REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Georgescu (ANI): Indiferent dacă legea se schimbă sau nu, situaţia de incompatibilitate rămâne

Georgescu (ANI): Indiferent dacă legea se schimbă sau nu, situaţia de incompatibilitate rămâne

Replica API 14 august 2013 | 00:00 144

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, declară că numărul primarilor în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decât cifrele vehiculate şi a menţionat că unul din punctele de plecare pentru aceste situaţii de incompatibilitate este o sesizare a preşedintelui CJ Constanţa, transmite Mediafax.

"Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenenţa la aceste regii autonome sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situaţii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România - n.r.) nu este reală şi nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care au fost identificaţi în stare de incompatibilitate. Aleşii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleşii locali îşi pot desemna reprezentanţi, ei nu pot să spună că nu au ştiut de această prevedere legală", a declarat Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, la Digi24.

Mariana Gâju a susţinut că ar fi peste 651 de primari cu probleme şi că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociaţia Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.

Despre cifrele vehiculate Horia Georgescu a afirmat: "Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleşi locali care se află în conflicte de interese, incompatibilităţi sau cu averi nejustificate, dar era o situaţie generală, nu se referea la problema identificată de reprezentanţii primăriilor sau ale altor entităţi locale".

"Cred că este o exagerare. Cred că dânşii vor să genereze prin acest gen de abordări o schimbare legislativă care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabilă. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunoştinţă nişte date care au fost prezentate trunchiat. Noi, în acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la începutul anului identificate în ceea ce priveşte aleşii locali", a susţinut Horia Georgescu.

Preşedintele ANI a susţinut că unul din punctele de plecare pentru aceste situaţii de incompatibilitate este o sesizare a preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constatinescu.

"Unul dintre punctele de plecare pentru aceste situaţii de incompatibilitate a fost sesizarea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru câţiva primari din judeţul Constanţa, care făceau parte din regia autonomă respectivă (RAJA Constanţa - n.r.), în cazul a 7 primari, pentru care acum ne acuză că facem abuzuri. Dumnealui a iniţiat acea sesizare. Unul dintre punctele de plecare pentru acest tip de incompatiblităţi a fost şi sesizarea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, el însuşi aflându-se într-o situaţie de incompatibilitate, deoarece a făcut parte din acel consiliu de administraţie. El a făcut sesizarea pentru că acei primari se aflau în opoziţie, probabil. Este un tipar de sesizare, în general, primarii sau aleşii locali îşi fac sesizări unii altora în funcţie de interesele politice pe care le au", a subliniat preşedintele ANI.

El a mai spus că şi în situaţia în care s-ar schimba legislaţia situaţia de incompatibilitate ar rămâne, deoarece legea nu se aplică retroactiv.

"Indiferent dacă legea se schimbă sau nu, situaţia de incompatibilitate rămâne. Am auzit nişte opinii că, dacă se schimbă legea, vor beneficia de legea mai favorabilă, acest lucru se întâmplă în penal. În acest caz, aceste situaţii de incompatibilitate rămân pentru că incompatibilităţile au avut loc pe perioada unui mandat. Legea nu este retroactivă. Ei nu vor mai fi incompatibili din momentul în care legea va fi promovată şi publicată în Monitorul Oficial", a precizat Horia Georgescu, citat de rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102