REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Gheara-mâței, utilă pentru imunitate și osteoartrită

Gheara-mâței, utilă pentru imunitate și osteoartrită

Replica API 19 august 2020 | 00:00 1054

Suplimentul alimentar de gheara-mâței pare să fie un remediu util pentru o varietate de afecțiuni, printre care artrita și un sistem imunitar slăbit.

Gheara-mâței (Uncaria tomentosa) este plantă agățătoare tropicală, care poate crește până la 30 de metri înălțime. Numele vine de la spinii ei, care seamănă cu ghearele unei pisici. Se găsește în principal în pădurea amazoniană și în alte zone tropicale din America de Sud și Centrală, scrie doc.ro.

Coaja și rădăcina acestei plante au fost folosite de secole în zonele respective ale lumii ca medicament tradițional pentru multe probleme și afecțiuni, cum ar fi inflamația, cancerul și infecțiile. În prezent, suplimentele alimentare cu gheara-mâței pot fi luate ca extract lichid, capsule, pulbere sau se administrează sub formă de ceai.

Gheara-mâței a crescut în popularitate ca supliment alimentar pe bază de plante datorită presupuselor sale beneficii pentru sănătate - deși doar unele dintre ele sunt susținute de cercetări științifice. Ce beneficii potențiale pentru sănătate are gheara-mâței?

Gheara-mâței susține sistemul imunitar

Remediile cu gheara-mâței pot sprijini sistemul imunitar, ajutând la combaterea mai eficientă a infecțiilor. Un studiu mic la care au participat 27 de bărbați a descoperit că administrarea a 700 mg de extract de gheara-mâței timp de 2 luni a crescut numărul de globule albe, care sunt implicate în combaterea infecțiilor.

Gheara-mâței pare să funcționeze atât prin creșterea răspunsului imunitar, cât și prin calmarea unui sistem imunitar hiperactiv. Proprietățile sale antiinflamatorii ar putea fi responsabile pentru beneficiile sale legate de imunitate. În ciuda acestor rezultate promițătoare în ceea ce privește imunitatea, este nevoie de mai multe cercetări.

Gheara-mâței ușurează simptomele de osteoartrită

Osteoartrita este o afecțiune extrem de frecventă, care provoacă rigidizarea articulațiilor și dureri. Într-un studiu² la care au luat parte 45 de persoane cu osteoartrită la genunchi, administrarea a 100 mg de extract de gheara-mâței timp de 4 săptămâni a dus la reducerea durerii în timpul activității fizice. Nu au fost raportate efecte secundare. Cu toate acestea, nu a fost modificată nici durerea în timpul repausului, nici atenuarea umflării genunchiului.

Într-un studiu de opt săptămâni, un supliment pe bază de gheara-mâței și rădăcină de maca a redus durerea și rigiditatea articulară la persoanele cu artroză. În plus, participanții au avut nevoie de medicamente pentru durere mai rar.

Un alt studiu a testat un supliment mineral de zilnic alături de 100 mg de extract de gheara-mâței la persoanele cu osteoporoză. După 1-2 săptămâni, funcția articulară a acestor persoane s-a îmbunătățit și durerea s-a redus în comparație cu persoanele care nu au luat suplimente.

Trebuie menționat, însă, că poate fi dificil să se stabilească acțiunile specifice ale unei plante în studiile care testează mai multe suplimente simultan. Oamenii de știință cred că gheara-mâței poate ușura simptomele osteoartritei datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a susține aceste concluzii.

Gheara-mâței poate atenua simptomele artritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună pe termen lung care duce la inflamarea articulațiilor, înroșire și durere și a cărei prevalență pare să fie în creștere. Unele studii sugerează că gheara-mâței poate ajuta la ușurarea simptomelor acestei boli. De exemplu, un studiu³ mic efectuat pe 40 de persoane cu artrită reumatoidă a stabilit că 60 mg de extract de gheara-mâței pe zi, alături de medicația obișnuită, a dus la o reducere de 29% a numărului de articulații dureroase, comparativ cu un grup de control.

Ca și în cazul osteoartritei, se crede că gheara-mâței reduce inflamația din corp, ușurând simptomele artritei reumatoide. Deși aceste rezultate sunt promițătoare, dovezile sunt puține. Sunt necesare studii mai mari și de mai bună calitate pentru a confirma aceste beneficii.

Beneficii care nu sunt susținute de studii

Deși se spune că gheara-mâței are multe alte beneficii, în prezent nu există dovezi care să susțină că această plantă ar fi de folos în cancer, infecții virale, anxietate, alergii, tensiune arterială crescută, gută, afecțiuni ale stomacului și ale intestinelor, astm, chist ovarian sau SIDA. Din cauza lipsei de cercetări științifice, nu este clar dacă gheara-mâței ar putea fi o opțiune de tratament eficientă sau sigură pentru oricare dintre aceste afecțiuni.

Ce efecte secundare are gheara-mâței

Informațiile disponibile pentru a stabili siguranța generală a remediilor cu gheara-mâței sunt în prezent insuficiente. Nivelurile ridicate de tanini din această plantă pot provoca unele reacții adverse - inclusiv greață, neplăceri stomacale și diaree -, dacă gheara-mâței este consumată în cantități mari.

Rapoartele de caz și studiile în eprubetă susțin alte efecte secundare posibile, inclusiv scăderea prea mare a tensiunii arteriale, risc crescut de sângerare, leziuni nervoase, efecte anti-estrogen și efecte adverse asupra funcției renale.

În general, se recomandă ca următoarele grupuri de persoane să evite sau să limiteze administrarea de suplimente care conțin gheara-mâței:

Femeile însărcinate sau care alăptează. Gheara-mâței nu este considerată sigură de luat în timpul sarcinii sau al alăptării, din cauza lipsei informațiilor privind siguranța.

Persoanele cu anumite afecțiuni medicale. Oamenii care se confruntă cu tulburări de sângerare, boli autoimune, boli renale, leucemie, probleme cu tensiunea arterială sau care așteaptă o intervenție chirurgicală ar trebui să evite remediile cu gheara-mâței.

Persoanele care iau anumite medicamente. Deoarece gheara-mâței poate interfera cu unele medicamente, cum ar fi cele pentru tensiune arterială, colesterol, cancer și coagularea sângelui, trebuie să ceri sfatul medicului înainte de a lua un supliment cu gheara-mâței. Lipsa probelor de siguranță pentru un supliment alimentar înseamnă că ar trebui să îl folosești întotdeauna cu precauție.

Dacă decizi să iei gheara-mâței, e bine de știut că nu au fost stabilite instrucțiuni de dozare. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) precizează că o doză medie zilnică ar trebui să fie de 20-350 mg de scoarță uscată pentru extracte sau 300–500 mg pentru capsule, luate în 2-3 doze separate pe parcursul zilei.

Studiile au utilizat doze zilnice de 60 și 100 mg de extract de gheara-mâței pentru tratarea artritei reumatoide și a osteoartritei genunchiului. Un risc potențial este că multe suplimente din plante, inclusiv gheara-mâței, nu sunt strict reglementate de autoritățile sanitare. Indiferent de existența sau inexistența studiilor efectuate pe o plantă, e recomandat să ceri sfatul medicului înainte de a-ți administra suplimente alimentare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369