REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Grecia: Noi manifestaţii ale studenţilor împotriva prezenţei poliţiei în universităţi

Grecia: Noi manifestaţii ale studenţilor împotriva prezenţei poliţiei în universităţi

Replica API 23 ianuarie 2021 | 00:00 859

Aproximativ 1.000 de studenţi, potrivit poliţiei, au manifestat joi la Atena sfidând carantina impusă de două luni pentru a protesta împotriva unui proiect de lege care impune pentru prima dată în Grecia prezenţa agenţilor de poliţie în universităţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Studenţii nu sunt infractori", se putea citi pe un banner agitat de manifestanţi care purtau măşti.

La Salonic, al doilea oraş ca mărime în nordul ţării, cei câteva sute de studenţi care au participat la o manifestaţie similară au fost dispersaţi de forţele ordine care au făcut uz de gaze lacrimogene.

Cu o săptămână în urmă, manifestaţii asemănătoare au avut loc la Atena şi în alte oraşe împotriva acestui proiect de lege ce instituie un corp special de poliţie pentru a patrula universităţile, adeseori scena unor violenţe între diferite grupuri politice.

"Universităţile sunt structuri publice cruciale care fac obiectul ameninţărilor împotriva securităţii", a explicat ministrul pentru protecţia cetăţenilor Michalis Chrysochoidis.

În cadrul unei conferinţe de presă joi, purtătorul de cuvânt al guvernului şi fost profesor universitar Christos Tarantilis a calificat acest proiect de lege drept "emblematic", subliniind că el trebuia votat de mai mulţi ani.

Prezenţa poliţiei în universităţi, tradiţional foarte politizate, este un subiect delicat în Grecia de la revolta studenţilor de la Politehnica din Atena, înăbuşită în sânge în noiembrie 1973 de către armată şi poliţie, împotriva juntei coloneilor de la acea vreme.

Aflat la putere de peste un an şi jumătate, guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis a făcut din "securitate o prioritate" şi a crescut efectivele poliţieneşti şi controalele forţelor de ordine.

Această politică în materie de "securitate" a fost criticată de opoziţie şi presă, care au denunţat numeroase cazuri de represalii din partea poliţiei şi interzicerea adunărilor publice pe fondul măsurilor de limitare a propagării coronavirusului.

Potrivit unui "plan de gestionare a manifestaţiilor", frecvente în Grecia, guvernul intenţionează să "stabilească locuri precise pentru jurnaliştii care acoperă" evenimentele, a spus joi Michalis Chrysochoidis.

Acest plan prevede de asemenea utilizarea portavocilor de către poliţie pentru a gestiona situaţia în cazul dispersării manifestaţiei de către forţele de ordine sau în cazul utilizării gazelor lacrimogene ori a tunurilor cu apă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920