acest lucru, cât de corect informați sunt? Nu suficient, din cauza inexistenței unei campanii de informare în care ar fi trebuit să se implice atât furnizorii de energie, cât și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). George Niculescu (PNL), specialist în domeniul energetic și viitor secretar de stat la Ministerul Energiei, a dezbătut subiectul de maxim interes din studioul Replica și a explicat care sunt pașii necesari pentru un preț mai bun la energia electrică, dar şi modalitatea prin care se poate face portarea la un alt furnizor. Totodată, Niculescu susține că ANRE ar fi trebuit să gestioneze mai bine acest subiect și să informeze în timp util și corect consumatorii.

Niculescu, despre postul de secretar de stat de la Ministerul Energiei

George Niculescu a candidat, din partea PNL, la alegerile parlamentare, pentru un loc în Senat. Nu a intrat în parlament, însă va ajunge la București, urmând să ocupe funcția de secretar de Stat la Ministerul Energiei. ”Discuțiile le-am avut cu președintele PNL, Bogdan Huțucă, săptămâna trecută, după ce au avut loc negocierile privind postul de secretar de stat pentru fiecare filială. În urma acestor discuții, organizația PNL Constanța a obținut 2 posturi de secretar de stat, unul este la Ministerul Energiei și unul la Ministerul Educației, dar nu este sigur, mai sunt niște discuții de făcut. Organizația Constanța a fost peste media națională ca scor politic, de aceea au fost distribuite 2 posturi. Am vorbit cu Huțucă, iar pentru postul de la Ministerul Energiei se va vota propunerea ca eu să reprezint organizația județeană Constanța”, a declarat George Niculescu.

Am observat o lipsă de comunicare slabă din partea conducerii ANRE

Niculescu susține că ANRE ar fi trebuit să gestioneze mai bine acest subiect și să informeze în timp util și corect consumatorii. ”Am observat o lipsă de comunicare slabă din partea conducerii ANRE din domeniul energiei. În toată luna decembrie au uitat toți factorii implicați să menționeze faptul că de la 1 ianuarie se va liberaliza piața energiei electrice. Au început să comunice cei de la ANRE, dar cam târziu, din punctul meu de vedere. Au adus pe 6 ianuarie, un comunicat de presă în ceea ce privește schimbarea furnizorului de energie electrică. Pe 6 ianuarie, în timp ce liberalizarea a început pe 1 ianuarie. O comunicare reactivă, nu proactivă. Au mai făcut o serie de informări pe site-ul lor. Nu sunt destul de clare, chiar puțin alambicate. ANRE nu a fost pregătit să ofere toate informațiile necesare consumatorilor. Să nu uităm că 45% dintre consumatorii casnici sunt din mediul rural, informația ajunge greu la ei, să intre pe site-ul ANRE nu este ușor și la îndemâna tuturor. Mi-aș fi dorit din partea ANRE-ului o dovadă de transparență”, spune Niculescu.

Niculescu explică ce înseamnă liberalizarea pieței

Cei opt milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată trebuie să știe că au la dispoziție două variante: rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26% sau încheie alte contracte în piaţa liberă. „Toți consumatorii trebuie să înțeleagă că liberalizarea pieței de energie electrică este un lucru bun. Ieșim dintr-un tarif reglementat, unde furnizorii de ultimă instanță oferă un serviciu universal, dar la un preț reglementat și toți cei aproximativ 8 milioane de consumatori care sunt în sistemul reglementat, trec în piața concurențială. Toate societățile de furnizare se vor bate între ele, vor intra într-o competiție directă astfel încât să atragă din cei 8 milioane de consumatori, cât mai mulți în portofoliul lor. Prețul va fi în funcție de cerere și ofertă. Cu cât oferta este mai mare, cu atât furnizorii vor veni cu preț mai mic pentru energie electrică.

Cei care rămân la furnizorul actual vor plăti mai mult tariful. Ministerul Energiei vine cu soluții

Cei care nu vor schimba furnizorul, și rămân la contractorul actual, vor plăti mai mult, pentru zona Dobrogea, de exemplu, cu 18 %. Ministrul Energiei pregătește o ordonanță, astfel încât să nu existe această discriminare. ”ANRE-ul a prelungit până la 31 martie perioada în care putem să ne schimbăm furnizorul de energie electrică, dar tot a rămas un lucru care nu este corect. Atâta timp cât nu am schimbat furnizorul până la 31 martie, noi intrăm pe tarif reglementat. Deci plătim în zona Dobrogei cu 18% mai mult. Este o creștere substanțială în factura noastră. Ministrul Energiei a pregătit o ordonanță și a venit cu următoarea propunere: dacă acești furnizori care asigură serviciul universal au oferte în piața concurențială mai mici pentru a prinde și din cei 8 milioane de consumatori, de ce mie, serviciul universal îmi oferă tariful acela reglementat cu 18% mai mult? Ar trebui să ne ofere cea mai bună soluție pe care o au”, spune politicianul.

Unde se pot informa consumatorii?

”Toate informațiile trebuie să le caute pe site-ul ANRE, comparatorul de prețuri funcționează, am verificat lucrul acesta. Este foarte simplu, acesta este un lucru bun pe care l-a făcut ANRE-ul. A pus pe site-ul lor o unealtă care este foarte utilă. Acest comparator de prețuri ne dă, în ordine crescătoare, cele mai bune oferte care sunt pe piață la acel moment pentru regiunea în care locuim. Îi îndemn pe toți să folosească acest comparator de prețuri și să aleagă tipul de ofertă care este cea mai avantajoasă pentru nevoile lor. Ce este foarte important, chiar dacă își aleg un nou furnizor, în luna februarie, și semnează un contract fix pentru un an de zile pe piața concurențială, se pot porta la un alt furnizor dacă cumva găsesc altul care le oferă o ofertă mai bună, cu un preaviz de 21 de zile”, a mai explicat Niculescu.

George Niculescu explică pașii privind portarea către alt furnizor

După ce consumatorul verifică care este cea mai bună ofertă pe care o pot găsi pentru regiunea lor, trebuie să contacteze furnizorul respectiv, sunt aproximativ 200 de furnizori licențiați. Îl contactează pe cel cu cea mai bună ofertă, fostului furnizor îi face notificarea, îl anunță cu 21 de zile înainte că vor să se porteze, intră în contact cu noul furnizor, semnează contractul. Aceste lucruri se pot face online, nu mai stăm la cozi, spune Niculescu. Însă, trebuie precizat faptul că pentru consumatorii vulnerabili nu s-au identificat soluții, așa că aceștia vor apela la rude sau cunoscuți care să-i ajute.

Mai multe detalii despre liberalizarea pieței, dar și subiecte de interes local, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920