REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.5° Constanța Vin., 19 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6795
31.5° Constanța Vineri, 19 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6795
 

Gorghiu vrea un Registru al traficanţilor de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexuali

Gorghiu vrea un Registru al traficanţilor de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexuali

A.F. 18 septembrie 2023 | 23:55 652

Alina Gorghiu vrea un Registru al traficanţilor de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexuali
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni, că le-a propus colegilor liberali din Parlament înfiinţarea unui Registru al traficanţilor de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexuali, care va reprezenta un mijloc de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri.

Gorghiu vrea un Registru al traficantilor de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexualiAlina Gorghiu

Ministrul a declarat că în primele 6 luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni de trafic, la care se mai adaugă 135 de persoane în alte dosare în care obiectul este secundat, infracţiune de trafic intern şi internaţional, în total, 495 de condamnaţi, anunță news.ro.

Ministrul Justiţiei a arătat într-o conferinţă de presă la Parlament că ”problema drogurilor este una complexă şi nici soluţia nu este una facilă ci tot una complexă”.

”Partea bună este că societatea românească vorbeşte despre o problemă majoră. Până acum am fost uşor surprinsă că ne e frică să discutăm despre flagelul existent în Româia. Consumul de droguri şi traficul de droguri sunt teme despre care se discuta doar accidental, astăzi, din cauza unor drame, a unor tragedii, discutăm serios şi cred că se poate şi mai serios, despre această problemă”, a arătat Alina Gorghiu, precizând că a fost ridicată de preşedintele Klaus Iohannis la nivel de CSAT.

Gorghiu a arătat că vineri s-a discutat despre problema drogurilor, într-o întâlnire cu toţi decidenţii politici şi concluzia a fost că ”orice resursă este necesară pentru DIICOT, pentru Poliţie, pentru a reuşi să diminueze traficul de droguri, pentru a pune piedică acestui fenomen”. Ea a precizat că le-a cerut colegilor din sistemul judiciar să îi comunice resursele de care au nevoie, dacă e nevoie de procurori, de resursă materială, de logistică”.

”Vom sprijini acesteautorităţi, aceste instituţii, astfel încât activitatea lor să nu fie afectată de lipsa de resurse”, a mai spus Alina Gorghiu, ea precizând că este ”război asimetreic cel al statului cu traficul de droguri pentru că este o diferenţă de la cer la pământ între resursele puse la bătaie”.

Ministrul Justiţiei a prezentat datele din raportul Agenţiei Naţionale Antidrog pe 2022, publicat în februarie 2023 care arată că 10,7% din cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat del puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii. ”Asta înseamnă, ţinând cont de datele de la INS (..) putem trage lesne concluzia că la nivelul anului 2021, pentru că raportul face referire la situaţia din 2021, aveam un număr de 1,6 milioane”, a spus Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a subliniat că numărul nu este real pentru că nu toţi declară că au coonsumat droguri, din motive pe care le putem înţelege.

”A coborât vârsta de coonsum la 12 ani, pe substanţele psihoactive şi la 13 ani pentru canabis şi ecstasy. ”De altfel, 1% dintre elevi a debutat în consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme”, a arătat Gorghiu, adăugând că la nivel regional, pe Bucureşti-Ilfov, a crescut consumul oricărui tip de drog ilicit de la 13,9% în 2013 la 23,7% în 2019.

”De la an la an, acest comportament de consum aproape se dublează, sunt date oficiale din raportări ale instituţiilor statului”, a menţionat Alina Gorghiu, scrie stiripesurse.ro.

Ministrul Justiţiei a mai afirmat că la nivel naţional, cel mai întâlnit drog este canabisul, cel mai traficat drog şi consumat în ultimii ani în România. ”Acest consum de canabis a crescut în principal în categoria de vârstă 15-34 ani dar şi în rândul populaţiei şcolare, 1% dintre elevi debutează cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme.

Ea a afirmat că alte droguri consumate în România sunt cocaina, ecstasy, heroina, iar în cazul heroinei, are o treime dintre consumatori în calupul de vârstă 35-39 de ani, peste 80% dintre ei locuind în Capitală.

”Vorbim de nişte lucruri care în opinia mea trebuie discutate mult timp de acum înainte şi identificate soluţii foarte serioase şi trebuie asumate aceste soluţii ca proiect naţional, nu individual”, a declarat Alina Gorghiu.

Ministrul a declarat că în primele 6 luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni de trafic, la care se mai adaugă 135 de persoane în alte dosare în care obiectul este secundat, infracţiune de trafic intern şi internaţional. ”În total, 495 de condamnaţi în primele şase luni ale anului 2023”, a completat ea.

Gorghiu a arătat că le-a propus colegilor ei o măsuri concretă legată de registrul traficanţilor, pe modelul registrului agresorilor sexuali.

”Acest Registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri. Am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele drogurim mijlocul folosit. Aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agenţilor de poliţie. (..) În opinia noastră, reprezintă o soluţie în vederea prevenţiei recidivei”, a afirmat Alina Gorghiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Taiati pensiile speciale la magistrati si judecatori, reduceti salariile de 20.000 lei si pensionati-i la 65 de ani. Sunt niste profitori ordinari care judeca stramb si iti trantesc o sentinta prin care maresc nedreptatea facuta de institutiile statului. De asa dreptate sa aveti si voi parte toata viata. Dupa ce ca muncim noi ca sa va imbuibati voi, mai va bateti joc cu sentintele pe care ni la dati. Sunteti inamovibili nu ?
1
0
ce mai face bogdan olteanu? alinuta esti un exemplu ptr tinere!
1
0
Nu vrei și dosar cu șină ?!
1
0
Multa mwe cu kkt pnl si tuturor sustinatorilor sai
2
1
O persoana care arata ca-i pasa! Da, faceti ceva daca aveti curaj.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712