REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Gruparea mafiotă de pe insula Ovidiu are legături cu Marian Iancu, finanţatorul Poli Timişoara

Gruparea mafiotă de pe insula Ovidiu are legături cu Marian Iancu, finanţatorul Poli Timişoara

Replica API 28 iulie 2011 | 00:00 2742

Racz, afaceriştii timişoreni şi Bivolaru au controlat şi Eco Ledo Net

Racz, afaceriştii timişoreni şi Bivolaru au controlat şi Eco Ledo Net

Dosarul evaziunii de peste 16 milioane de euro săvârşite de fraţii Livadariu şi afaceristul ungur Peter Attila Racz prin intermediul unei firme din Mamaia ar putea readuce la rampă nume extrem de grele ale businessului românesc. Despre Racz, "Replica" a scris încă de anul trecut că era unul din membrii grupării mafiote care deţinea microrafinăria de la Năvodari, prin defuncta Eco Ledo Net, transformată ulterior în Romeco International Services Company SRL. De asemenea, arătam cum afaceristului ungur, care patrona şi rafinăria Petrolsub, din Surplacu de Barcău, i s-a alăturat în businessul de la Năvodari şi fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru. Presa a scris în mai multe rânduri că Racz a prejudiciat statul cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro prin tranzacţii ilegale cu produse petroliere, astfel încât cazul din Mamaia nu miră pe nimeni.

Afaceristul în vârstă de 41 de ani a reuşit să-i atragă în gruparea sa şi pe fraţii Ion şi Stelian Livadariu, cei trei fiind, de altfel, arestaţi pentru 29 de zile, alături de un alt complice, Dumitru Costache. Dacă implicarea fraţilor Livadariu pare a fi oarecum surprinzătoare, aceştia fiind specializaţi mai degrabă în afaceri agricole şi de turism, despre personajul Peter Attila Racz se mai pot spune încă multe lucruri foarte interesante, toate legate de afacerile cu petrol. Revenim aşadar la Eco Ledo Net, microrafinăria din Năvodari prin care Racz a rulat, de-a lungul anilor, sute de mii de tone de produse petroliere, plasate pe piaţa neagră a combustibililor din toată ţara. Astfel, nu are cum să nu atragă atenţia două nume care îl însoţesc pe Peter Attila Racz în conducerea Eco Ledo Net SRL în perioada de aur a firmei, respectiv anii 2004- 2005. În primul rând, sesizăm numele avocatei care se ocupa de legalitatea actelor emise de Eco Ledo Net SRL, potrivit unei raportări publicate de Monitorul Oficial în octombrie 2004: Luiza Mărgărit. Luiza Mărgărit este nimeni alta decât avocata lui Marian Iancu, finanţatorul de la Poli Timişoara, implicat şi el în afaceri ilegale cu produse petroliere, prin celebrele Balkan Petroleum (BKP) şi VGB Oil, motiv pentru a şi stat câteva luni bune în arest. Cei doi, sunt, de altfel, asociaţi în cadrul BKP, avocata Luiza fiind soţia lui Constantin Mărgărit, fostul şef al VGB Oil, cercetat alături de Iancu în dosarul jafului de la RAFO. O coincidenţă şi mai frumoasă, care dovedeşte cât de mică este lumea atunci când vorbim despre mafia petrolului, face ca Luiza Mărgărit să fi fost şi avocata fostului deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la închisoare pentru devalizarea BRD cu peste 2.200 miliarde de lei vechi, reapărut recent în peisaj ca "investitor" la microrafinăria de la Năvodari. Iar ca fapt divers putem spune că Luiza Mărgărit deţine 50% din SC Preciziei Business Center SA, firmă în care restul de 50% aparţine lui Dan Diaconescu, patronul OTV. Al doilea nume din ecuaţia Racz- Eco Ledo Net care demonstrează implicarea lui Marian Iancu în afacerile necurate derulate de ungur în Constanţa este Georgeta Roşianu. Timp de doi ani, în 2004 şi 2005, Georgeta Roşianu a condus Eco Ledo, transformată din aprilie 2004 în Eco Ledo Net, alături de Peter Attila Racz, legătura cu Marian Iancu fiind foarte simplă: femeia în vârstă de 42 de ani este soţia lui Emil Roşianu, preşedintele Poli Timişoara şi omul de încredere al fraţilor Iancu în mai toate afacerile acestora. Georgeta şi Emil Roşianu au condus, de altfel, şi SBS & Co SRL, firma fraţilor Iancu de Timişoara, care a deţinut, până recent, fostul hotel Moldova din staţiunea Olimp.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367