REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Germania, pusă la zid: din România se cere restituirea datoriilor de război

Germania, pusă la zid: din România se cere restituirea datoriilor de război

Replica API 10 februarie 2015 | 00:50 275

După modelul grec

După modelul grec

Radu Golban

Grecia a pus piciorul în prag şi dă semne că s-a terminat cu prieteniile menţinute cu Germania în cadrul Uniunii Europene sau NATO. Premierul grec, Alexis Tsipras, bate cu pumnul în masă şi vorbeşte despre „obligaţii istorice”, pe care Germania le-ar avea faţă de Grecia.

„Există o obligaţie morală faţă de poporul nostru, faţă de istorie, faţă de toate popoarele europene care s-au bătut şi şi-au dat sângele împotriva nazismului, o obligaţie istorică de a cere Germaniei indemnizaţii de război şi rambursarea împrumutului forţat la care ţara a fost obligată de nazişti şi care nu a fost rambursat niciodată”, a spus socialistul Tsipras, în plenul parlamentului grec. Evident, Germania a spus deja un „nu” răspicat pe marginea acestui subiect, pe care actuala guvernare a Greciei vrea să-l resusciteze.

Partidul stângii radicale SYRIZA al lui Alexis Tsipras cere o sumă de aproximativ 162 miliarde de euro Germaniei, echivalentul a jumătate din datoria publică a Greciei de peste 315 miliarde de euro. Tsipras a menţionat lupta dusă în legătură cu acest subiect de eurodeputatul SYRIZA, Manolis Glezos, 92 de ani, o figură emblematică a Greciei, care la vârsta de 19 ani, în timpul ocupaţiei naziste, a dat jos drapelul nazist de pe Acropole.

Germania a refuzat în repetate rânduri să plătească această sumă Greciei, susţinând că această afacere nu are o bază juridică şi că şi-a pierdut legitimitatea după 70 de ani de la sfârşitul războiului.

Povestea se reia şi în România, unde economistul Radu Golban, cel care a descoperit datoria ascunsă a Germaniei faţă de România din perioada imediat după război, a avut, luni, o poziţie tranşantă. „Bravo Grecia! Iată o ţară cu mândrie şi demnitate în faţa finanţei mondiale. Trebuie să cerem şi noi plata datoriei Germaniei faţă de România din al Doilea Război Mondial. Sunt convins că foarte curând va veni momentul. Sincer, mai aproape de inimia mea ar fi un român leneş ţinut pe banii recuperaţi de la Germania, decât să menajaz contribuabilul german”, a spus Golban. Economistul Radu Golban are şi nota de plată pentru Germania, considerabil mai mică decât cea a Greciei. Acesta a descoperit, în timp ce îşi făcea documentarea pentru teza doctorală că Germania are o datorie istorică faţă Banca Naţională a României de 18,8 miliarde de euro.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614