REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

George Simion cere interzicerea consumului de insecte

George Simion cere interzicerea consumului de insecte

Replica API 25 septembrie 2022 | 00:00 995

Alianţa pentru Unirea Românilor a depus, miercuri, la Parlament, un proiect de lege privind interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană.

George Simion așteaptă zeci de mii de români în stradă, la protestele antiguvernamentale, dar are grijă şi de ce pun românii în farfurie. „În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gândacilor în alimentaţia umană”, arată comunicatul de presă al AUR.

Proiectul transmis Biroului permanent al Senatului îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion, Lilian Scripnic şi Sorin Muncaciu şi pe senatorul Claudiu Târziu, relatează Agerpres.

În timp ce AUR vrea să interzică insectele în alimentație, specialiștii recomandă să înlocuim carnea cu ele: „Sunt o sursă mai sustenabilă de proteine”

Consumul de insecte este răspândit în multe regiuni ale lumii. Două miliarde de oameni mănâncă insecte, o practică numită entomofagie, arată specialistul în securitatea alimentară Peter Alexander, în articolul său din The Conversation.

Cel mai mult se consumă în Africa, un continent extrem de bogat și divers în insecte comestibile – are peste 500 de specii, de la termite și omizi până la lăcuste, albine, gândaci și furnici. Țările unde se consumă cel mai mult de pe continentul african sunt Congo, Camerun, Uganda, Nigeria, Africa de Sud și Zimbabwe. În timp ce în țările africane, dar nu numai mâncatul insectelor este fie o tradiție, fie a devenit o obișnuință de-a lungul vremii, statele vestice privesc asta mai degrabă cu dezgust.

În SUA, specialiștii se așteaptă ca piața insectelor comestibile să ajungă la o valoare de peste 4,6 miliarde de dolari până în 2027. Asta arată că consumul de insecte a crescut, deși încet, odată ce a început să se vorbească ceva mai mult despre beneficiile lor. Între timp, oamenii de știință au descoperit peste 2.000 de specii de insecte comestibile.

Alături de lăcuste, greierii sunt cele mai consumate insecte în lume. Asta în principal datorită aportului nutrițional pe care-l oferă. Reprezintă undeva la 65% proteine și sunt foarte bogați în aminoacizi.

Insectele sunt o foarte bună sursă de proteine și nutrienți. Cantitatea depinde de specii și de ciclul lor de viață, dar, în general, au undeva între 40% și 65% proteine. Insectele pot, de asemenea, oferi toți aminoacizii de care un om are nevoie în nutriția sa.

Insectele sunt foarte bogate în minerale precum cupru, care joacă un rol important în reglarea metabolismului fierului, în producția de melanină și în funcționarea sistemului nervos. De asemenea, au mult fier și magneziu.

Pe lângă valoarea nutrițională, consumul de insecte vine și cu alte aspecte pozitive.

Insectele sunt mult mai eficiente în a-și transforma hrana în energie decât animalele. Greierii adulți și viermii de făină au nevoie de 5-10 ori mai puțină hrană decât bovinele pentru a produce aceeași creștere în greutate. Pentru că au sânge rece, insectele nu au nevoie să-și folosească metabolismul pentru a se încălzi sau a se răcori. Ceea ce duce la o reducere a folosirii propriei energii și a consumului de hrană.

Dintr-o insectă se poate consuma mai mult decât dintr-un animal. Spre exemplu, oamenii mănâncă, în medie, mai puțin de jumătate dintr-o vită și 55% dintr-un pui. Pe când o larvă se mănâncă întreagă, iar un greiere adult, 80%.

Costuri mai mici de consum și poluare mai puțină

De asemenea, insectele se reproduc mult mai repede decât vertebratele, iar în creșterea insectelor este nevoie de mult mai puțin teren agricol, mai puțină energie și mai puțină apă decât în creșterea animalelor de fermă, subliniază Peter Alexander, conferențiar la Universitatea din Edinburgh.

Trei insecte au fost aprobate pentru consum în UE

În prezent, aproximativ 2000 de specii de insecte fac parte din meniul zilnic a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume. În Uniunea Europeană, însă, sunt aprobate, până acum, pentru consum doar trei: greierele, lăcusta și viermele de făină.

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume. De asemenea, în contextul strategiei „De la fermă la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil, conform romaniatv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Culoarea frumoasa a cemwurstilor si a altor alimente se datoreaza de prin anii 1970 de catre CARMIN o substanta obtinuta de la insecte si este mai Bio decat E-urile .Polonia este un mare exportator de Carmin
0
1
ce vrei sa faci? Crezi ca-i poti interzice omului sa haleasca ce vrea el?
1
1
Daca vrea omul sa alerge prin poiana dupa greieri cum vrei tu sa-l impiedici?
0
1
ba simion,spion rus,mai da.te in p motii,manipuleaza.ti cordeza!nu te obliga bouare nimeni sa maninci greierilacuste,caci larve de malai maninci oricum de cind esti mic,in mamaliga,ca si larve din cirese,bouare!te obliga rusii sa maninci kakar,asta e treaba ta,si.l maninci cu limgura!trage apa!
1
1
Asta inseamna ca in cazul aparitiei de canibali in Romania AUR VA FI INTERZIS?
5
1
Si cu salariile d- voastre cum ramine.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218