REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ghid de nutriţie pentru persoanele cu cancer în perioada pandemiei

Ghid de nutriţie pentru persoanele cu cancer în perioada pandemiei

Replica API 1 septembrie 2020 | 00:00 908

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriţie şi reţete utile pacienţilor oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât şi dincolo de aceasta, scrie medichub.ro.

Documentul abordează următoarele aspecte:

• ce înseamnă alimentaţie sănătoasă?

• cât contează alimentaţia în cazul pacienţilor cu cancer?

• schimbări ale dietei pacientului oncologic

• ce alimente pot interfera cu tratamentele oncologice?

• nutriţia în diverse tipuri de cancer

• întrebări şi răspunsuri

• mit versus adevăr în nutriţia oncologică

• accesul la tratament în perioada pandemiei de COVID-19

• sfaturi generale de cumpărare, păstrare şi preparare alimente

• câteva reţete simple

„Asocierea dintre alimentaţie şi boli neoplazice este un subiect de mare interes. Întrebări despre ce, cât şi cum trebuie să mâncăm pentru a nu ne îmbolnăvi şi cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente. Oncologia nutriţională se ocupă atât cu prevenţia, cât şi cu susţinerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescenţă şi în situaţiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutriţia oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariţiei bolilor oncologice influenţate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestiv, neoplasmul de sân etc.). În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct, cât şi prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriţie. Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariţia bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesităţii spitalizării îndelungate a pacienţilor. Din acest motiv suportul nutriţional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro şi macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiţii ideale”, spune dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competenţă în nutriţie generală.

Sfaturi, reţete şi răspunsuri despre nutriţia pacientului oncologic este dezvoltat în cadrul unui proiect mai larg Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0 prin care să se realizeze o serie de ghiduri pentru pacienţii cronici (oncologie, hematologie, afecţiuni respiratorii, stomatologie, diabet), care să îi sprijine pe aceştia în navigarea acestei perioade dificile, generate de COVID-19.

Puteţi consulta ghidul aici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614