REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Glutenul – prieten sau inamic pentru sănătate?

Glutenul – prieten sau inamic pentru sănătate?

Replica API 5 mai 2020 | 00:00 793

La televizor, pe internet, printre rafturile cu alimente de la supermarket, la patiserie sau în orice alt context v-ați aflat până acum, este imposibil să nu fi auzit despre gluten. El nu constituie un component alimentar oarecare, lipsit de importanță, scrie ziarmedical.ro.

Ce reprezintă glutenul?

Glutenul se definește, în linii mari, drept o categorie de proteine de origine vegetală, prezentă în cereale: grâu, orz, secară.

De ce este important să cunoaștem aceste alimente bogate în gluten?

Inițial considerată o boală a copiilor, ulterior descoperită și la persoanele adulte, boala celiacă (care are și alte denumiri sinonime: enteropatia glutenică, sprue celiac) este o afecțiune caracterizată prin lupta organismului împotriva proteinelor din gluten. Acest atac inițiat de fiecare dată când sunt consumate alimente care conțin gluten, face ca structura intestinului (frontul de bătălie al acestor atacuri) să se deterioreze în timp, având ca rezultat pierderea capacității sale de absorbție a alimentelor. Prin urmare, trebuie să cunoaștem alimentele care conțin gluten pentru a le exclude din alimentație în contextul unei boli celiace.

Cine poate dezvolta boală celiacă?

Din păcate, răspunsul nu este pe deplin cunoscut. Se consideră că 1% din populație este afectată de această boală, bărbații mai frecvent decât femeile, copiii mai frecvent decât adulții. Factorul genetic este, de asemenea, unul important (rude de gradul I care au boală celiacă). De asemenea, prezența altor boli autoimune (diabet zaharat tip 1, tiroidita Hashimoto, sarcoidoza, poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, etc.) crește riscul dezvoltării bolii celiace.

Care sunt manifestările bolii celiace?

Doar o mică parte dintre cei afectați au manifestările tipice: diaree, scaun cu grăsime, voluminos, păstos, lucios, balonare, grețuri, vărsături, scăderea poftei de mâncare, colici abdominale, toate acestea fiind stâns legate de consumul alimentelor cu gluten. Debutul bolii la copii este în jurul vârstei de 3-4 ani, la aceștia adăugându-se și întârzierea în creștere și dezvoltare. O mare categorie de pacienți au manifestări atipice, acest fapt îngreunând de multe ori diagnosticul. Unii dintre cei afectați de boala celiacă pot să nu aibă simptome.

Există tratament pentru boala celiacă?

Tratamentul recomandat și cel mai eficient este excluderea totală a glutenului din alimentație. Nu se vor consuma deloc grâul, orzul și secara și alimentele derivate, nici măcar în cantități mici. După numai câteva zile de dietă, simptomatologia se îmbunătățește semnificativ. Este important de urmat acest regim alimentar strict, sub îndrumarea medicului curant și a unui nutriționist de preferat, atât pentru prevenirea reapariției simptomelor, dar mai ales pentru prevenirea apariției complicațiilor bolii celiace – dintre care, cancerele tubului digestiv sunt cele mai de temut.

Cu aceste câteva informații oferite, avem speranța că data viitoare când veți citi pe eticheta unui produs alimentar: “conține urme de gluten”, veți înțelege pe deplin semnificația acestei sintagme și importanța sa deosebită în viața cotidiană a celor care se confruntă cu provocările bolii celiace.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218