REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.9° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

GOOGLE a ajuns la o înţelegere cu site-urile media franceze privind folosirea conţinutului acestora

GOOGLE a ajuns la o înţelegere cu site-urile media franceze privind folosirea conţinutului acestora

Replica API 3 februarie 2013 | 00:00 173

GOOGLE a decis să instituie un fond de 60 de milioane de euro pentru a ajuta organizaţiile de media din Franţa să-şi îmbunătăţească operaţiunile online, după ce publisherii francezi îi ceruseră companiei americane să plătească o taxă pentru folosirea indirectă a conţinutului de pe site-urile lor.

Decizia a fost luată după mai multe luni de negocieri între compania americană şi publisherii francezi, care au cerut, în luna septembrie a anului trecut, Guvernului lor să elaboreze un proiect de lege prin care motoarele de căutare, precum Google, să le plătească o taxă "pe drepturi de autor" pentru folosirea indirectă a conţinutului de pe site-urile de presă franceze.

O astfel de taxă impusă Google însemna ca motorul de căutare să plătească o anumită sumă pentru fiecare lecturare a unui articol către care sunt direcţionaţi internauţii.

Ministrul Culturii din Franţa, Aurlie Filippetti, s-a exprimat în favoarea acestui tip de taxă, supranumită şi "taxa Google", care urma să fie aplicată motoarelor de căutare.

La rândul său, Google a ameninţat, într-o adresă transmisă Guvernului francez, că nu va mai indexa site-urile de presă din Franţa, dacă va fi obligată să plătească această taxă. Compania Google "nu poate accepta" ca instaurarea unui astfel de drept să-i afecteze existenţa şi "se va vedea pusă în situaţia de a nu mai indexa site-urile franceze", scria grupul într-o adresă transmisă la cabinetele mai multor ministere din Franţa. Google mai spunea că, direcţionând internauţii, furnizează patru miliarde de click-uri pe lună paginilor de internet deţinute de publisheri francezi.

Din punctul de vedere al Google, o asemenea lege ar fi dus la limitarea accesului la informaţii, pentru că motorul de căutare urma să reducă numărul site-urile franceze indexate.

Potrivit noii înţelegeri, în afară de crearea fondului (Digital Publishing Innovation Fund), Google a fost de acord să ofere site-urilor media franceze acces la platformele sale de publicitate la costuri reduse, informează bbc.co.uk. În schimb, Google nu mai plăteşte acea taxă pe drepturi de autor.

sursa: Mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369