REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Grindeanu, despre alegerea președinților CJ: Trebuie să ne gândim dacă nu cumva sistemul uninominal e mai benefic

Grindeanu, despre alegerea președinților CJ: Trebuie să ne gândim dacă nu cumva sistemul uninominal e mai benefic

Replica API 25 mai 2017 | 02:29 283

Un președinte de Consiliu județean "nu poate să fie captiv unui vot politic", a afirmat, marți, premierul Sorin Grindeanu, precizând că trebuie analizat dacă nu cumva sistemul uninominal este mai benefic atât pentru democrație, cât și pentru stabilitatea comunităților locale.

Șeful Executivului a vorbit despre modul în care sunt aleși președinții de Consilii județene, marți, la Parlament, la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

"Un președinte de Consiliu județean nu poate să fie captiv unui vot politic, care se poate schimba oricând, nu poate să stea la degetul mic al unora sau altora, ci să dea socoteală doar și doar în fața cetățenilor care l-au ales. O astfel de autoritate poate fi însă conferită doar printr-un vot direct. Și trebuie să ne gândim serios — e doar o temă — dacă nu cumva sistemul uninominal e mai benefic atât pentru democrație, cât și pentru stabilitatea comunităților locale", a declarat Grindeanu.

Șeful Executivului a precizat că nu vrea să deschidă "o cutie a Pandorei", dar se întreabă dacă merită păstrat actualul sistem sau ar fi mai bine să se revină la votul uninominal.

"De anul trecut alegerea se face din nou, după mulți ani, de către consilierii județeni. Nu vreau să deschid azi o cutie a Pandorei, dar nu pot să nu mă întreb dacă merită să păstram acest sistem sau oare e mai bine să revenim la votul uninominal. Alegerea indirectă a președinților de Consilii județene — ca și cum ai lega niște pietre de picioare și i-ai spune cuiva să alerge să facă performanță. Poate că se antrenează bine cu pietrele de la picioare, dar în niciun caz nu pot să alerge foarte, foarte bine și să facă performanță", a afirmat Grindeanu, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369