REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Gripa face victime la Constanţa: un bărbat a murit, un copil de 4 ani şi o femeie au fost internaţi

Gripa face victime la Constanţa: un bărbat a murit, un copil de 4 ani şi o femeie au fost internaţi

Replica API 9 martie 2013 | 00:00 540

Nu e de glumă!

Nu e de glumă!

Alarmant! Numărul persoanelor bolnave de gripă, creşte de la o zi la alta! Dacă vineri dimineaţă, 8 martie a.c., medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au constatat decesul unui alt bărbat diagnosticat cu gripă, la scurt timp specialiştii Laboratorului de Virusologie al Institutului Cantacuzino au mai confirmat, cu virusul gripal de tip A, subtip H1, alţi doi bolnavi din Crucea şi Pecineaga. Este vorba despre un minor, de 4 ani, internat pe Secţia ATI a Spitalului Judeţean, şi o femeie de 36 de ani, internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. Tot în atenţia medicilor din Spitalul Judeţean se mai află şi o constănţeancă de 69 de ani, internată pe Secţia Medicală, iar la Infecţioase o pacientă de 44 de ani, din Ovidiu.

Reamintim faptul că, joi, 7 martie, oficialii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa au anunţat că au fost confirmate alte şapte cazuri de îmbolnăviri. Este vorba despre 4 femei şi 3 bărbaţi din municipiul Constanţa şi localităţile Castelu şi Ovidiu. Dintre cele 7 persoane infectate cu virusul gripal A (H1), un bărbat din Castelu a decedat sâmbătă, 2 martie a.c., pe patul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar vineri un alt bărbat, de 41 ani, din Constanţa a făst răpus de gripă. El s-a prezentat duminică, 3 martie, la Spitalul Judeţean în stare gravă, cu simptomalogie specifică gripei porcine, fiind internat pe Secţia ATI. Bărbatul ar fi suferit, conform medicilor, şi de obezitate grad II şi bronhopneumonie, fiind fumător înrăit, care consuma trei pachete de ţigări pe zi, ceea ce i-ar fi agravat starea de sănătate. Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa recomandă persoanelor care prezintă simptomatologie tip gripă - stare generală modificată, febră, dureri osteoarticulare, tuse, cefalee, dificultăţi respiratorii să se adreseze de urgenţă medicului în vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului adecvat şi supravegherii evoluţiei cazului. Medicii spun că gripa este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate.

Iată ce ne recomandă medicii constănţeni pentru a ţine gripa la distanţă:

Igienă respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel/batistă de unică utilizare (de hârtie); dacă nu aveţi la îndemână un şerveţel e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare. Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile! Medicii spun că spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus şi să reduceţi riscul de contaminare al obiectelor şi de infectare al persoanelor din jur. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, deşi spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă. Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun/detergent în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundenţă. După spălarea cu apă şi săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă, sau cu uscătorul cu aer cald. Dacă sunteţi bolnav, staţi acasă, nu vă duceţi la serviciu sau la şcoală şi limitaţi contactul cu alte persoane!În plus faţă de măsurile de igienă descrise mai sus, atunci când o persoană este sănătoasă trebuie să menţină o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă. Bolnavii adulţi îi pot infecta pe cei din jur pe o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infecţioşi aproximativ şapte zile de la debutul simptomelor de gripă. Cu toate acestea, este prudent să se ia în considerare că o persoană este infecţioasă pe toată perioada în care are simptome de gripă. Utilizarea măştii de o persoană bolnavă, cu simptome de gripă, ajută prin reţinerea secreţiilor respiratorii în cazul în care persoana tuşeşte sau strănută şi reduce riscul de infectare în rândul persoanelor cu care bolnavul este într-un contact apropiat. Situaţiile în care acest lucru poate fi util include: atunci când călătoresc la domiciliu sau la spital; atunci când, în mod inevitabil, au un contact apropiat cu persoane sănătoase.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369