REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Grupul PNL a cerut primarului să ia act de decizia CCR privind PUZ-urile

Grupul PNL a cerut primarului să ia act de decizia CCR privind PUZ-urile

Replica API 28 februarie 2020 | 13:01 291

Consilierii PNL au cerut, în ședința de Consiliu Local ca părimarul și aparatul de specialitate să țină cont de decizia Curții Constituționale din 4 februarie 2020, Curtea Constituțională, privind admiterea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Acest text avea următorul conţinut: ” În cazul în care prin documentaţia înaintată se solicită o derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, prin certificatul de urbanism se poate solicita elaborarea unei alte documentaţii de urbanism prin care să se justifice şi să se demonstreze posibilitatea intervenţiei urbanistice solicitate. După aprobarea noii documentaţii de urbanism – Plan urbanistic zonal sau Plan urbanistic de detaliu – se poate întocmi documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.” Principalele critici de neconstituționalitate priveau lipsa de previzibilitate a normei legale care nu prevede criterii obiective de derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate. Or, în lipsa unor astfel de criterii autoritățile locale și investitorii aveau la dispoziție puterea de a decide în ce situații să modifice sau nu documentațiile de urbanism deja aprobate. Fără a avea criterii clare și obiective stabilite prin lege, instanțele investite cu acțiuni prin care se solicita anularea unor acte administrative prin care s-au aprobat astfel de derogări, erau în imposibilitatea de a stabili dacă derogarea aprobată de autoritățile locale era într-adevăr justificată.

În acest context, consilierul PNL Dumitru Bogdan Barață a propus ca, pe viitor toate proiectele ce vizeză aprobarea de PUZ-uri să fie detaliate și să se specifice, concret, ce modificări urbanistice urmează a fi aduse. ”Propun ca tot ce înseamnă proiecte care privesc aprobarea PUZ, Direcția de urbanism să impută o definire expresă a planului de urbanism și ce modificări intervin”, a sppus Barață. ”Prevederile care se referă la posibilitatea modificărilor unor planuri urbanistice. Trebuie să ne asigurăm că ne încadrăm în limita acestei decizii”, a mai completat consilierul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au umblut constanta cu blocuri peste tot din spagi
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614