REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Germania: Cel puţin doi morţi într-un atac armat. Parchetul antiterorist s-a sesizat

Germania: Cel puţin doi morţi într-un atac armat. Parchetul antiterorist s-a sesizat

Replica API 10 octombrie 2019 | 00:00 318

Două persoane au fost ucise miercuri în plină stradă la Halle, un oraş din estul Germaniei, într-un atac armat, unul dintre presupuşii autori fiind arestat, relatează AFP.

Parchetul antiterorist german a anunţat că s-a sesizat în legătură cu ancheta în cazul atacului armat care a avut loc miercuri în oraşul Halle. Această instanţă a justificat această abordare prin ''importanţa deosebită a cazului'' care vizează ''infracţiuni violente ce afectează securitatea internă a Republicii Federale Germania''.

Potrivit unui martor, focurile au vizat în special un restaurant turc, în timp ce, conform cotidianului Bild, împuşcături ar fi avut loc de asemenea în faţa unei sinagogi şi o grenadă ar fi fost lansată, în această zi de Yom Kippur, într-un cimitir evreiesc din apropiere.

Aceste informaţii nu au fost confirmate imediat de poliţie. ''Două persoane au fost ucise la Halle, conform primelor constatări. Mai multe focuri au fost trase. Presupuşii autorii au fugit la bordul unui vehicul ", a anunţat poliţia pe Twitter, cerând ''locuitorilor să rămână în locuinţe''.

O persoană a fost arestată la scurt timp, a anunţat poliţia, fără alte detalii în acest stadiu al anchetei.

Mai multe persoane au semnalat, de asemenea, împuşcături, inclusiv o grenadă, care au vizat un restaurant turc de kebab.

"Un atacator purta cască şi haine militare", a spus un bărbat, care se afla în interiorul restaurantului, potrivit canalul de ştiri NTV.

''A aruncat o grenadă spre local. Grenada s-a lovit de uşă şi a explodat'', a adăugat martorul, încă în stare de şoc.

''Bărbatul a tras apoi cel puţin o dată în magazin, persoana care se afla în spatele meu a murit. M-am ascuns în baie şi am încuiat uşa'', a spus el.

Întregul cartier a fost încercuit şi gara centrală din Halle (landul Saxonia-Anhalt) a fost închisă.

Atacul survine la câteva luni după uciderea în landul Hessa a lui Walter Lübcke, un ales pro-migranţi al partidului conservator al cancelarului Angela Merkel (CDU). Principalul suspect în acest caz este un membru al mişcării neo-naziste.

Acest caz a creat o undă de şoc în ţară, în care extrema dreaptă anti-migranţi înregistrează un succes electoral după altul. Aceasta a trezit teama faţă de terorismul de extremă dreapta, precum cea a grupului NSU, responsabil pentru uciderea între 2000 şi 2007 a circa 10 migranţi.

Au mai existat o serie de incidente violente: un atac cu cuţitul împotriva primarului din Köln, Henriette Reker, în 2015, şi doi ani mai târziu împotriva primarului din Altena, Andreas Hollstein. Ambii au apărat o politică de primire generoasă a migranţilor ca şi Walter Lübcke.

Au fost de asemenea crimele comise de grupul neo-nazist german NSU, responsabil pentru uciderea a circa zece imigranţi în Germania la începutul anilor 2000.

Germania se confruntă cu o ''nouă RAF'', o ''RAF brună'', apreciază Süddeutsche Zeitung, referindu-se la gruparea teroristă de extremă stânga Facţiunea Armata Roşie, activă între 1968 şi 1998.

Peste 12.700 de extremişti de dreapta consideraţi periculoşi sunt identificaţi de autorităţile germane. Acestea sunt, de asemenea, în alertă după mai multe atacuri jihadiste din ultimii ani. Cel mai sângeros a fost comis în decembrie 2016, când un tunisian, Anis Amri, a intrat în târgul de Crăciun din Berlin cu un camion furat, omorând 12 persoane. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614