REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Gorghiu propune modificarea regulamentului astfel încât iniţiativele legislative să poată fi depuse şi online

Gorghiu propune modificarea regulamentului astfel încât iniţiativele legislative să poată fi depuse şi online

Replica API 23 martie 2020 | 00:00 919

Alina Gorghiu, foro news.ro

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, duminică, iniţierea, împreună cu parlamentarii liberali Iuliana Scântei şi Daniel Fenechiu, a unui proiect de modificare a regulamentului astfel încât să existe posibilitatea depunerii online a unei propuneri legislative, prin intermediul unei aplicaţii informatice.

Gorghiu a precizat că, în prezent, singura procedură legală pentru înregistrarea la Senat unei propuneri legislative este prezentarea ei la secretariat pe hârtie, în format original, iar acest lucru este "total neproductiv" şi "frustrant" pentru un parlamentar aflat în izolare la domiciliu.

"Total neproductiv şi, în acelaşi timp, frustrant pentru un parlamentar care trebuie să stea în izolare la domiciliu, să nu poată depune o iniţiativă legislativă. Şi asta doar pe motiv că singura procedură legală este că ea trebuie prezentată la secretariat pe hârtie, în format original, pentru a putea fi înregistrată. O astfel de situaţie nu mai poate fi tolerată, munca pe modelul funcţionarului public cu mânecuţe trebuie să înceteze rapid şi ireversibil. În toate instituţiile statului român. Chiar experienţa cu votul din plenul Parlamentului pentru Decretul preşedintelui Iohannis privind instituirea stării de urgenţă a evidenţiat câtă nevoie este de informatizare şi la nivelul acestei instituţii. Nici Senatul, nici Camera Deputaţilor nu poate asigura legiferarea fără sincope, cât timp multe dintre activităţile care implică responsabilităţile funcţiei de parlamentar nu vor putea fi desfăşurate şi prin mijloace de comunicare electronic", a scris Gorghiu, pe Facebook, potrivit Agerpres.

În opinia sa, este "total inadmisibilă" perpetuarea unui mod de lucru "arhaic".

"Propun astfel ca, prin intermediul unei aplicaţii informatice (Aplicaţie pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative - AGIPL), cele patru tipuri de iniţiatori ai unei propuneri legislative (senatori, deputaţi, Guvern şi cetăţeni) să o poată depune şi online la secretariatul instituţiei. Proiectul de hotărâre vizează, de asemenea, şi posibilitatea senatorilor de a formula întrebări şi interpelări prin mijloace electronice. Aplicaţia va permite, totodată, şi semnarea electronică a documentelor mai sus amintite. Şi bine ar fi ca fiecare senator să aibă cât mai curând semnătura electronică", a informat Gorghiu.

Ea a solicitat sprijin de la toţi senatorii indiferent de culoare politică, pentru ca aceste modificări să fie rapid implementate.

Potrivit proiectului de modificare a Regulamentului Senatului, "proiectele şi propunerile legislative se depun la Senat fie în format fizic, fie prin mijloace electronice. Pentru facilitarea depunerii electronice a proiectelor şi propunerilor legislative, pe site-ul Senatului se încarcă o aplicaţie informatică prin care se gestionează primirea şi înregistrarea acestor documente în funcţie de iniţiator numită Aplicaţie pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative - AGIPL".

De asemenea, "întrebările scrise sau orale se depun în scris, prin grupul parlamentar, în forma fizică sau în format electronic, semnat cu semnătură electronică extinsă, la secretarul desemnat al Senatului, cel mai târziu până la ora 10,00 a zilei de joi".

Proiectul mai prevede că, "în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, tuturor senatorilor li se achiziţionează, din bugetul Senatului, câte un certificat digital calificat care să le permită semnarea documentelor cu semnătură electronică extinsă şi sunt instruiţi pentru folosirea acestuia. La expirarea certificatului digital calificat, acestuia i se prelungeşte valabilitatea astfel încât toţi senatorii să poată semna cu semnătură digitală extinsă pe durata întregului mandat".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Are experienta de videochatista.
1
0
corect, si sa se inchida tot
1
0
V-a bagat frica-n kur amiralu Vergil , idiotul P.N.L -ului si al Parlamentului care a imbolnavit oameni nevinovati ???
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218