REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

George Simion, către Ciucă: 'Budapesta și extremiștii de la UDMR urmăresc să creeze tensiuni etnice'

George Simion, către Ciucă: 'Budapesta și extremiștii de la UDMR urmăresc să creeze tensiuni etnice'

Replica API 24 mai 2022 | 00:00 924

AUR îl cheamă pe premierul Ciucă în faţa Parlamentului, pentru a explica în ce condiţii a avut loc vizita preşedintelui Ungariei în România, liderul formațiunii, George Simion, spunând că întreg şirul de întâmplări din ultimele săptămâni „pare să indice că există un plan de dezmembrare a României”.

George Simion

„În urma unei noi provocări venite din zona şovină maghiară, considerăm normal să îl invităm pe premierul Nicolae Ciucă în faţa Parlamentului şi în faţa opiniei publice, pentru a explica ce măsuri au fost luate în contextul vizitei aşa-zis private a preşedintelui Ungariei în România. Vrem şi noi să ştim cine a asigurat paza preşedintelui Ungariei în toată această perioadă - dacă SPP şi celelalte instituţii ale statului român au fost implicate. De asemenea, vrem să ştim de ce Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti nu a reacţionat la discursul nepotrivit al preşedintelui Novak Katalin de la Alba Iulia”, afirmă liderul AUR, George Simion.

El mai spune că a văzut şi o poză în Munţii Apuseni, pe Piatra Secuiului, cu o bornă vopsită în culorile Ungariei. ”Cu o zi înainte, vicepremierul României Kelemen Hunor a apărut la un eveniment cu harta Ungariei Mari în spate. Totodată, vinerea trecută, nişte terorişti condamnaţi pentru că au vrut să pună bombe de Ziua Naţională a României au fost medaliaţi în prezenţa a doi demnitari ai statului român de la UDMR. La un meci de hochei, nu a fost intonat imnul României şi, în prezenţa ministrului Mediului Tanczos Barna, s-a cântat imnul unui aşa-zis ţinut. La finala Cupei României la fotbal, suporterii echipei Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele atunci când a fost intonat imnul României. Ministrul Mediului, cel care a refuzat să jure cu mâna pe Constituţie, a făcut mai multe comentarii provocatoare, iar deputaţi UDMR cu dublă cetăţenie sunt membri în comisiile SRI şi SIE”, spune el.

”Întreg şirul acesta de întâmplări din ultimele săptămâni pare să indice că există un plan de dezmembrare a României şi că actualele provocări venite din partea Budapestei şi a extremiştilor de la UDMR urmăresc să creeze tensiuni etnice. Nu înţelegem de ce premierul Ciucă şi coaliţia PSD-PNL permit aceste provocări ieftine. Ungaria este, astăzi, calul troian al Rusiei în NATO”, a mai declarat preşedintele AUR, scrie stiripesurse.ro.

Alianţa pentru Unirea Românilor solicită UDMR să se delimiteze de evenimentul privind premierea celor doi terorişti şi anunţă că a pregătit o moţiune simplă împotriva ministrului Sportului Eduard Novak, pentru atitudinea sa sfidătoare şi jignitoare la adresa românilor. Acesta a refuzat să recite imnul României, aflat în direct într-o emisiune televizată, şi a susţinut că hocheiştii care au cântat imnul aşa-zisului ţinut secuiesc „nu au lezat cu nimic imaginea României”, a adăugat Simion.

La rândul său, deputatul AUR Dan Tanasă a solicitat UDMR să se delimiteze public de gestul parlamentarilor Uniunii care au participat la evenimentul de premiere a "doi terorişti de etnie maghiară". "Premierea celor doi terorişti de etnie maghiară, care au fost condamnaţi în România şi au executat puşcărie pentru tentativă de atentat terorist împotriva românilor de Ziua Naţională la Târgu Secuiesc reprezintă o insultă de neacceptat la adresa poporului român. (...) Considerăm că evenimentul şi gestul parlamentarilor UDMR este deosebit de grav. Solicităm UDMR să se delimiteze public de acest incident. Nu dorim să credem că UDMR este promotoarea terorismului împotriva românilor", a adăugat Tanasă.

Vineri, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată în aceeaşi zi pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei. MAE a menţionat că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a folosit prilejul discuţiei telefonice pentru a clarifica faptul că elementele apărute în presa română privind o eventuală participare a preşedintelui Ungariei, cu ocazia vizitei, la o ceremonie de premiere a doi cetăţeni români de etnie maghiară "nu corespund în niciun fel realităţii, partea română luând notă de aceste precizări".

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, că s-a întâlnit la Cluj-Napoca cu noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novak. "Novak Katalin şi-a preluat mandatul pe 10 mai, iar unul dintre primele sale drumuri au adus-o la Cluj-Napoca. Azi dimineaţă am avut ocazia de a discuta în amănunt temele care ne privesc pe toţi", a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
taiati pensiile speciale,spioni rusi aur.lasati vrajelile cu bozgorii!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218