REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Golăneală pe bani europeni: o angajată la stat, dedicată "exclusiv mediului privat", e abonată la fondurile UE

Golăneală pe bani europeni: o angajată la stat, dedicată "exclusiv mediului privat", e abonată la fondurile UE

Replica API 13 iunie 2014 | 00:00 736

Ministerul Agriculturii plăteşte 1,2 milioane lei pentru instruirea fermierilor din Constanţa

Ministerul Agriculturii plăteşte 1,2 milioane lei pentru instruirea fermierilor din Constanţa

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) plăteşte peste 1,2 milioane de lei, proveniţi din fonduri europene, unei firme deţinute de o angajată de-a sa, pentru servicii de formare profesională destinate fermierilor din regiunea de sud-est a României. Culmea, respectiva angajată a lucrat până nu demult chiar la departamentul de achiziţii al MADR, astfel încât, teoretic, este posibil ca funcţionara să fi semnat acordarea contractului către propria sa firmă. Este vorba despre Elena Cornelia Matei, de 55 de ani, din Bucureşti şi MS Expertmob SRL, pe care a înfiinţat-o în anul 2001, cu sediul iniţial în Deva. După ce s-a angajat la stat, în 2009, Elena Cornelia Matei şi-a trecut mai întâi 50%, apoi întreaga participaţie pe numele fiului său, Paul Andrei Matei, de 26 de ani, dar a continuat să lucreze pentru afacerea familiei, în special pentru contractele primite din fonduri de stat şi europene. Astfel, dacă în perioada anilor 2008- 2009, când femeia încă nu era angajata statului, firma sa derula afaceri de circa 130.000 lei pe an, în 2012 MS Expertmob rula aproape 7 milioane de lei, adică de aproape 60 de ori mai mulţi bani, coincidenţă, după ce Elena Cornelia Matei devenise funcţionar public.

MADR a atribuit, pe 29.05.2014, un contract pentru achiziţionarea de servicii de "Formare profesională pentru fermierii care deţin ferme de semisubzistenţă în regiunea SUD EST (Judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Vrancea, Buzău)", în urma unei licitaţii la care au participat 8 firme. Câştigătoare a fost declarată MS Expertmob SRL din Bucureşti, care a venit cu o ofertă de preţ la mai puţin de jumătate din valoarea estimată iniţial, de 2.435.504 lei. În cele din urmă, firma Elenei Cornelia Matei şi a fiului său, Paul Andrei Matei, a semnat contractul cu MADR contra sumei de 1.209.520 lei, fără TVA. Potrivit ministerului, este vorba despre un "proiect finanţat prin Măsura 111 "Formare profesională (training), informare şi difuzare de cunoştinţe" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013", iar contractul a fost atribuit "prin aplicarea unei proceduri proprii aprobată prin ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale". MS Expertmob SRL nu este la primul contract pentru acţiuni de formare profesională plătite din banii UE. Firma înfiinţată de Elena Cornelia Matei şi patronată, în acte, de fiul ei, Paul Andrei Matei, are un lung istoric în domeniu, început odată cu accederea femeii în aparatul de stat.

În septembrie 2013, atribuia contracte în numele MADR. Câteva luni mai târziu, propria sa firmă primeşte o finanţare de la acelaşi MADR

Începând cu anul 2008, afacerista apare ca angajată a MADR, la departamentul de achiziţii, apoi, în 2009, director general al Direcţiei Generale Corp Control la Ministerul Tineretului şi Sportului, iar ulterior ca auditor superior la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În 2012, Elena Cornelia Matei spunea, după ce MS Expertmob câştigase încă patru contracte pentru formarea profesională a fermierilor din Bucureşti, Călăraşi şi Ilfov, că s-a retras din funcţiile pe care le avea la stat pentru a activa exclusiv în mediul privat. Însă, pe 23 septembrie 2013, Elena Cornelia Matei apare, în documentele oficiale publicate de instituţie, ca fiind persoana de contact a MADR, în cazul unui contract pentru achiziţia de servicii de arhivare a documentelor. Dacă între timp Elena Cornelia Matei nu a plecat din minister, înseamnă că MADR a plătit 1,2 milioane de lei, din bani europeni, propriei sale angajate, confirmând, încă o dată, că în domeniul agriculturii se înregistrează probabil cele mai multe golăneli.

Printre colaboratorii angajatei de la stat cu afaceri din bani publici se află şi vicepreşedintele Institutului Naţional de Statistică

MS Expertmob SRL declara în anul 2008 o cifră de afaceri de circa 130.000 lei, pentru ca, în 2012, să ajungă la 6.931.579 lei, cu un profit net de 202.359 lei şi 5 angajaţi. Văzând cât de rentabile sunt afacerile cu statul la care eşti şi angajat în paralel, fix în domeniul în care activezi şi tu ca privat, Elena Cornelia Matei a înfiinţat, în ianuarie 2012, şi MPA Media Training SRL, din Bucureşti, cu domeniu de activitate alte forme de învăţământ. Iar succesul este imediat, proaspăt înfiinţata firmă MPA Media Training reuşind o lovitură incredibilă în primele 11 luni de funcţionare: cifră de afaceri de 1.421.622 lei, la finele anului 2012, cu un profit net de 1.014.808 lei, fără nici un angajat. Potrivit informaţiilor oficiale, cel mai important client al noii firme înfiinţate de Elena Cornelia Matei a fost Ministerul Muncii, care i-a plătit mai multe contracte pentru servicii de formare profesională, evident, din bani europeni. Ca fapt divers, funcţionara publică de mai sus nu este singurul angajat al statului care lucrează în paralel la privat, pentru bani publici, chiar dacă ne referim aici la doar două firme. Astfel, printre colaboratorii MS Expertmob SRL de anul trecut, deci printre cei care au predat efectiv cursurile de calificare, se află şi Dan Ion Gherguţ, nimeni altul decât vicepreşedintele Institutului Naţional de Statistică.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614