REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ginsengul siberian reduce oboseala și îmbunătățește funcția cognitivă

Ginsengul siberian reduce oboseala și îmbunătățește funcția cognitivă

Replica API 15 august 2020 | 00:00 1027

Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus sau Acanthopanax senticosus), cunoscut și sub numele de eleuthero sau tufișul diavolului, poate reduce oboseala și crește energia și poate stimula funcția cognitivă.

Ginsengul siberian este originar din Japonia, nordul Chinei, sud-estul Rusiei, Coreea de Sud și Coreea de Nord și se pare că a fost folosit pentru prima dată ca remediu pe bază de plante în China, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Planta este folosită mai ales în medicamentele tradiționale ca adaptogen, un compus care ajută organismul să facă față mai ușor stresului. Eleuthero acționează, de asemenea, ca un stimulent pentru sistemul nervos. Deși au beneficii și utilizări similare, ginsengul siberian nu are legătură cu Panax quinquefolius (ginsengul american) sau cu Panax ginseng, scrie doc.ro.

Cu toate acestea, dovezile beneficiilor ginsengului siberian care să fi rezultat în urma studiilor efectuate pe animale și oameni sunt puține. Cele mai multe dintre efectele pe care se spune că le are această plantă au încă dovezi neclare sau conflictuale. Astfel, potențialele beneficii pentru sănătate ale ginsengului siberian sunt:

Creșterea energiei și reducerea oboselii

Ca stimulent, ginsengul siberian crește nivelul de energie și conține compuși care ajută la depășirea epuizării și la prevenirea efectelor secundare ale acesteia. Un studiu¹ a constatat că un consum de ginseng siberian a crescut semnificativ punctul de epuizare al șoarecilor în timpul înotului, diminuând acumularea de acid lactic și uree în sânge.

Îmbunătățirea funcției cognitive

Prin stimularea circulației, ginsengul siberian poate crește fluxul de sânge către creier, îmbunătățind funcțiile mentale precum memoria și concentrarea.

Gestionarea cancerului

Panax ginseng s-a dovedit a avea proprietăți anticanceroase sau antitumorale, iar cercetările sugerează că și ginsengul siberian poate avea proprietăți similare, în special în cazurile de cancer pulmonar - însă această afirmație necesită mai multe cercetări pentru a fi validată.

Îmbunătățirea capacității de exercițiu

Ca stimulent, ginsengul siberian poate crește capacitatea de efort a mușchilor, mai ales în perioadele de activitate fizică intensă. Un studiu² a descoperit că dacă se consumă 800 mg de eleuthero zilnic timp de 8 săptămâni, timpul de anduranță al unui bărbat crește cu 23%, saturația maximă a oxigenului cu 12% și frecvența cardiacă cu 3%.

Vindecarea rănilor și prevenirea ulcerațiilor

Prin întărirea sistemului imunitar, ginsengul siberian poate îmbunătăți sau accelera procesul de vindecare a leziunilor. S-a demonstrat, de asemenea, că unii compuși din eleuthero previn formarea ulcerațiilor, inclusiv ulcerațiile asociate cu piciorul diabetic.

Creșterea tensiunii arteriale mici

Ca stimulent, eleuthero crește circulația și ritmul cardiac și poate crește tensiunea arterială în timp. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută, dar în același timp îl scoate de pe lista de suplimente alimentare pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială.

Reducerea osteoporozei

În mai multe remedii tradiționale, ginsengul siberian este utilizat pentru a crește rezistența musculară și osoasă. Într-un studiu recent, șobolanii cărora li s-au administrat 100 mg de eleuthero zilnic timp de 8 săptămâni au înregistrat o creștere de 16,7% a densității osoase a femurului.

Gestionarea menopauzei

Extractul de ginseng siberian este cunoscut pentru faptul că se leagă de situsurile receptorilor de estrogen. Prin urmare, remediul poate reduce efectele scăderii estrogenului la femeile care au ajuns la menopauză.

Reducerea sau limitarea infecțiilor tractului respirator

Ca stimulent al imunității, ginsengul siberian poate scurta lungimea și severitatea infecțiilor pulmonare, cum ar fi gripa și pneumonia .

Îmbunătățirea funcției limfatice

Ginsengul siberian a dovedit că îmbunătățește funcția limfatică a rețelei ganglionilor limfatici, ceea ce înseamnă că poate reduce edemele, acele umflături cauzate de acumularea de lichid. Un studiu³ din 2016 a constatat că pulberea de ginseng siberian a redus semnificativ edemul în două-patru ore de la consum la 50 de voluntari sănătoși.

Prevenirea și repararea leziunilor nervoase

Mai multe studii au arătat că eleuterozidele pot ajuta la prevenirea și repararea leziunilor nervoase. Ginsengul siberian a fost explorat ca potențial medicament în prevenția și în gestionarea unor afecțiuni neurologice progresive, cum ar fi boala Alzheimer. Un studiu a descoperit că ginsengul siberian a îmbunătățit regenerarea nervilor și reformarea sinapselor la șobolanii cu leziuni nervoase.

Scăderea sau stabilizarea nivelului de zahăr din sânge

S-a dovedit că eleuterozidele pot reduce rezistența la insulină și sunt luate în considerare pentru a fi utilizate în tratamentul diabetului de tip 2. Un studiu din 2013 a descoperit că 480 mg de ginseng siberian pe zi au scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge înainte și după masă la subiecții cu diabet zaharat de tip 2.

Sub ce formă se găsește ginsengul siberian?

Extractele de ginseng siberian se fac folosind scoarța, tulpinile, frunzele sau rădăcinile plantei. Remediile sunt comercializate sub formă de capsule, tablete, tinctură și pulbere. De asemenea, ginsengul siberian poate fi folosit integral, iar frunzele uscate și tulpinile din plante pot fi fierte pentru a face un ceai.

Deși este comercializat și ca supliment de sine stătător, ginsengul siberian se găsește în mod obișnuit în multivitaminele sau nutraceuticele care mai conțin ingrediente precum luteină, Omega 3, seleniu, vitamine din complexul B și care vizează fortificarea sistemului imunitar, creșterea nivelului de energie și a vitalității.

Este ginsengul siberian un remediu sigur?

Nu există o doză standard recomandată pentru ginsengul siberian, modul de utilizare a plantei depinzând de formula în care e prezentată. Planta nu este considerată sigură pentru utilizare la copii, doar pentru adulți. Pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani, recomandările includ:

Doza să fie între 300 și 1.200 mg zilnic, fără a se depăși 3-6 grame

Remediul să fie luat dimineața, pentru a evita perturbarea ciclului de somn

Remediul să fie administrat între mese.

Suplimentul se va lua pentru cel mult 6 săptămâni continuu, după care se face o pauză de cel puțin 2-3 săptămâni.

Efectele secundare potențiale ale administrării ginsengului siberian includ:

un risc crescut de sângerare bruscă și hemoragie

creșterea tensiunii arteriale

modificări hormonale, în special ale nivelului cortizolului

urticarie și dermatită de contact sau erupții cutanate

probleme gastro-intestinale, inclusiv diaree, greață și crampe

spasme musculare

extremități reci

nervozitate sau agresivitate

dureri de cap

insomnie

confuzie.

Produsele din plante, inclusiv ginseng siberian, pot interacționa cu anumite medicamente, provocând o reacție negativă sau scăzând efectul medicamentului. De asemenea, este posibil ca produsele pe bază de plante să nu fie sigure pentru persoanele cu anumite afecțiuni. Din aceste motive, este important să discuți cu un medic înainte de a lua orice suplimente pe bază de plante.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920