REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Gutuia: beneficii și recomandări

Gutuia: beneficii și recomandări

Replica API 25 septembrie 2020 | 20:09 2157

Toamna este, fără îndoială, sezonul gutuilor așa că nu ar strică să știi ce beneficii aduc acestea sănătății tale.

Profită de faptul că se găsesc gutui pe toate tarabele din piele și consumă cât mai des acest fruct benefic. Gutuile se coc toamna însă pot fi consumate pe toată perioada anului sub formă de ceai, extract, suc sau marmeladă.

Beneficii gutui

Te ajută să slăbești – gutuile au un conținut caloric redus, 100 de grame de gutuie crudă conțînând numai 57 de calorii. Mai mult decât atât, coajă de gutuie conține cantități mari de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia și menține senzația de sațietate.

Ameliorează și chiar tratează problemele gastrointestinale – catechina și epicatechina care se regăsesc în fibrele din gutui curată colonul de toxine și protejează membrană care căptușește stomacul. Astfel, majoritatea afecțiunilor gastrointestinale sunt ameliorate de consumul de gutui, preferabil gătite la cuptor.

Au proprietăți antiinflamatoare – gutuile coapte sunt bogate în vitamina C, acoperind chiar un sfert din necesarul zilnic de vitamina C recomandat pentru un adult. Vitamina C nu numai că întărește sistemul imunitar și are proprietăți antiinflamatoare, însă are și proprietăți antialergice. Dermatita atopică, dar și cistita, pot fi ameliorate prin consumul de gutui. Și în cazul reumaticilor, cură de gutui pregătite la cuptor ameliorează durerile reumatismale sezoniere, la intrarea în sezonul rece.

Tratează greață și vărsăturile – gutuile fierte sau coapte au capacitatea de a ameliora greață și vărsăturile. Capacitățile diuretice ale gutuilor contribuie, de asemenea, la reducerea senzației de greață.

Reglează tensiunea arterială – potasiul are un rol esențial în menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali, iar gutuile se bucură de un conținut bogat în potasiu. Consumând gutui, care reglează tensiunea arterială, reduci riscul de ateroscleroza, de afecțiuni cardiace și de infarct.

Stimulează circulația sanguină – întrucât au un conținut bogat în fier, cupru și zinc, minerale care au un rol important în producerea celulelor roșii, gutuile stimulează circulația sanguină și oxigenarea întregului organism.

Estompează stresul și combat anxietatea – gutuile conțin antioxidanți care au capacitatea de a reduce stresul și de a oferi o stare de calm minții, combătând și prevenind totodată anxietatea.

Previn reacțiile alergice – gutuile au capacitatea de a preveni declanșarea unei reacții alergice. Aplicate sub formă de compresă pe piele, acestea ameliorează iritațiile cutanate.

Previn cancerul – fiind bogate în antioxidanți de preț, gutuile neutralizează efectele radicalilor liberi din organism, prevenind o serie de afecțiuni, printre care și cancerul.

Cum să selectezi și să depozitezi gutuile

Începând cu luna septembrie, gutuile încep să se coacă. Evita gutuile verzi, necoapte bine, întrucât au o aromă neplăcută.

Depozitează-le într-un loc uscat și răcoros, departe de lumina și surse de căldură. Dacă vrei să le păstrezi mai multe săptămâni, le poți depozita chiar și în lada frigiderului.

Cum să consumi gutuile

Gutuile pot fi consumate că atare, crude, însă gustul acestora poate fi ușor neplăcut din cauza conținutului ridicat de tanin.

Poți prepară din aceste fructe gemuri, sosuri sau marmelade și jeleuri folosind gutui. De asemenea, le poți folosi la prepararea plăcintelor, tartelor și a altor deserturi.

Pulpă gutuilor poate fi folosită, de asemenea, la prepararea tocanelor ori la pregătirea fructelor de mare, a cărnii de pui sau de miel, potențând aromă acestor alimente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614