REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Greșeli care agravează răceala

Greșeli care agravează răceala

Replica API 4 noiembrie 2020 | 00:00 928

Ai răcit, nu te simți deloc bine și ai vrea să scapi cât mai repede de durerea de cap, nasul înfundat, durerea în gât și tusea sâcâitoare. Dacă ai și ghinionul să te lupți cu febra și frisoanele, totul pare și mai greu de suportat. Îți dezvăluim câteva lucruri care îți pot prelungi agonia, și pe care dacă le eviți, ai șanse să te bucuri din nou de sănătate și energie.

Iei medicamente fără recomandarea medicului, în special antibiotice

Indiferent de câte ori ai mai fost răcită, câtă experiență ai cu medicația sau remediile naturiste, este recomandat să te adresezi totuși unui medic de fiecare dată când te îmbolnăvești. Și asta fiindcă s-ar putea ca unele simptome să te păcălească și să fie altceva în spatele presupusei răceli. Sau să fi contractat un virus mai periculos, care are nevoie de un anumit tip de tratament.

În plus, majoritatea pacienților care observă că au simptome mai grave, cum sunt febra foarte mare, diaree, stări de vomă, intră în panică și recurg la antibiotice. Acestea nu sunt recomandate decât în cazul infecțiilor cu bacterii, ceea ce nu se întâmplă în cazul răcelii și gripei. Mai mult decât atât, antibioticele pot să vă facă mai mult rău decât bine, slăbindu-vă și mai mult sistemul imunitar și împiedicând astfel vindecarea completă și rapidă, scrie doc.ro.

Întrerupi tratamentul mai devreme decât ar trebui

Iei de 2-3 zile antiinflamatoare, antitermice, eventual un sirop pentru tuse și suplimente cu vitamina C și deja te simți mai bine? Nu te lăsa păcălită și nu întrerupe tratamentul prematur, înainte de finalul perioadei recomandate de medic sau farmacist.

Vindecarea poate fi doar parțială, ameliorarea simptomelor să te păcălească, iar după câteva zile de la întrerupere, răceala să revină. Respectă întotdeauna recomandarea medicului, chiar dacă te simți mai bine, și oferă-i organismului timp să se refacă.

Nu te hidratezi suficient

Hidratarea este esențială pentru un corp sănătos, dar este cu atât mai importantă atunci când ești bolnavă. Și asta fiindcă organismul tău se luptă pe toate fronturile să scape de virus, inclusiv prin urină și transpirație, în special atunci când ai și febră.

Toată această apă eliminată din organism odată cu toxinele trebuie înlocuită constant. Bea cel puțin 3 litri de lichide pe zi: apă plată și ceaiuri neîndulcite.

Nu mănânci suficient și ce trebuie

Răceala și gripa pot veni la pachet și cu lipsa poftei de mâncare, însă va trebui să respecți un program de masă și să încerci să mănânci cât mai sănătos. Mănâncă 3 mese principale sau dacă îți este mai comod, poți împărți totul în 4-5 mese mai mici, pe tot parcursul zilei, la intervale de 3 ore.

Mănâncă supe calde de legume și pui, fructe și legume proaspete care să îți asigure cât mai multe vitamine și minerale. Mănâncă și cel puțin un iaurt zilnic, mai ales dacă iei multe medicamente, pentru că te va ajuta să menții o floră intestinală activă și echilibrată.

Mănâncă cât mai puține dulciuri, prăjeli sau orice alte alimente dăunătoare care pot constitui o muncă în plus pentru organism, pentru prelucrare și eliminare.

Nu te odihnești suficient

Dormi cel puțin 8-9 ore pe noapte, puțin mai mult decât în mod normal. Dacă programul îți permite, o zi întreagă de repaos la pat te va ajuta foarte mult. Organismul are nevoie de cât mai mult timp să se refacă, iar somnul sau cel puțin repaosul în pat, încetinesc funcțiile corpului și îi permit să se concentreze pe ce e cu adevărat important: lipta cu virusul.

Faci prea mult efort, ești stresată și mereu pe fugă

Efortul nu este foarte recomandat atunci când ești răcită sau ai gripă, fiindcă vei consuma multe resurse pe care organismul tău le poate concentra în direcția vindecării. Poți reîncepe să faci mișcare spre sfârșitul tratamentului, cu antrenamente ușoare.

Evită stresul, pentru că va îngreuna munca sistemului imunitar. Încearcă să amâni problemele pe care le poți rezolva și după ce scapi de boală și oferă-ți timp pentru odihnă.

Îți bombardezi organismul cu medicamente, suplimente și remedii naturiste

Știm că vrei să scapi cât mai repede de răceală, însă nu este niciodată o soluție potrivită să iei toate medicamentele de care ai auzit, împreună cu toate tipurile de ceai și suplimente care te-ar putea ajuta. Multe dintre ele pot avea efecte adverse dacă sunt combinate.

Discută cu medicul tău și urmează recomandarea lui. Probabil vei lua un singur medicament antitermic atunci când ai febră, un singur medicament antiinflamator și 1-2 soluții locale, pentru tuse, nas înfundat sau durere de gât. Pe lângă medicație, îți va recomanda și 1-2 suplimente pentru sistemul imunitar.

Fumezi și bei alcool

Ultima greșeală, însă nu cea din urmă pentru mulți pacienți, este consumul de alcool și tutun. Alcoolul poate cauza complicații grave în combinație cu medicamentele, așa că nu ai voie să te răsfeţi nici măcar cu un pahar de vin. Cât despre fumat, acesta irită căile respiratorii, iar vindecarea gâtului va fi îngreunată. Fă pauză de la fumat pe toată durata tratamentului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614