REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Grecia: Preşedintele Pavlopoulos dizolvă parlamentul şi convoacă alegeri anticipate

Grecia: Preşedintele Pavlopoulos dizolvă parlamentul şi convoacă alegeri anticipate

Replica API 12 iunie 2019 | 00:00 372

Prokopis Pavlopoulos

Preşedintele elen Prokopis Pavlopoulos a acceptat oficial luni dizolvarea parlamentului ţării şi convocarea de alegeri legislative anticipate, la cererea premierului Alexis Tsipras, transmite AFP.

'Cer dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri naţionale', a declarat cu puţin timp în urmă premierul Tsipras, în biroul preşedintelui Pavlopoulos, care a dat curs solicitării, conform Constituţiei.

Mandatul lui Tsipras urma să se încheie în octombrie, dar 'o campanie prelungită de patru luni ar fi pus în pericol traiectoria liniştită a economiei', a explicat şeful guvernului, fără a menţiona data de 7 iulie pe care o anunţase anterior.

Decizia premierului de devansare a scrutinului legislativ a survenit în urma eşecul partidului său de stânga Syriza în alegerile europene şi în cele locale.

Potrivit rezultatelor oficiale, la alegerile pentru Parlamentul European, Syriza a obţinut 23,7% din voturi, în spatele Noii Democraţii (ND, dreapta), care a întrunit 33,1% din sufragii.

În turul al doilea al localelor, organizat pe 2 iunie, dreapta a ieşit învingătoare în 12 din cele 13 regiuni şi în cele mai mari două oraşe, Atena şi Salonic.

Un sondaj realizat de institutul Alpha-Metron Analysis arată Noua Democraţie pe primul loc în intenţiile de vot, cu 31,2%, înaintea Syriza, creditată cu 23,5%.

'În 2015, noi am preluat o ţară în pragul falimentului şi am reuşit să o scoatem în mod clar de pe marginea prăpastiei', a declarat Tspiras săptămâna trecută la televiziunea publică.

'Dar marea noastră greşeală a fost să nu ne dăm seama de oboseala poporului grec', a adăugat el.

Alexis Tsipras a preluat funcţia de prim-ministru la începutul lui 2015 şi a câştigat mandatul actual în urma alegerilor anticipate desfăşurate ulterior în acelaşi an.

Tsipras a trecut prin parlament reforme impopulare cerute de creditorii internaţionali ai Greciei şi a încheiat un acord cu Skopje privind schimbarea numelui ţării vecine în Macedonia de Nord, acord ce a pus capăt unei dispute diplomatice de aproape trei decenii.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218