REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Germania: Interzicerea serviciilor comerciale de asistenţă la sinucidere este neconstituţională

Germania: Interzicerea serviciilor comerciale de asistenţă la sinucidere este neconstituţională

Replica API 27 februarie 2020 | 00:00 305

Curtea Constituţională germană a decis miercuri că o lege din 2015 care interzice serviciile comerciale de asistenţă la sinucidere este neconstituţională, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Legea îi priva pe pacienţii în fază terminală de 'dreptul de a-şi alege moartea', a explicat Andreas Vosskuhle, preşedintele Curţii Constituţionale, cu sediul la Karlsruhe.

'Acest drept include libertatea de a-şi lua viaţa şi de a cere ajutor pentru a o face', a adăugat înaltul magistrat.

'Dreptul de a-şi alege moartea nu este limitat la anumite faze ale vieţii şi bolii', a mai indicat preşedintele Curţii Constituţionale.

Instanţa fusese sesizată de asociaţii germane şi elveţiene de asistenţă la suicid, de medici sau de pacienţi.

În 2015, după dezbateri aprinse, Bundestagul a interzis asistenţa 'organizată' la suicid, pasibilă de 3 ani de închisoare, precum şi promovarea comercială a sinuciderii asistate.

În 2017 însă, Curtea administrativă de la Leipzig, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă germană, a dat o decizie surpriză, şi anume că, 'în cazuri excepţionale, statul nu poate împiedica accesul unui pacient la produse anestezice care i-ar permite să se sinucidă cu demnitate şi fără dureri'.

Curtea administrativă fusese sesizată de soţul unei femei paralizate în întregime în 2002 în urma unui accident şi care a fost nevoită să meargă în Elveţia în 2005 pentru a recurge la sinucidere asistată.

Curtea de la Leipzig i-a dat câştig de cauză soţului, stabilind trei condiţii: suferinţa pacientului să fie insuportabilă, decizia de a muri să fie luată în mod liber şi să nu existe alternativă rezonabilă.

În urma protestelor declanşate, mai ales din partea influentelor Biserici catolică şi protestantă, aplicarea acestei decizii era însă blocată de doi ani, din ordinul Ministerul Sănătăţii către Institutul federal al medicamentelor, care a trebuit să refuze 'peste 100 de bolnavi', conform agenţiei dpa.

Potrivit Curţii Constituţionale, legislatorul dispune de 'un evantai larg de posibilităţi', precum obligaţiile de informare şi de aşteptare, pentru a reglementa asistenţa la sinucidere.

Cu toate acestea, arată Curtea, ajutorul nu trebuie să fie subordonat diagnosticului unei maladii incurabile. 'Putem regreta decizia (unui bolnav de a alege să moară), putem încerca totul pentru a-l face să se răzgândească, dar în final trebuie să acceptăm libera decizie', a mai afirmat preşedintele Curţii Constituţionale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102