REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.1° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Greu de crezut, dar și la Marea Neagră au fost foci! Iată când și de ce au dispărut

Greu de crezut, dar și la Marea Neagră au fost foci! Iată când și de ce au dispărut

Replica API 14 iunie 2018 | 23:51 1767

Turiștii și constănțenii care trec pragul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (Delfinariului, așa cum este cunoscut) au ocazia să vadă și o expoziție de lei de mare. O expoziție inedită, realizată de un expozant din străinătate, Robert Gojceta, curator de animale marine la Attica Park, în Grecia.

Leu de mare, sursa foto: Delfinariul Constanța

Dr. Adrian Bîlbă, directorul complexului muzeal, spune că în luna iunie a fost realizat un sondaj în rândul vizitatorilor și s-a constatat că oamenii nu cunosc foarte multe despre leii de mare.

„Prezența leilor de mare reprezintă rodul unei colaborări științifice, cu rol educativ din partea noastră, de a vă prezenta și alte animale, interesante, mai puțin cunoscute și care au și ele mesajul lor de protecție a mărilor și oceanelor. Este vorba de un expozant străin Robert Goiceta, care este foarte cunoscut în lumea animalelor marine, la nivel mondial și care a găsit o soluție de a aduce trei lei de mare și într-o cooperare cu noi să opereze o expoziție”, a afirmat directorul complexului.

Pentru a avea acces la respectiva expoziție, cei interesați trebuie să achite un cost suplimentar, diferit de cel de intrare în complex.

„Această expoziție are un cost suplimentar, bineînțeles, căci întreținerea și hrana acestor animale bineînțeles că are și ea un preț dar nu este exagerat. Este un cost de 24 de lei pentru adulți și de 10 lei pentru copii, elevii ajungând la 6 lei ca reducere”, a adăugat conducerea Delfinariului.

„Leii de mare animale puțin cunoscute, dintr-un studiu făcut asupra vizitatorilor în ultima perioadă, în luna iunie, am constatat că foarte mulți nu știu ce înseamnă leul de mare. Nu rage, chiar dacă are o voce destul de puternică. Este un animal marin, a evoluat în apă mai recent decât delfinii și în consecință sunt încă terestre cu dependență de uscat în a se reproduce și odihnii. Altfel, trăiesc foarte bine în apă, se hrănesc numai în apă. Trebuie să știm și despre ei, fiindcă în lumea asta, intratul în mări și oceane nu a fost doar al delfinilor și al leilor de mare, ci și al nostru”, a mai precizat dr. Adrian Bîlbă.

De altfel, puțină lume știe că și la Marea Neagră, până în urmă cu 30 de ani, au existat foci – rude ale leiilor de mare, din specia pinipidelor. Din cauza populării umane a tuturor colțișoarelor de uscat, foca „Călugăr”, cum era denumită specia de la Marea Neagră, s-a retras spre câteva insule din Marea Egee.

„Intratul nostru în mări și oceane a cam făcut ravagii. Foarte multe dintre speciile menționate anteriore dispărând. În consecință, tragem un semnal de alarmă: Marea Neagră a avut și ea o focă, era vorba despre o focă cenușie, negricioasă, închisă la culoare, foca călugăr. Se mai găsește pe câteva insule din Marea Egee, dispărând de pe toate țărmurile Mării Negre. Ultima dată a fost văzută în Sahalin, cu aproximativ 30 de ani în urmă. A dispărut din cauza faptului că, dependente de uscat fiind, au nevoie de zone liniștite și doar câteva insule nepopulate din Marea Egee mai permite acestui reprezentant din lumea pinipedelor, ce trăiește în ape calde. În general, acestea trăiesc în ape reci, mai puțin populate, foca cenușie, foca de port, leii de mare australieni, în toate continentele există leul d emare specific continentului, mai puțin pe cel european. Foarte populat, despre pentru care multe specii au dispărut din vina noastră”, a mai precizat dr. Bîlbă.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum , avem calugarii-foca si ii regasim in sutele de manastiri care paraziteaza comunitatile locale la greu . De asemenea , regasim si calugarii-pelican , calugarii-elefanti de mare , calugarii-morsa , calugarii-vampir , calugarii-lacusta etc ...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369