rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Gust amar în gură: ce boli semnalează și ce tratamente naturiste funcționează?

Perceperea cât mai detaliată a gustului este deosebit de importantă, fiind cel care decelează potențiale alimente sau substanțe dăunătoare sau chiar otrăvitoare.

Sursă foto: Shutterstock

Percepția gustului provine din informațiile senzoriale generate după ce compușii din cavitatea bucală și orofaringe activează celulele receptorilor gustativi situate pe papilele gustative. Aceasta produce percepția stimulilor dulci, amar, sărat, acru sau umami (gustul L-glutamatulu). Tulburările gustative (disgeuzie) sunt modificări ale acestei funcții gustative normale care pot duce la pierderi complete ale gustului (ageuzie), reduceri parțiale (hipogeuzie) sau supraacuitate a simțului gustului (hipergeuzie), scrie doc.ro.

Campanie afecțiuni hepatobiliare

Percepția gustului amar are un rol important, întrucât prezența unor substanțe fitochimice sănătoase în alimente poate fi asociată cu amărăciune ridicată, iar oamenii evită în general alimentele cu gust amar.

Acest lucru motivează și lacune în preferințele și nevoile sănătoase ale oamenilor, din păcate. Gustul ce rămâne în gură după ce ai mâncat, băut ceva amărui, cum ar fi cafea sau ciocolată neagră sau ai fumat, este perfect normal. Cu toate acestea, gustul amar care persistă, indiferent de ceea ce mănânci sau bei, poate indica o problemă de sănătate.

Oamenii pot percepe cinci gusturi majore diferite: dulce, amar, acru, sărat și umami (gustul L-glutamatului). Mâncatul este o parte esențială a bunăstării și a practicilor zilnice ale unui individ. Cu cât o masă este mai gustoasă, cu atât probabil că va fi consumată.

Gustul începe, ca să spunem așa, acolo unde constituenții chimici ai alimentelor și fluidelor ingerate interacționează cu proteinele receptorului sau canalele ionice situate pe suprafețele apicale ale celulelor epiteliale specializate numite celule receptoare ale gustului (TRC).

Potențialul de a descoperi amărăciunea în compușii cu gust amar și în multe alimente este individualizat, iar genetic, alelele din membrul receptor al gustului 2 TAS2R38 au fost legate de acesta. Oamenii cu aceste alele sensibile la amărăciune s-au dovedit a fi mai puțin probabil să consume alcool, de exemplu sau bere, probabil din cauza gustului amar al alcoolului.

Receptorii pentru gust amar (Tas2Rs) sunt o subfamilie de receptori cuplati cu proteina G exprimați nu numai în cavitatea bucală, ci și în diferite țesuturi extra-orale. Câțiva compuși naturali amari din plante, cum ar fi extractul de pepene amar și noscapina, au prezentat rezultate anticancerigene împotriva unui număr destul de mare de tipuri de cancer.

Unele dintre popoare au capacitatea de a gusta o substanță chimică, cum ar fi feniltiocarbamida (PTC), în timp ce altele nu pot identifica pericolele dietetice și preferințele alimentare.

Persistența gustului amar nu este firească și chiar poate fi o problemă deranjantă si semnalează o serie de nereguli.

Cauzele gustului amar în gură

Deși adesea nu este o problemă gravă, gustul amar în gură poate cauza neplăceri, mai ales în felul în care simți gustul mâncării. Dacă ai acest simptom, e posibil să suferi de una din afecțiunile de mai jos.

1. Scleroza laterală amiotrofică

Scleroza laterală amiotrofică este caracterizată prin degenerarea progresivă a neuronilor motori superiori și inferiori. Simptomele clinice implică slăbiciune, disfagie (dificultate în înghițirea alimentelor în afecțiuni ale gurii, faringelui și esofagului), disartrie (articularea defectuoasă a cuvintelor), atrofie (degenerare) și fasciculații musculare, hiperreflexie, spasticitate, semne Babinski (extensia degetului mare de la picior, uneori însoțită de răsfirarea celorlalte degete ) și clonus (mai multe convulsii asociate unei leziuni a centrilor nervoși motori superiori). Pacienți cu Scleroza laterală amiotrofică pot prezenta încă de la debutul bolii, un gust „metalic” amar persistent.

2. Afecțiuni cronice din sfera ORL

Senzația de gust amar în gură și exacerbarea gustului se întâlnește și la o serie de boli cronice ale aparatului respirator superior și urechii medii, precum otita cronică, rinosinuzita cronică cu polipi nazali și fără polipi nazali, boala respiratorie exacerbată cu acid acetilsalicilic, cu niveluri diferite de inflamație și severitate a bolii. Celulele chemosenzory solitare (SCC) sunt îmbogățite în polipi nazali și sunt sursa primară de interleukină 25 (IL-25) în căile respiratorii superioare, ceea ce duce la inflamația de tip 2 și sunt activate de benzoatul de denatonium (DB) cu gust amar.

3. Sindromul burning mouth (sindromul gurii care arde)

Așa cum se poate deduce din denumire, sindromul burning mouth cauzează o senzație de arsură la nivelul gurii, care poate ajunge să fie și dureros. Acest simptom apare fie într-o parte a gurii, fie în întreaga cavitate bucală. Este frecvent însoțit de senzația de gură uscată sau de un gust metalic persistent. Sindromul burning mouth apare atât la bărbați, cât și la femei, dar în special la femeile aflate la menopauză sau după.

De multe ori, acest sindrom nu are o cauză identificabilă, dar specialiștii sunt de părere că motivul poate fi legat de nervii din zona bucală. De asemenea, poate fi asociat cu alte afecțiuni preexistente (diabetul) sau cu forme de tratament invazive pentru boli cronice (tratamentul pentru cancer), precum și cu schimbările hormonale de la menopauză, alături de uscăciunea gurii și mucoaselor în general.

4. Sarcina

Hormonul feminin estrogen, care fluctuează pe durata sarcinii, poate afecta și papilele gustative. Multe femei raportează un gust amărui sau metalic atunci când sunt însărcinate. Senzația dispare, de regulă, în stadiul avansat al sarcinii sau după naștere.

5. Gura uscată

Senzația de uscăciune a gurii, cunoscută și drept xerostomie, poate fi cauzată de o scădere a producției salivare sau de modificări la nivelul secrețiilor de saliva. Acestea pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, ca urmare a unui tratament medicamentos, din cauza unei boli autoimune (sindromul Sjögren, ce cauzează uscăciune excesivă la nivelul ochilor și gurii) sau fumatul. Fără o producție adecvată de salivă, gustul poate fi modificat, iar alimentele pot avea un gust ușor mai amărui sau mai puțin sărat. În plus, lipsa salivei poate duce la probleme dentare și gingivale.

6. Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian apare atunci când sfincterul esofagian inferior se slăbește și permite acidului gastric și alimentelor să refuleze, dinspre stomac către esofag și gură.

Potrivit unui studiu, pacienții cu gastropareză și boală de reflux gastroesofagian (GERD) raportează adesea o scădere a plăcerii când mănâncă. Unii pacienți remarcă faptul că mâncarea nu miroase și nu are același gust 1. Din moment ce mâncarea conține, deja, acid gastric și enzime digestive, poate lăsa un gust amărui în gură. Printre simptomele refluxului gastroesofagian se numără și senzația de arsură în piept, la câteva ore după masă, probleme de înghițire și tusea uscată.

7. Medicamente și suplimente alimentare

Odată ce organismul a absorbit anumite medicamente sau suplimente, rămășițe ale acestora sunt excretate în salivă. În plus, dacă medicamentul conține elemente metalice, poate accentua gustul amărui în gură. Printre medicamentele și suplimentele care pot da un gust amărui se numără:

- Anumite medicamente pentru persoanele cardiace

- Antibioticele pe bază de clorhidrat de tetraciclină, precum acestea

- Vitaminele și suplimentele ce conțin zinc, crom sau cupru

- Medicamentele ce conțin litiu

8. Anumite boli și infecții

Răcelile, infecțiile sinusale sau alte afecțiuni pot duce la eliberarea naturală de către organism a unei proteine compuse din diferite celule, care declanșează și controlează inflamația din corp. Se consideră că această proteină afectează papilele gustative, crescându-le sensibilitatea la gustul amărui, atunci când ești bolnav.

9. Tratamentele pentru cancer

Radioterapia și chimioterapia pot irita papilele gustative, cauzând mai multe simptome, inclusiv senzația de gust amar sau metalic în gură.

10. Afecțiunile biliare și hepatice

Pacienții cu mai mult reflux biliar pot prezenta persistența gustului amar în gură și leziuni ale mucoasei esofagiene, deci există o corelație clară între cantitatea de reflux biliar și severitatea inflamației esofagiene distale.

Pacienții cu cel mai sever grad de inflamație gastroesofagiană, esofagul Barrett, sunt cei cu cea mai mare cantitate de reflux biliar. Astfel, importanța refluxului biliar are de-a face în primul rând cu severitatea leziunii mucoasei esofagiene, cu dezvoltarea mucoasei Barrett și, potențial, cu riscul de cancer.

Se știe că cu cât un pacient are mai mult reflux biliar, cu atât este mai mare riscul de dezvoltare a esofagului Barrett; atât studiile in vivo, cât și in vitro au arătat o legătură între bilă care este în contact cu mucoasa esofagiană și modificări ale mucoasei care sunt compatibile cu esofagul Barrett.

11. Boala Parkinson

Și în boala Parkinson, percepția gustului amar este perturbată. Explicația constă în anomalii în funcția/expresia căilor de semnalizare a proteinei G au fost implicate în percepția gustului amar și, în plus, în expresia și reglarea dopaminei în boala Parkinson.

Substanța 6-n-propiltiouracil (PROP) are un gust amar pentru unii oameni, însă este lipsită de gust pentru alții. Reputația de degustător PROP a unui individ este determinată fiziologic.

În literatura de specialitate există o oarecare dezacord cu privire la variațiile de sex în statutul de degustător PROP. Unele cercetări au arătat că femeile sunt mai sensibile la PROP, în timp ce altele nu au descoperit acest impact. Mai multe cercetări au demonstrat că sensibilitatea PROP, ca măsură a receptivității la gust, este legată de acceptarea alimentelor, comportamentul alimentar, preferințele alimentare și chiar trăsăturile de personalitate.

Remedii naturiste și soluții pentru gustul amărui în gură

Există mai multe remedii naturiste și soluții simple pentru ameliorarea simptomului și chiar pentru a preveni apariția gustului amar în gură. Iată câteva dintre acestea:

- Hidratează-te din plin și mestecă gumă fără zahăr pentru a stimula producția de salivă.

- Menține o igienă orală adecvată. Periază dinții două minute întregi, de două ori pe zi, și folosește zilnic ață dentară sau un irrigator bucal. De asemenea, mergi la dentist, la un control de rutină, la fiecare șase luni.

- Pentru un gust amărui persistent, poți opta pentru un supliment pe bază de silimarină, cum sunt acestea - https://doc.ro/medicamente/src/SILIBINUM - sau anghinare. De asemenea, ceaiul de anghinare este eficient în acest sens.

- Evită riscul de acid esofagian printr-un consum cât mai rar de alimente iuți, picante sau grase, prin evitarea fumatului și prin limitarea consumului de alcool. De asemenea, încearcă să mănânci porții mici și dese de mâncare, în locul unor mese mai rare și mai consistente.

- Un alt remediu naturist eficient este extractul de ulm alunecos, care ajută la stimularea secrețiilor mucoase, ce protejează tractul gastrointestinal de iritații provocate de acidul gastric. În acest fel, eviți și refluxul gastroesofagian, dar și gustul amărui în gură.

Nu în ultimul rând, dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă doctoral dacă acesta îți poate da senzația de gust amar în gură.

Tratament prescris de medic

Un tratament medicamentos va depinde de boala care prezintă acest simptom. Medicul te va întreba, mai întâi, despre toate simptomele pe care le resimți, despre istoricul de boală și dacă urmezi un tratament cu medicamente în prezent. De asemenea, este posibil să fii nevoită să faci o serie de analize, pentru a identifica mai bine cauza.

Așadar, dacă e vorba de reflux gastroesofagian, medicul îți poate prescrie medicamente antiacide, care se eliberează și fără rețetă. Dacă motivul din spatele gustului amar este diabetul de tip 2, e posibil să trebuiască să iei un medicamente care scad nivelul de glucoză produs de ficat. În plus, doctorul îți poate recomandat o vizită la stomatolog, dacă bănuiește că motivul este legat de o problemă dentară, la un endocrinolog, dacă poate fi vorba de diabet, sau la un reumatolog, în cazul în care ești suspectat de sindromul Sjögren.

miercuri, 22 iunie 2022476
GANDUL.RO
Câți lei câștigă un profesor din meditații, de fapt: 'O făcătură din partea ANAF'
Comentarii
mai mult...Sănătate
11 aug 00:00SănătateAlimente și băuturi care favorizează apariția pietrelor la rinichi

Litiaza renali (calculi renali), una dintre cele mai frecvente boli, este o afecțiune caracterizată prin prezența și...160

11 aug 00:00SănătateAi 40 de ani? Consumă aceste alimente pentru o sănătate de fier144
11 aug 00:00SănătateSemne de alarmă că ficatul e pe cale să cedeze159
11 aug 00:00SănătateSemne ascunse ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care le puteți vedea pe picioare

A fi diabetic poate fi o experiență chinuitoare, deoarece boala vine cu o mulțime de boli și afecțiuni care se...189

11 aug 00:00SănătateCum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții care „ard imediat” grăsimea de pe burtă203
11 aug 00:00SănătateAi celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple140
11 aug 00:00SănătateRafila acuză politizarea problemei iodului: 'Avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod...129

11 aug 00:00SănătateAntibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici128
11 aug 00:00SănătateEuroparlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu129
11 aug 00:00SănătateCum trebuie tratate tumorile rinichiului

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori,...124

11 aug 00:00SănătateComisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze din noul vaccin Moderna128
11 aug 00:00SănătateINSP: 253 de secvenţieri ale SARS-CoV-2, raportate în ultima săptămână123
Vremea
23.9°23.9° - 27° joi, 11 august 2022
ConstanțaUmiditate: 55%
Vânt: 8.83 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/499321764111
5/402761036349
joker418453347
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 aug 00:00SportDan Petrescu, înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că...140

11 aug 23:40SportTenis: Simona Halep s-a calificat în optimi la Toronto

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 1.000 de la Toronto,...291

11 aug 23:36SportFotbal: Antrenorul Adrian Mutu şi-a prelungit contractul cu FC Rapid până în 2025

Antrenorul Adrian Mutu, instalat la conducerea tehnică a echipei FC Rapid în luna martie a acestui an, şi-a prelungit...234

11 aug 23:25SportCupa Mondială 2022 ar putea începe mai devreme - Situație neobișnuită la turneul din Qatar

Turneul final al ​Cupei Mondiale din Qatar va începe cu o zi mai devreme decât era programat, dacă biroul de...326

Local
11 aug 00:01LocalRazii la Constanța! A curs cu amenzi

La data de 9 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...488

11 aug 00:02LocalAccident cu victimă, în dreptul localității Ovidiu

...601

11 aug 00:03LocalLaurențiu Bădescu, fostul șef al Ambulanței, cercetat penal la sesizarea ANI!

3155

11 aug 00:01LocalProgramul casieriilor RAJA de Sfânta Maria!

RAJA S.A. aduce la cunoștința tuturor abonaților că luni – 15 august 2022, casieriile RAJA și compartimentele...241

11 aug 00:01LocalO nouă ediție „Dancing with the stars” vă așteaptă cu spectacole inedite de film, muzică și dans

Proiectul organizat de Direcția de Cultură, Educație, Sport, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și...317

11 aug 00:03LocalEl este cel de-al cincilea pasager din mașina morții de la Cobadin

Un grav accident a avut loc în cursul nopții de 4 spre 5 august a.c., în comuna Cobadin. Patru tineri, cu vârstele...4331

11 aug 00:02LocalAu fost reluate căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești

Căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești, au fost reluate în cursul dimineții de miercuri, 10...715

11 aug 00:02LocalSeceta a afectat o zonă strict protejată şi caii sălbăticiţi din Deltă

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza...398

11 aug 00:14LocalAfaceristul Florin Madar a ”pus ochii” pe activele THR Marea Neagră

1279

Politică
11 aug 00:04PoliticăPonta: „Eu propun să dăm pastilele de iod doar «focilor fericite» - ei trebuie să supraviețuiască“

Fostul premier Victor Ponta consideră că se discută prea mult despre pastilele de iod și prea puțin despre criza...300

11 aug 00:04PoliticăBudăi: Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns la 6.431

Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns, miercuri, la 6.431, a declarat ministrul...185

11 aug 00:05PoliticăLiderul senatorilor PNL: Marcel Ciolacu bagă bățul prin gard

301

11 aug 00:05PoliticăCiucă: Suplimentăm cu un miliard de lei bugetul investiţiilor importante în economie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui minister...242

11 aug 00:05PoliticăANAF vrea să-l execute silit pe George Simion

ANAF încearcă să-l execute silit pe George Simion, după ce mai multe amenzi primite de acesta în timpul pandemiei...604

11 aug 00:05PoliticăRobert Negoiţă şi mai mulţi directori şi funcţionari din Primăria sectorului 3, trimişi în judecată de DNA

470

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3492

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2722

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

4941

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5264

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4117

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8350

Monden
11 aug 11:58MondenCelebrul balerin Sergei Polunin şi-a tatuat alte două imagini cu Putin

Originar din Ucraina şi unul dintre cei mai buni balerini din lume, Sergei Polunin a fost adesea numit rebel. Acum a...167

11 aug 00:00MondenJohnny Depp va fi din nou imaginea parfumului 'Sauvage' de la Dior după câştigarea procesului de defăimare

Johnny Depp, vedeta seriei de filme ''Pirates of the Caribbean'', în vârstă de 59 de ani, pare să fie într-o...120

11 aug 00:00MondenOzzy Osbourne, apariţie surpriză la ceremonia de închidere a Jocurilor Commonwealth-ului

136

11 aug 00:00MondenAna Baniciu, zeița litoralului! Senzuală, în bikini, s-a lăsat pozată de iubitul ei

Ana Baniciu este mai hot ca o zi de vară! Asta demonstrează ultimele imagini pe care le-a postat pe contul de...238

11 aug 00:00MondenFiica lui Will Smith, despre conflictul din noaptea decernării premiilor Oscar

Willow Sith, fiica lui Will Smith cu Jada Pinkett Smith, a rupt tăcerea despre conflictul care a dat peste cap...154

11 aug 00:00MondenDramă la Hollywood! Celebru actor american, acuzat de furt și intrare prin efracție!

Actorul american Ezra Miller a fost acuzat de furt prin efracție după ce a intrat într-o casă din statul Vermont și...140

11 aug 00:00MondenActriţa Anne Heche, în comă după gravul accident de maşină în care a fost implicată

Actriţa de la Hollywood Anne Heche era luni în continuare spitalizată în stare critică, comatoasă şi conectată...166

11 aug 00:00MondenCântăreţul, compozitorul şi producătorul Lamont Dozier, un uriaş al muzicii soul, a murit la 81 de ani

Lamont Dozier, unul dintre cei mai importanţi cantautori şi producători de muzică soul, care a colaborat cu The...119

11 aug 11:37MondenBianca Drăgușanu a încins spiritele pe plaja de la Mamaia

1662

Mapamond
11 aug 00:00MapamondUE: Numărul noilor permise de şedere a crescut în 2021 la nivelurile pre-pandemice

Numărul noilor permise de şedere emise în Uniunea Europeană a urcat anul trecut la nivelurile de dinaintea pandemiei...123

11 aug 00:00MapamondUcraina: Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din estul ţării în ultima săptămână

Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au...113

11 aug 00:00MapamondRepublica Dominicană: Doi mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran

113

11 aug 00:00MapamondZelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii

Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de...126

11 aug 00:00MapamondStatele Unite pun capăt măsurilor migratorii contestate ale lui Trump

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a anunţat luni seara că pune capăt unei politici din epoca...121

11 aug 00:00MapamondPopulaţia Japoniei scade într-un ritm record

Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record - la începutul anului, statul insular avea doar...146

11 aug 11:38MapamondExplozii puternice în zona unei baze aeriene ruseşti din Crimeea

Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de...373

10 aug 00:00MapamondNegocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit...266

10 aug 00:00MapamondNouă condamnare la închisoare pe viaţă în cazul uciderii joggerului afro-american Ahmaud Arbery

296

Sănătate
11 aug 00:00SănătateRafila acuză politizarea problemei iodului: 'Avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod...129

11 aug 00:00SănătateAntibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici

O cercetare recentă realizată pe șoareci a scos la iveală faptul că expunerea timpurie la antibiotice poate avea...128

11 aug 00:00SănătateEuroparlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu

129

11 aug 00:00SănătateSemne ascunse ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care le puteți vedea pe picioare

A fi diabetic poate fi o experiență chinuitoare, deoarece boala vine cu o mulțime de boli și afecțiuni care se...189

11 aug 00:00SănătateCum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții care „ard imediat” grăsimea de pe burtă

Grăsimea viscerală este o parte importantă a corpului, deoarece ajută la izolarea și protejarea organelor. Cu toate...203

11 aug 00:00SănătateAi celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple

Tratamentele de îndepărtarea celulitei sunt în creștere pe măsură ce tot mai mulți oameni se luptă să mențină...140

11 aug 00:00SănătateCum trebuie tratate tumorile rinichiului

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori,...124

11 aug 00:00SănătateComisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze din noul vaccin Moderna

Comisia Europeană (CE) a rezervat, la compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, 15 milioane de doze...128

11 aug 00:00SănătateINSP: 253 de secvenţieri ale SARS-CoV-2, raportate în ultima săptămână

123

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT