REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Grecia: Comisia de drepturi ale omului se opune „exilării“ solicitanţilor de azil

Grecia: Comisia de drepturi ale omului se opune „exilării“ solicitanţilor de azil

Replica API 27 ianuarie 2020 | 00:00 474

Comisia naţională de drepturi ale omului din Grecia (GNCHR) a cerut vineri "să se pună capăt rapid exilării solicitanţilor de azil" înghesuiţi în taberele din insule, o situaţie despre care spune că încalcă drepturile omului şi obstrucţionează procedura de azil, relatează France Presse.

"Oprirea rapidă a izolării solicitanţilor de azil este o necesitate absolută, nu numai pentru respectarea drepturilor fundamentale şi a păcii sociale, ci şi pentru ca gestionarea sistemului de protecţie internaţională să fie funcţional", se arată într-un comunicat al acestui organism consultativ guvernamental.

Acest apel intervine în urma vizitei unei delegaţii GNCHR în tabăra din Insula Samos, unde 7.200 de persoane trăiesc pentru 648 de locuri.

În total, peste 40.000 de solicitanţi de azil trăiesc în tabere insalubre situate în cinci insule din Marea Egee şi cu o capacitate de doar 6.200 de locuri.

"GNCHR a constatat că situaţia privind primirea şi condiţiile de viaţă ale solicitanţilor de protecţie internaţională în şi în jurul taberei Samos este scăpată de sub control şi subminează demnitatea umană".

Majoritatea solicitanţilor de azil sunt constrânşi să rămână în insule în virtutea unui pact semnat între Uniunea Europeană şi Turcia în martie 2016 vizând reducerea fluxului către Europa.

Guvernul grec a promis în septembrie anul trecut că va transfera 20.000 de persoane vulnerabile în Grecia continentală. Însă lipsa locuinţelor nu a permis executarea acestui plan.

Numeroase ONG-uri şi Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite au avertizat în mod repetat asupra condiţiilor "extrem de îngrijorătoare şi improprii" din taberele de pe insule.

Secţia greacă a organizaţiei umanitare Medici fără frontiere (MSF) a cerut de asemenea joi guvernului "să pună capăt exilării solicitanţilor de azil care trăiesc în condiţii inumane" în tabăra Moria de pe insula Lesbos. Cel puţin "140 de copii suferă de boli serioase şi au nevoie de îngrijiri medicale", a avertizat ONG-ul într-un comunicat, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu va mai opuneti ca prostii. Este viitorul nostru si al Europei in joc !
0
0
Vreti sa distrugeti Grecia si C.E.? Returnatii turcilor!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367