REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ghimbirul siamez: proprietăți și beneficii pentru sănătate, piele și păr

Ghimbirul siamez: proprietăți și beneficii pentru sănătate, piele și păr

Replica API 14 ianuarie 2021 | 00:00 1035

Rudă cu binecunoscutul ghimbir, ghimbirul siamez, cunoscut și sub denumirea de galangal, nu este doar un condiment folosit în bucătăria asiatică, ci o plantă cu numeroase proprietăți terapeutice, fiind utilă în tratarea multor probleme de sănătate. Însă planta are beneficii și pentru piele și păr, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului siamez

Rădăcina de ghimbir siamez este folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata indigestia, răceala sau dermatita fungică, deoarece are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antifungice, antitumorale și gastroprotectoare, în componența sa găsindu-se vitamine esențiale cum sunt riboflavina, vitamina C, acidul pantotenic, cât și minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, seleniu și magneziu. Toți acești nutrienți transformă ghimbirul siamez într-un „medicament” natural, recomandat în tratarea multor probleme de sănătate, cât și pentru a menține pielea și părul sănătoase. Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului siamez:

Aliat împotriva bolilor cronice

Bolile cronice sunt adesea rezultatul inflamațiilor cronice și a efectelor negative ale radicalilor liberi, care deteriorează celulele și țesuturile, oxidându-le. Datorită antioxidanților prezenți în această plantă, riscul de artrită, diabet și boli coronariene scade considerabil. Mai mult, în medicina ayurvedică și indiană, ghimbirul siamez a fost folosit adesea ca remediu în afecțiunile cardiace. Motivul? Planta scade contracțiile cardiace și debitul cardiac prin creșterea aportului de sânge către sistemul gastrointestinal și către alte organe vitale.

Previne apariția tumorilor și a cancerului

Ghimbirul siamez conține antioxidanți care combat oxidarea ADN-ului și neutralizează radicalii liberi și alte componente toxice care pătrund în organism. Oamenii de știință spun că extractul de ghimbir siamez ține la distanță multe tipuri de cancer, prin care cel gastric, pancreatic, mamar sau de colon. Cea mai antioxidantă componentă din această plantă este flavonoidul numit galangină. Acesta poate împiedica dezvoltarea tumorilor canceroase.

Ameliorează disconfortul cauzat de problemele digestive

Fibrele și fitochimicalele din ghimbirul siamez au un rol important în procesul de amestecare a alimentelor în stomac. De asemenea, ajută la reducerea secreției salivare și a acidului digestiv, ceea ce cauzează disconfort persoanelor care suferă de ulcer. Se crede că ghimbirul siamez poate preveni anorexia și durerile abdominale și poate alina disconfortul digestiv.

„Taie” senzația de greață

Urmează să faci un drum lung cu mașina sau cu trenul și suferi de rău de mișcare? Datorită mirosului puternic și a uleiurilor volatile din rădăcina de ghimbir siamez, planta este un remediu la-ndemână pentru a avea parte de o călătorie liniștită. Specialiștii spun că mestecarea a două felii de ghimbir siamez ajută când ai rău de mișcare. Mai mult, uleiul aromatic din galanga poate stimula și calma sistemul nervos. Femeile însărcinate care se confruntă cu grețuri matinale pot consuma un ceai preparat din două-trei felii de ghimbir siamez și 250 ml de apă clocotită.

Beneficiile ghimbirului siamez pentru piele

Aplicat topic, sucul proaspăt de ghimbir siamez este benefic în tratarea mai multor afecțiuni ale pielii. Acesta ameliorează durerea și ajută la vindecarea rănilor, arsurilor minore și cicatricilor. Și masarea zonei afectate, de două-trei ori pe zi, cu felii proaspete de ghimbir siamez accelerează cicatrizarea mai rapidă a rănilor. Pentru un tratament eficient, este important să folosești întotdeauna suc și felii proaspete de ghimbir siamez.

Păstrează pielea tânără

Planta conține antioxidanți care combat radicalii liberi care provoacă stres oxidativ. Prin neutralizarea efectelor acestor radicali liberi, antioxidanții din ghimbirul siamez protejează împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Vitamina C, care se găsește din abundență în ghimbirul siamez, are un rol important în protejarea și menținerea longevității celulelor din piele.

Menține tenul sănătos

Ghimbirul siamez are proprietăți antibacteriene care ajută în lupta împotriva acneei, afecțiune a epidermei care determină apariția comedoanelor (coșurilor), chisturilor și nodulilor, în forme mai severe.

Beneficiile ghimbirului siamez pentru păr

Ghimbirul siamez poate fi utilizat și ca tratament în problemele părului și scalpului. De exemplu, oamenii de știință spun că uleiul extras din rădăcina de ghimbir siamez este eficient în stimularea creșterii părului. Mai mult, acesta poate fi folosit și în tratarea părului uscat și fragil.

Previne subțierea părului

Rădăcina de ghimbir siamez conține acizi grași, care sunt de ajutor în prevenirea subțierea părului. Specialiștii spun că un amestec de suc de ghimbir siamez și ulei de jojoba este eficient nu numai în prevenirea căderii părului, ci și în stimularea creșterii firelor. Pe lângă faptul că oferă strălucire șuvițelor, vitaminele, mineralele care se găsesc în această plantă previn subțierea și despicarea firelor de păr.

Îndepărtează mătreața

Ghimbirul siamez previne apariția mătreții și îmbunătățește circulația sangvină la nivelul scalpului, spun oamenii de știință, deoarece are proprietăți antibacteriene care ajută la combaterea infecțiilor pielii capului. Dacă te confrunți cu mătreață, fricționează scalpul cu două felii proaspete de ghimbir siamez. Repetă procedeul o dată pe zi, până vezi îmbunătățiri. Poți să încerci și următorul remediu: masează scalpul cu un amestec obținut din combinarea unei linguri de ulei de ghimbir siamez cu una de ulei de măsline sau ulei de susan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102