REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

"Groparii" lui Volksbank se mobilizează să schimbe legea. Câte decizii irevocabile sunt la Constanţa, în favoarea clienţilor

"Groparii" lui Volksbank se mobilizează să schimbe legea. Câte decizii irevocabile sunt la Constanţa, în favoarea clienţilor

Replica API 3 aprilie 2014 | 00:00 519

Bilanţ în relaţia bănci-clienţi

Bilanţ în relaţia bănci-clienţi

Greu tare cu mobilizarea la români. Spiritul de conservare, care se manifestă mai degrabă prin "lasă, merge şi aşa", decât prin atitudine, se reflectă şi în relaţia bănci-clienţi. O demonstrează experienţa celor care s-au grupat recent în asociaţia Parakletos, menită să câştige în instanţe drepturile clienţilor bancari. După mai mulţi ani de lupte, iniţiatorii proceselor pentru anularea clauzelor abuzive lucrează în prezent şi la un bilanţ pe 2013, al hotărârilor definitive în instanţe, în favoarea clienţilor Volksbank. La Constanţa, de exemplu, sunt doar şase astfel de hotărâri, la Tribunal, într-o primă fază a bilanţului.

"Ultimul recensământ, să îl numim aşa, a fost făcut exact acum un an. A necesitat un mare efort din partea noastră, vă daţi seama, să luăm tot portalul la puricat. Mi se par destul de puţini, la cât de mediatizată a fost toată acţiunea cu clauzele abuzive, ar fi trebuit să fie mai mulţi. Din câte ştiu eu, Volksbank are cam 60.000 de credite date, aşa că vorbim de un procent de aproximativ 5% din totalul portofoliului de credite, cam 3.000 de contracte în litigiu la 31.12.2013. Dar, trendul este crescător. Eu zic că s-a ajuns pe la 3.000 acum, numai noi cu acţiunile colective, pentru că suntem mulţi titulari. Mai avem o problemă, au fost acţiuni deschide greşit pe OUG50 sau pierdute din cauza dezinteresului ANPC, în sensul că deschid procese, apoi nu se prezintă la termen, este feedback primit de la oameni din ţară. De asemenea, mai există o categorie, acei clienţi care nu au comision de risc şi care nu au avut probleme nici cu modificarea dobânzii. CR-ul a fost introdus în contracte la final de an 2006. Asta a fost strategia lor de marketing. Au micşorat dobânda şi au introdus acest comision", a declarat vicepreşedintele asociaţiei Parakletos, Beatrice Aldea, pentru "Replica" de Constanţa. Lupta acestor clienţi care s-au confruntat cu clauze abuzive în contractele de creditare continuă, întrucât băncile se menţin pe poziţii de forţă, refuzând "orice formă amiabilă". Speranţa celor de la Parakletos este de a ajunge la 3.000 de membri, situaţie care le-ar oferi posibilitatea de a crea un precedent care ar anula clauzele abuzive din toate contractele. "Încercăm amiabil în primă fază, dar dacă nu se poate, ajungem la procese, ce să facem? Refuză discuţiile, concilieri, medieri, orice formă amiabilă. Asociaţia a ajuns momentan pe la 800 de membri şi îşi propune să ajungă cât mai repede la cei 3.000 de membri, când am putea să deschidem procese pe cele două articole, 11 şi 13, din legea 193/2010, astfel încât, odată câştigate, să constituie un precedent şi să eliminăm clauza respectivă din toate contractele de acelaşi tip", a concluzionat Aldea. Grupul austriac Volksbank a contractat banca Rothschild ca intermediar pentru vânzarea subsidiarei din România, ceea ce înseamnă demararea oficială a procesului de vânzare a Volksbank România SA.

Potrivit planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, Volksbank trebuie să vândă până la sfârşitul anului 2017 subsidiara din România. Procese colective au demarat în toată ţara, BCR, cea mai mare bancă din România, este instituţia financiară cu cele mai multe clauze contestate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), însă vizate sunt şi alte instituţii financiare, printre care compania de creditare în regim rapid, Cetelem, care va fi "invitată" în instanţă de avocaţii Urban şi Asociaţii, plecând de la clauzele abuzive din contractul încheiat între companie şi Laura Olteanu, din localitatea Eforie Nord, Constanţa.

Între timp, creditele neperformante stabilesc noi recorduri în România. Aproape o treime din creditele în lei contractate de populaţie şi de firmele din Sălaj au ajuns în restanţă, nivelul fiind dublu comparativ cu media naţională, în timp ce în Vâlcea, Brăila şi Suceava întârzierile la plată reprezintă un sfert din împrumuturile totale. La polul opus se află judeţul Gorj, unde mai puţin de 7% din creditele în lei sunt restante. Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor înregistrată în luna februarie 2014 se cifrează la circa 13,457 miliarde de lei, cu aproape 2% peste cea raportată în ianuarie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridică la 20,424 miliarde lei (echivalent), în creştere cu 1,25%, conform unui raport al BNR, publicat săptămâna trecută. ANPC a chemat în instanţă opt bănci după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369