REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.7° Constanța Lun., 2 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6931
5.7° Constanța Luni, 2 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6931
 

George Niculescu, șeful ANRE: căutăm o soluţie care să nu producă şocuri consumatorilor după 1 aprilie

George Niculescu, șeful ANRE: căutăm o soluţie care să nu producă şocuri consumatorilor după 1 aprilie

Virgil STOIAN 11 noiembrie 2024 | 13:20 1340

Investiţiile reprezintă soluţia sănătoasă pentru a avea un preţ al energiei electrice din ce în ce mai mic atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru agenţii economici, şi ne exprimăm disponibilitatea ca, împreună cu toţi actorii din piaţă, să găsim o soluţie care să nu producă şocuri consumatorilor după 1 aprilie 2025, a declarat, luni, la cea de-a şasea ediţie a evenimentului "Forumul gazelor naturale", preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.

George Niculescu, seful ANRE: cautam o solutie care sa nu produca socuri consumatorilor dupa 1 aprilieGeorge Niculescu


"În perioada a 4-a de reglementare, din punctul meu de vedere, nivelul de finanţare a fost relativ aproape de nivelul minim de investiţii. Ne dorim ca, în perioada a 5-a de reglementare, nivelul realizat să fie mai mare şi decât cel prognozat, şi decât cel minim de investiţii. Cred că investiţiile reprezintă soluţia sănătoasă pentru a avea un preţ al energiei electrice din ce în ce mai mic atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru agenţii economici (...) Autoritatea de reglementare are un rol mai mult consultativ în ceea ce priveşte continuarea schemei de sprijin sau nu. Ne punem la dispoziţia decidenţilor toată expertiza şi toate datele necesare. Ne exprimăm disponibilitatea de a participa împreună cu toţi actorii din piaţă, furnizori, consumatori de energie, precum şi ministere sau Parlament, în aşa fel încât să găsim o soluţie care să nu producă şocuri consumatorilor după 1 aprilie. Deja am avut o serie de întâlniri cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Energiei în acest sens pentru a încerca să găsim o soluţie corectă pentru ce se întâmplă după 1 aprilie", a spus Niculescu.

Conform preşedintelui ANRE, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, autorităţile sunt pregătite.
"Într-adevăr, a venit iarna sau începe să vină iarna. Suntem pregătiţi aşa cum am fost pregătiţi şi în anii precedenţi. Cred că nu vom avea probleme nici de acum încolo, atât din perspectiva siguranţei aprovizionării cu gaze naturale, pentru că volumele necesare consumului de gaze naturale sunt disponibile, le avem, sunt înmagazinate în depozitele pe care le gestionează compania Romgaz (...) Să nu uităm faptul că România, de curând, a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Am întrecut Olanda şi ne situăm pe primul loc. Lucrul acesta este de o foarte mare importanţă. Practic, ne consolidăm rolul de producător important şi, de asemenea, începem să punem cărămizi la construcţia rolului de exportatori de siguranţă către ţările din jur. Dacă luăm în considerare şi volumele de gaze naturale pe care le vom extrage din zăcământul din Marea Neagră, Neptun Deep, cu siguranţă că atunci atât consumul de gaze naturale de la nivel naţional va fi 100% acoperit din surse indigene, dar vom fi şi provideri de gaze naturale pentru ţările din regiune", a afirmat George Niculescu.

În viziunea şefului ANRE, consumul de gaze naturale în România va creşte, în perioada următoare, odată cu punerea în funcţiune a centralelor de la Mintia sau de la Iernut.

"Atunci consumul de gaze naturale pentru producţia de energie electrică va creşte şi, de asemenea, ţinând cont de tot planul de investiţii pe care îl are Guvernul României prin Programul "Anghel Saligny", de dezvoltare a sistemelor de distribuţie de gaze naturale. Din perspectiva autorităţii de reglementare, o să vă dau câteva cifre: de la începutul anului până în momentul în care suntem astăzi, avem acordate 62 de autorizaţii de înfiinţare pentru noi sisteme de distribuţie. Aceste 62 de autorizaţii de înfiinţare sunt aferente a 86 de UAT-uri, în total 300 de localităţi, în care s-a început construcţia acestor noi sisteme de distribuţie de gaze naturale, care vor alimenta cu gaze naturale consumul din aceste zone. Din punctul meu de vedere, cred că va creşte consumul de gaze naturale, chiar dacă vom avea ierni mai blânde sau vom fi mai eficienţi", a spus oficialul.

Acesta a amintit despre opoziţia organizaţiilor de mediu faţă de proiecte precum Neptun Deep.

"Vedem că avem asociaţii de mediu care se opun exploatării gazelor din Marea Neagră (...) Trebuie să fim foarte corecţi cu noi şi să ne punem ordine în priorităţi. Vrem să fim independenţi din punct de vedere energetic sau vrem să depindem în continuare de importurile de gaze şi să păţim ce au păţit majoritatea economiilor europene atunci când Rusia a hotărât brusc să folosească o resursă precum gazul natural ca pe o armă. Am văzut cu toţii că acest mariaj nefericit, divorţ brusc, între economiile europene şi gazul rusesc nu s-a terminat tocmai bine. Din punctul meu de vedere, singura soluţie sănătoasă o reprezintă investiţiile. Evident că un factor care determină preţul ridicat al energiei electrice în Europa îl reprezintă şi costul certificatului de CO2, care evident că impactează preţul megawatului pe care îl plătim, dar trebuie să fim corecţi şi să spunem că din aceste costuri cu certificatele de CO2 se alimentează fondul pentru modernizare", a punctat demnitarul.

Financial Intelligence organizează, luni, cea de-a şasea ediţie a evenimentului "Forumul gazelor naturale - Contribuţia gazelor naturale la competitivitatea industriei, în contextul tranziţiei energetice".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ginericaaa
1
0
cwrvetu repli cc...pe cine promoveaza
2
1
Alt pprost nu ati gasit?
4
2
Cauta, tata! Cauta, cauta, cauta!...
1
0
Cauta si nu gasi ! Cauta si nu cloci!
3
1
Bai nene, omul de la patron de spalatorie auto in spate la Kaufland pe Bratianu ... a ajuns bine de tot.
9
2
Asta si cu marinika de la Osim, cele mai genii dintre genii! Vai poola noastra, la mana cui am ajuns, la toti corijentii!
12
1
Un habarnist care se ocupa de cel mai important doemeniu din economia nationala - reglementarea producerii energiei si supravegherea pietei de energie! De-asta am ajuns unde am ajuns....
17
0
de campanie toata lumea spune ca preturile vor creste destul de mult dupa 1 aprilie inclusiv ministrul energiei poate nu imediat dar pe termen lung cresterea va fi mare ar trebui sanctionati sau amendati oficialii care mint in spatiul public nu ar trebuie sa poti sa-ti bati joc de o tara intreaga fara nici o consecinta
14
0
bulanule avem cel mai scump pret din europa ca va jucati la burse
13
0
Da da ați vândut toate resursele acestui popor lași și acum plătim cele mai mare preț din europa, Și acum ne credeți și p****i cum vă luptați pentru bunăstarea sclavilor
17
0
Cel mai bine e sa fie impuscatiti toti din parlament care au dat energia la straini si la 5 intermediari pana la consumatoti si o sa vedeti ce repede scade pretul
23
0

REPLICA


LOTO

6/49
362716462332
5/49
14328401239
joker
1636354139