REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Gropoșilă: „Ăia care distorsionează mediul de afaceri trebuie să ajungă la pușcărie”

Gropoșilă: „Ăia care distorsionează mediul de afaceri trebuie să ajungă la pușcărie”

Replica API 29 iunie 2015 | 22:58 176

Moment istoric: dispare ștampila! Liber la evaziune sau la buna-credință?

Moment istoric: dispare ștampila! Liber la evaziune sau la buna-credință?

Iulian Gropoșilă

Ne putem imagina o Românie fără ștampilă? Ministerul Finanțelor Publice a promis mediului de afaceri eliminarea ștampilei. Zona de fiscalitate este supusă unei reformări cel puțin discutabile. Cu toții ne dorim o birocrație redusă, fie că vorbim de marile companii, de bănci, de IMM-uri sau de persoane fizice autorizate, însă măsura parcă picată din cer ridică semne de întrebare: este sau nu momentul pentru o astfel de măsură? Este România pregătită?

Cere și ți se va da. Asta a făcut mediul antreprenorial, iar președintele fondator al Patronatului IMM-urilor din Constanța, Iulian Gropoșilă, în calitate de inițiator al demersului, consideră că eliminarea ștampilei nu poate fi decât de bun augur.

„De la 1 iulie se intenționează să se modifice legea în sensul acesta și bine se întâmplă, pentru că ștampila era o reminiscență bolșevică, care nu mai avea nici un rost de multă vreme. Certificarea este o abordare profund bolșevică, nicăieri în Europa occidentală și în lumea civilizată ștampila nu este mai presus ca semnătura. Semnătura este fundamentală și asta incubă două avantaje. În primul rând, semnătura individuală asigură responsabilitatea individuală. Ștampila ce făcea până acum? Semnătura îl implică responsabil pe individ. Semnătura e fundamentală, nu ștampila, care, de fapt, este un însemn fără valoare de fiecare dată. Nu cred că este foarte ușor de falsificat o semnătură, pentru că există expertize grafologice. În general și noi suntem civilizați. Nu trebuie să abordăm de manieră generică și să spunem că suntem sălbatici toți! Adică, majoritatea suntem oameni normali, de bună credință, buni plătitori de taxe și sunt unii care distorsionează mediul. Eh, ăia care distorsionează oricum trebuie să ajungă la pușcărie. Că avem noi pușcăriile pline, asta e altceva. Revenind, este un demers guvernamental, se va întâmpla de miercuri pentru că înțeleg că atunci intră în ședință de Guvern. Inițiativa a plecat de la noi”, a spus Gropoșilă, pentru Replica.

Bodu ia Guvernul la miștouri

Printre susținători se regăsește și fostul șef al ANAF, Sebastian Bodu, care nu s-a putut abține să ia Guvernul peste picior. Acesta susține că nu există o lege a ștampilei, așa că va șede confortabil pentru a se amuza: cum elimini o lege care nu există? „Nu există o lege a ștampilei! Nu știu cum se va face renunțarea la ștampilă, pentru că ștampila este o cutumă. Nu există o lege care să te oblige pe tine companie privată, persoană fizică, persoană fizică autorizată, să ai o ștampilă. Este doar o cutumă, că ți se cere la orice ghișeu, la orice birou al unei instituții publice. Nu există în nici o țară așa ceva. Se face cu semnătură. Semnătura e suficientă, angajează răspunderea juridică”, ne-a spus Bodu, care consideră că eliminarea ștampilei nu ar facilita fraude, precum falsificarea semnăturii. „Aia e altă discuție. Ștampila nu poate fi falsificată sau ce? Se poate foarte simplu, la orice colț de stradă. Nu există în lumea civilizată așa ceva. Străinii când vin în România se crucesc: ce-i aia? Ei nu înțeleg ce e aia ștampilă, nici n-au auzit de așa ceva. Există ștampila notarială, aia e altceva! Sigiliu și așa mai departe, dar ștampila ta de firmă sau de persoană fizică autorizată, nu există așa ceva”, ne-a mai spus Bodu.

Urban: „ Orice îmbogățit al tranziției o să ia un aurolac să îl pună să semneze în locul lui pe hârtii”

Procedura antreprenorială occidentală care exclude utilizarea ștampilei este confirmată și de președintele fondator al companiei de recuperări creanțe Urban și Asociații, Iulian Urban. Acesta este de acord cu ideea, numai că mediul de afaceri românesc nu este pregătit, iar fraudele ar putea să escaladeze. „Pentru mediul de afaceri românesc e de discutat dacă e binevenit sau nu, în străinătate, într-adevăr, ștampila nu este obligatorie. Deși, dacă semnezi contracte în țările din Europa în afară de Germania, Franța, cu economiile mari, ceilalți au ștampile. Însă, acolo există semnătura electronică, cea care compensează multe din neajunsuri. A semna acte în România, utilizând doar semnătura persoanei care are dreptul de a reprezenta firma, este destul de riscant. Spun asta și prin prisma meseriei pe care o fac, văd extraordinar de multe situații în care se spune: „bine, am semnat contractul”, apoi: „nu știu, dom-le, cine l-a semnat din partea firmei mele, că nu e semnătura mea”! (…) Cu siguranță o să fie fraude foarte mari, pentru că neexistând semnătură electronică în România, practic, oricine poate să vină să pună un X pe o hârtie și să spună că a semnat, iar pe cei de la ANAF să îi văd atunci, că le va fi foarte greu să vină să spună cine anume a făcut fapta de evaziune fiscală sau de spălare de bani. Orice îmbogățit al tranziției o să ia un aurolac, îl pune să semneze în locul lui pe hârtii și apoi o să spună „ nu știu, dom-le, cine a semnat”! În Europa, a dispărut ștampila, dar din țările care au o puternică tradiție economică și a disciplinei contractuale și de afaceri. În România, o să fie destul de riscant, mai ales în condițiile actuale în care emiterea de bilete la ordin, file cec, a devenit doar contravenție. O să fie o adevărată veselie, dar, până la urmă, ei știu ce fac. O să vedem atunci ce nebunie o să iasă”, a spus Urban, pentru Replica.

Antreprenor: „Deja mă gândesc la posibile metode de fraudă”

Cum au primit vestea antreprenorii constănțeni? Unul dintre aceștia, care își desfășoară activitatea în mediul alimentar, s-a declarat șocat de inițiativă. Acesta consideră că evaziunea fiscală ar putea să atingă noi recorduri, iar autoritățile, evident, vor fi depășite de situație. „În general, nu există o încredere în oameni, ci în instituții. De aceea se și utilizează această ștampilă, ca o garanție, o certificare. Acum, oricine poate semna sau nu orice. Mă gândesc la mediul bancar. Cum faci? De fapt, încep să mă gândesc deja la posibile metode de fraudare, care sunt o mulțime”, ne-a spus acesta. Eliminarea ștampilei a fost promisă de Ministerul Finanțelor Publice mediului de afaceri de la mijlocul lunii mai a.c., când fostul ministru delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, preciza că România este depășită la acest capitol și de Republica Moldova, care eliminase deja ștampila, în acel moment, de trei luni.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218