REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Gripa aviară pe lacul Sinoe: localnicii trebuie să-şi ţină păsările la adăpost

Gripa aviară pe lacul Sinoe: localnicii trebuie să-şi ţină păsările la adăpost

Replica API 1 aprilie 2015 | 00:17 158

În alertă

În alertă

La cinci zile de la suspiciunea unui focar de gripă aviară pe lacul Sinoe şi la o zi de la confirmarea acestuia, autorităţile constănţene şi-au luat măsuri de siguranţă. Ca să prevină îmbolnăvirile, au recomandat localnicilor, prin unităţile administrativ teritoriale de care aparţin, să îşi ţină păsările în curte şi au interzis pescuitul în lacul Sinoe.

Mai mult, oamenii sunt obligaţi să anunţe medicii veterinari orice caz de îmbolnăvire a păsăsrilor sau deces şi să nu mişte păsările din gospodării fără avizul veterinarilor. Cele 105 cadavre ale pelicanilor au fost găsite pe insula Ceaplace. Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea a confirmat, pe 27 martie, infestarea cu virusul gripei aviare în cazul a şase pelicani găsiţi morţi pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe, iar laboratul Sanitar Vetrinar Constanţa a confirmat virusul în cazul unui singur cadavru.

Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare şi serotipizare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală, care este Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară, iar pe 30 martie, reprezentanţii DSV din Constanţa au primit confirmarea de la Bucureşti, cu privire la existenţa virusului la păsările testate. Marţi, 31 martie, reprezentanţii DSV Constanţa au luat măsurile necesare pentru prevenirea extinderii gripei. „S-a activat planul de măsuri. Medicii din toate localităţile au trimis adrese către primării, să solicite localnicilor ca pasările domestice să fie închise în adăposturi, raţele, gâştele, să aibă acces interis la luciu de apă.

De asemenea, exploataţiile vor fi monitorizate permanent, în Mihai Viteazu şi Histria. Orice caz suspectat de îmbolnăvire ori deces va fi adus la cunoştinţă către DSVSA. Până acum nu am primit nici un semnal“, a declarat şeful Serviciu Control Sănătate Animală în cadrul DSV Constanţa, Gheorghe Dincă. „S-au luat măsuri imediate, s-a delimitat perimetrul cu indicatoare pe lacul Sinoe. Zona este restricţionată, este protejată, nu se poate intra acolo. Există riscul ca virusul să se răspândească. Focarul este în plină evoluţie, există riscul, într-adevăr, să dispară acea colonie, să se transmită şi la alte specii“, a spus, la rândul său, Geronimo Brănescu, şeful DSV Constanţa.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218