REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Gigacaloria la Constanţa se va menţine la preţul de 250 de lei FĂRĂ AJUTORUL GUVERNULUI!

Gigacaloria la Constanţa se va menţine la preţul de 250 de lei FĂRĂ AJUTORUL GUVERNULUI!

Replica API 1 noiembrie 2016 | 00:09 282

S-a votat!

S-a votat!

Constănţenii pot sta liniştiţi! În cursul zilei de 31 octombrie a.c., s-a hotărât ca preţul gigacaloriei, şi în acest sezon de iarnă, să fie 250 de lei! Deşi nu a primit ajutor de la Guvern, administraţia locală a idetificat sumă suficientă de bani pentru subvenţionarea agentului termic dar doar până la sfârşitul acestui an. Pentru celelalte luni, se vor obţine fonduri din bugetul alocat pe anul 2017.

Şedinţa de Consiliu Local ce a avut loc în ultima zi a lunii octombrie a adus veşti îmbucurătoare locuitorilor de la malul mării. Mai exact, a fost aprobat proiectul privind stabilirea preţului local pentru populaţie a energiei termice ca fiind de 250 de lei/gcal. „Nu am intrat cu acest proiect în luna septembrie întrucât speram ca Guvernul să răspundă solicitării noastre şi să-şi îndrepte atenţia şi către Constanţa. Din păcate, am înţeles. Trebuie să ne descurcăm singuri. Am identificat sume ca până la sfârşitul anului preţul gigacaloriei să fie de 250 de lei. Toţi constănţenii trebuie să ştie că preţul funcţionează pe perioada de când dăm căldură până o oprim”, a spus Decebal Făgădău. De asemenea, edilul oraşului de la malul mării a ţinut să motiveze de ce această subvenţionare nu se poate aplica şi pe perioada sezonului estival, mai exact pentru apa caldă. „În primul rând, nu mi se pare corect să subvenţionăm din banii noştri o întreţinere pentru cei care închiriază apartamentele pe durata sezonului. De asemenea, impactul consumului de apă caldă asupra bugetului unei familii este scăzut. Nu în ultimul rând, asociaţiile de proprietari au avut şi au posibilitatea de a aplica pe programul Casa Verde şi măcarp e perioada sezonului estival să poată asigura parte din consumul de apă caldă prin montarea de panouri solare”, a adăugat Făgădău. Totuşi, subvenţionarea aceasta nu reprezintă o reyolvarea a problemei din circuitul CET-RADET. „Ştiu că nu se rezolvă problema de fond. Nu sunt împăcat cu faptul că noi alocăm 15 milioane de euro pentru subvenţie. În schimb, suntem captivi într-o piaţă de monopol natural, unui sistem ineficient în care CET+ul deţine atât capacitatea de producţie, cât şi capacitatea de transport, iar RADET este în momentul de faţă sub o triplă presiune: presiunea CET, presiunea populaţiei şi presiunea propriilor furnizori. Eu nu am de când să ţin un sistem ineficient în viaţă, dar, din păcate, RADET are menirea aceasta”, a conchis primarul Constanţei.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102