REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Grupare de contrabandişti români, moldoveni şi iordanieni, depistată de poliţişti. Marcau în fals ţigări şi spălau bani

Grupare de contrabandişti români, moldoveni şi iordanieni, depistată de poliţişti. Marcau în fals ţigări şi spălau bani

Replica API 19 martie 2013 | 00:00 115

Poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Braşov şi I.P.J. Braşov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. au reuşit destructurarea unei grupări infracţionale organizate, cu legături transfrontaliere, formată din români, moldoveni şi iordanieni, specializată în contrabandă şi producerea de ţigarete în afara unui antrepozit fiscal.

În fapt, membrii grupării sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional pe teritoriul României, specializat în evaziune fiscală, producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa regimului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de ţigarete precum şi de spălare a banilor.

Aceştia sunt suspectaţi că au pus în funcţiune, în judeţul Braşov şi în localitatea Mizil, judeţul Prahova, două fabrici clandestine, de producţie de ţigarete contrafăcute. Suspecţii produceau ţigarete în afara unui antrepozit fiscal, pe care apoi le depozitau şi comercializau pe raza mai multor judeţe, fără a achita acciza şi TVA-ul datorate statului la momentul producerii şi deţinerii mărfii. Astfel, ascundeau sursa impozabilă şi se sustrăgeau de la plata obligaţiilor aferente către bugetul consolidat al statului.

Pentru probarea activităţii infracţionale, la data de 9 martie a.c., în urma informaţiilor obţinute din cercetări, a fost organizat un flagrant, în cadrul căruia a fost prins un bărbat în timp ce transporta, cu un autoturism, 40.000 de ţigarete (200 de cartuşe), fără banderole de marcat fiscale.

Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore. Au fost ridicate atât ţigaretele, cât şi autoturismul cu care le-a transportat. Valoarea prejudiciului se ridică la 20.000 de lei.

În urma investigaţiilor, au fost identificaţi doi bărbaţi de 48 de ani, cu dublă cetăţenie, româno-iordaniană, consideraţi lideri ai grupării, şi alţi 5 membri, cu vârste cuprinse între 20 şi 51 de ani, din Braşov şi Galaţi, care se ocupau de producţia si distribuţia ţigărilor.

În perioada 11 - 13 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, cei ai I.P.J. Braşov şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Braşov au desfăşurat mai multe percheziţii, la domiciliile suspecţilor, într-un imobil folosit de aceştia pentru producerea ţigaretelor şi la o societate comercială.

Acţiunea a beneficiat de suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., D.I.P.I. şi S.R.I..

La acţiune au participat şi jandarmi de la Jandarmeria Ploieşti şi comisari ai Gărzii Financiare Braşov.

În urma acţiunii au fost ridicate, în vederea cercetărilor, aproximativ 2 tone de tutun, componente de utilaje necesare producerii de ţigări, ţigarete fără banderole de marcat fiscale, un subansamblu cu bandă rulantă prevăzut cu motor electric, folosit pentru fabricarea ţigaretelor, zeci de role de folie transparentă şi de aluminiu (staniol), folosite pentru ambalarea pachetelor de ţigări, 3 trei saci cu rebuturi de ţigarete rezultate în urma procesului de producţie. Au mai fost găsite şi ridicate înscrisuri şi medii de stocare a memoriei, 2 laptopuri, o unitate centrală de calculator, un pistol cu bile din cauciuc, un gram de cannabis şi sumele de 120.000 lei şi aproximativ 135.000 de euro.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 825.000 de lei.

Fabricile clandestine de producere şi ambalare a ţigărilor contrafăcute au fost închise. Totodată, s-a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a 3 suspecţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218