REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Gheorghiță: Cine ar trebui să plătească pentru testarea periodică a personalului medical nevaccinat

Gheorghiță: Cine ar trebui să plătească pentru testarea periodică a personalului medical nevaccinat

Replica API 2 august 2021 | 14:50 1149

La șapte luni de la lansarea campaniei de imunizare în România, un procent important al personalului medical este încă nevaccinat, din motive „inexplicabile”, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat la Digi24 că nu înțelege de ce unii medici nu au făcut acest pas, de a se imuniza împotriva coronavirusului, deși au văzut în ultimul an și jumătate o mulțime de pacienți infectați cum sufereau pe paturile de spital. Pentru această categorie a personalului medical va fi nevoie de o testare periodică, anunțată deja de ministerul Sănătății. Întrebat cine ar trebui să suporte toate aceste costuri, Gheorghiță a ezitat să ofere un răspuns clar, însă a precizat că statul român nu poate oferi sprijin „la nesfârșit”, scrie digi24.ro.

Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat că până în acest moment doar aproximativ 80% dintre personalul medical din țară s-a imunizat anti-Covid.

„Este dificil de înțeles de ce personalul medical, sanitar, auxiliar, mai ales când a văzut pacienți infectați și i-a îngrijit, de ce nu s-a vaccinat până în acest moment, mai ales că avem toate condițiile pentru a o face, inclusiv la locul de muncă, în spitalul în care lucrăm. Eu cred că sunt în continuare persoane care au amânat această decizie și îmi doresc ca numărul celor care se vor vaccina în perioada următoare să crească.

Întrebat de jurnalistul Digi24 dacă este corect ca medicii să nu fie vaccinați sau testați, din moment ce pacienților internați li se fac teste anti-Covid, Gheorghiță a răspuns: „Nu, nu e corect. Vorbim despre siguranța pacienților în spital și de siguranța mediului spitalicesc. Într-o unitate medicală primează pacientul”.

Cine va plăti testele personalului medical nevaccinat?

Președintele campaniei de vaccinare spune că se va ajunge ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic, însă rămâne întrebarea cine va suporta toți acești bani dați pe teste: cei testați sau statul?

„Sunt o serie de discuții. Părerea mea este că în situația actuală, personalul medical, conform metodologiei, mai ales dacă lucra în anumite sectoare de risc, prin sprijinul unității medicale era testat și până acum și nu plătea, înainte de vaccin.

Cred că se pot găsi soluții de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârșit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătății, este inexplicabil de ce nu înțelegem beneficiile și importanța vaccinului și rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziții, evident că statul nu poate face un efort la nesfârșit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a explicat Gheorghiță.

Pe de altă parte, spune el, sunt și medici care consideră că ar trebui să aibă anumite beneficii prin prisma meseriei pe care o au.

„Înțeleg perfect ambele puncte de vedere, însă, atâta timp cât vorbim de un sprijin important, de oferire a unor vaccinuri gratuite, este important ca mesaj și încredere în știință și în progresul medical să înțelegem că vaccinarea reprezintă principala soluție, nu să stăm să ne testăm mereu”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai gorghita ti-sa urat cu binele ? Vrei sa plece toti medici din tara cred de faci tot felul de afirmatii dupa ce stii in ce situatie santem, Ai primit ordin de la Kalau sa reduci prim orice metoda nr. medicilor , vreti sa ramaneti singuri in tara ? Pai o-sa murim si noi apoi puteti imparti tara asta pe felii : asta mie asta tie , tie si o bucata de la mine si kalaului neuitand si de Cutu caruia ai dau si inca ceva cu mot !
0
0
Asta nu stie ca exista o lege a protectiei muncii ? Angajatorul este obligat sa asigure protectie salariatului? Normal ca testarea trebuie sa fie gratuita. Astia nu citesc legile.
3
0
ba sa fie pensii la toti puturosii nenoroociti stiti sa dati dar teste la medici nu aveti bani sa platiti...hoooooo
4
0
deja sunt platite prin asigurarile sociale oprite din salariu!!! mai bine v-ati intreba cat de sigure sunt testele ca de vaccin...
4
1
mici. Ei au invatat medicina zeci de ani. Citesc prospec tele. Sunt ex pe ri men ta le. Adica nu sti ce da in viitor. Poate leu cemie, can re, boli auto imu ne, dra qu stie.
6
2
chiar nu inteleg leam dat bani spagi de toate si tot nu vor .. pe amarati iam pacalit cu o zi libera cu un mic si o bere dar nesatuii astia ce mai vor chiar nu intyeleg
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614