REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Grupul Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii îşi schimbă numele de la 1 septembrie

Grupul Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii îşi schimbă numele de la 1 septembrie

Replica API 24 iulie 2012 | 00:00 1765

Unitatea care îşi formează elevii şi în străinătate,

Unitatea care îşi formează elevii şi în străinătate,

Existent în învăţământul constănţean încă din anul 1991, Grupul Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii a reuşit să-şi culeagă meritele, atât pe plan local, naţional şi chiar internaţional. Cu multe realizări în spate, unitatea de învăţământ se poate bucura de titulatura "Şcoală Europeană", fiind şi singurul titlu acordat în Dobrogea. Însă, din spetembrie a.c., prezenta unitate şcolară îşi va schimba titulatura, în Liceul, lucru care a stârnit ceva nemulţumiri în cadrul conducerii. "Conform hotărârilor ministerului, majoritatea şcolilor îşi va schimba denumirea, iar a noastră se va numi Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, ceea ce, după părerea mea, este o greşeală, pentru că noi suntem cunoscuţi ca Grup Şcolar, ceea ce înseamnă o uniune de şcoli, care ne dădea posibilitatea să avem: şcoală profesională, liceu şi şcoală postliceală. Acum, părintele va fi un pic derutat", a declarat, pentru "Replica", Gheorghe Gavrilă, directorul Grupului Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa.

În plus, susţine directorul, o notă de derută va fi şi pentru partenerii din străinătate, care au un mare respect pentru Grupurile Şcolare. "Partenerii noştri ne ştiu ca Grup Şcolar. Acum 12 ani, când am fost la Palermo, şi s-a făcut prezenţa (eram 16 directori), fiecare şi-a prezentat liceul. Eu am spus că sunt directorul unui Grup Şcolar. Din acel moment s-a văzut un anume respect, pentru că eu reprezentam o uniune de şcoli. A fost o notă foarte bună pentru România. Sunt de părere că denumirea trebuie să reflecte ceea ce oferă unitatea de învăţământ", a mai spus Gheorghe Gavrilă. Nici partea materială implicată în schimbarea de faţă nu aduce bucurii directorului, acesta susţinând că toţi banii ar fi putut fi investiţi în cu totul alte lucruri, atât de necesare. "Tot ce înseamnă ştampile, documente, trebuie schimbate. Cred că altele erau priorităţile. Spre exemplu, să vedem de unde alocăm bani pentru diferenţele salariale sau pentru achitarea facturilor la energia electrică, pentru că există probleme în acest sens, sau să facem dotări", a mai precizat Gavrilă. Aşadar, priorităţile ar fi fost altele întrucât probleme există, ca peste tot, de altfel. Trecând peste partea mai problematică, Grupul Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii şi-a îndeplinit planul de şcolarizare la toate cele şase calificări, media ultimului candidat admis fiind de 7, şase clase de a IX a luând naştere.

Şcoala Postliceală, o alternativă pentru elevii care nu au luat BAC-ul

În plus, se vor face înscrieri şi pentru şcoala postliceală, lucru de care cadrele didactice nu pot decât să se bucure, întrucât, ne declară acestea, forma de învăţământ a cam dispărut din peisaj. "Şcoala Postliceală a cam dispărut de pe firmamentul instituţiilor de învăţământ, vina aparţinând agenţilor economici. Dar segmentul de specialişti, care coordonează activitatea muncitorilor, care este tehnicianul, au început să fie căutaţi, ceea ce creşte şi interesul şi agenţilor economici. Anul acesta avem două clase aprobate, una de la bugetul de stat şi alta cu finanţare proprie", ne spune Gavrilă. La Şcoala Postliceală din cadrul Grupului Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii intră absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Important este faptul că, dacă mai departe doresc să urmeze o facultate şi între timp îşi obţin diploma de BAC, după terminarea Şcolii Postliceale, absolventul poate accede direct în cel de-al treilea an de facultate, care respectă domeniul, electotehnic în cazul de faţă. Printre puţinele "obiceiuri" care se întâlnesc prin Constanţa, unitatea de învăţământ la care facem referire îşi menţine o strânsă colaborare cu părinţii, în cadrul acesteia existând una dintre cele mai vechi Asociaţii de Părinţi din Constanţa. Pe timpul cursurilor, elevii beneficiază şi de cursuri de formare în străinătate, realizate în cadrul proiectelor Leonardo da Vinci, care au ca durată de la trei săptămâni şi până la 6 luni, cu finanţare totală din partea Uniunii Europene. "Şcoala pe care o conduc a avut şansa să stabilească nişte contacte cu parteneri, licee din Roma, Palermo, Paris, Madrid, Porto, Lisabona, Sevilla, Stockholm, etc. Acolo au fost prezenţi elevii noştri, şi vor fi în continuare. Avem copii care stăpânesc bine una sau două limbi străine, acesta fiind şi unul dintre criteriile pe baza cărora îi recrutăm", ne mai spune directorul Grupul Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii. Aşadar, la terminarea liceului, elevii vor avea prilejul, dacă promovează examenul de certificare a competenţelor profesionale, pe lângă diploma de bacalaureat, să dobândească statutul de tehnician. Calificările sunt: tehnician în instalaţii electrice, tehnician de telecomunicaţii, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician în automatizări, tehnician electronist, tehnician electrotehnist, cât şi altele. Această paletă de calificări este foarte bine văzută pe plan european, ceea ce face grupul şcolar să fie destul de atractiv pentru viitorii cursanţi. Mai mult decât atât, elevilor li se asigură condiţiile de dobândirea de competenţe profesionale, aceştia beneficiind de stagiu de practică, atât în laboratoarele şcolii cât şi direct la agenţii economici. Majoritatea studenţilor din cadrul UMC sau ANMB vin de la Grupul Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa.

Liceul tehnologic versus liceul teoretic

"România, în momentul de faţă, a experimentat mai multe curente. Însă, viziunea europeană este aceasta: 70% dintre tineri să urmeze un liceu tehnologic, să capete competenţe profesionale, pentru că lumea se mişcă, tot ce avem în casă presupune tehnică şi tehnologie, şi 30% să opteze pentru un liceu de cultură generală", a conchis Gheorghe Gavrilă, directorul Grupului Şcolar Industrial de Electrotehnică şi Telecomunicaţii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614