REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Grinzile construite de Saligny la Cazino au rămas intacte

Grinzile construite de Saligny la Cazino au rămas intacte

Replica API 7 august 2020 | 00:00 1745

Grinzile construite de Anghel Saligny vor sta și acum la baza structurii planșeelor de peste subsol ale Cazinoului. Mărturie a istoriei de mai bine un secol a simbolului orașului nostru, aceste grinzi arată și acum ca noi, chiar dacă au o vechime de peste 113 ani. Au fost sablate și vopsite cu substanțe de ultimă generație, iar publicul le va putea admira, odată cu finalizarea lucrărilor, în cadrul spațiilor muzeale ce vor fi create special în locurile în care măiestria inginerului Anghel Saligny se vede și acum.

Arhitectul Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău să reprezinte din partea municipalității comisia care colaborează cu proiectanții si constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare, ne-a explicat într-un interviu istoria acestor uimitoare elemente de susținere.

“Grinzile principale, cele construite de Anghel Saligny sunt singurele care au rămas intacte. O parte din grinzile secundare, care sprijineau pe acestea, erau foarte corodate și nu mai puteau fi folosite așa că au fost înlăturate. Grinzile lui Saligny fost sablate și vopsite. Sablarea presupune împroșcarea cu un jet de nisip cu aer comprimat pentru curățarea lor. Urmează etapa vopsirii cu substanțe anticorozive de ultimă generație.

Aceste grinzi au mai bine de 113 ani, ele au fost puse în anul 1907, cu 3 ani înainte de inaugurarea Cazinoului. Dacă facem apel la istorie, Daniel Renard a început lucrările în anul 1903 însă în anul 1905 a fost schimbat cu Petre Antonescu, schimbat din nou în anul 1907 cu Daniel Renard. Atunci s-a decis exact cu va fi construit Cazinoul pentru că între timp se schimbaseră mai multe lucruri, unele fundații și elevații, iar în momentul în care Daniel Renard a revenit, a înlăturat ceea ce se construise pentru Petre Antonescu (care gândise Cazinoul ca un teatru, într-un stil neo-românesc). Atunci s-au ridicat zidurile și s-au pus aceste grinzi de către Anghel Saligny. Aceste grinzi care au peste 113 ani vor susține si acum grinzile secundare, cele care le înlocuiesc pe cele corodate.

Grinzile construite de Anghel Saligny arată ca noi după procedeul de sablare și vopsire, este extraordinar. Niturile, toate elementele sunt originale. Spațiile în care există aceste grinzi vor fi transformate în săli muzeale, tocmai pentru ca publicul larg să poată admira aceste grinzi magnifice ale lui Anghel Saligny. Și pereții vor fi aranjați, rămânând aparenți, pentru ca toți cei care vor vizita Cazinoul să poată vedea aceste mărturii ale istoriei”.

Lucrările la Cazinoul din Constanța sunt acum în prima etapă de execuție ceea ce înseamnă decopertarea plafoanelor, pardoselilor, zidurilor și stâlpilor, expertizarea și înlăturarea tuturor elementelor care nu mai corespund normelor actu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tot ce se face acum este pentru consum, de la bloc, masina, telefon, mobila, ceas si multe altele sunt facute sa tina cat mai putin ca sa te faca sa cumperi altele dupa un timp scurt asta e teoria ecnomica din vremurile noastre, rahaturi ieftine imracate in abalaj frumos si stralucitor, economia de piata, calitatea, concurenta economica sunt teorii perimate de acum un secol!!!
5
0
Otelul folosit de Saligny atat la pod cat si la Cazino este un otel cu o compozitie care permite tratamentul de imbatranire naturala, adica pe masura trecerii timpului, caracteristicile lui se imbunatatesc. Asta am invatat pe la scolile la care am umblat.
5
0
mare smecher! asta stia carte! nici astia care repara dupa el nu stiu!!!
6
0
Eu zic sa le demonteze la fel cum au facut cu piatra cubica din centru vechi,asa au in fiecare an de lucru
5
0
Diferenta este ca atunci politicieni nu se bagau peste meseriasi ci doar le asigurau tot ce le trebuia,acum cand este vorba de o investitie toti se uita cat pot sa fure,daca au ajuns idioti sa refuze fonduri europene pentru aia de la U.E.verifica daca bani sunt cheltuiti pentru lucrare si nu furati atunci ce comparatie sa mai facem,se mai ciupea si atunci la o lucrare dar asa cum se face si acum in Olanda,Germania sau Suedia.
5
2
asa este numai ca ai nostrii tineri , in loc sa frecventeze cursurile facultatii, au optat si datorita bunavointei abramburicii, sa-si cumpere niticaiva licente, cat mai multe daca se poate, da bine la CV. Apoi accesam pasul urmaror, doctoratul pentru ca ,asa cum era si firtesc, si in acest sens s-au infiintat fabrici de diplome
4
1
La fel si cu podul de la Cernavoda.Cel construit si inaugurat in 1895 este inca functional,cel construit prin anii '80 arata ca vai de mama lui si a mai fost si reparat,revopsit de cateva ori!
12
0
Sa-l trezim din morti sa le dea o mana de ajutor actualilor "constructori" care ridica blocuri intr-o luna. Cred ca ar muri imediat de "inima rea" daca ar vedea ce se intampla. Auzi, aproapr noi dupa peste 100 ani. Oare ce materiale foloseau? Unde sunt retetele de atunci?
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102