REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Guvernanţii au legalizat VIDEOCHATUL!

Guvernanţii au legalizat VIDEOCHATUL!

Replica API 10 august 2017 | 00:28 774

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege care reglementează activitatea de tele-muncă. Prevederile legii vor conduce la definirea și legalizarea activității de videochat, cea care acum funcționează la limita legii.

Iată comunicatul Guvernului, după aprobarea legii:

“Activitatea de tele-muncă (munca la distanță) - o transpunere a conceptului de “teleworking”, prevăzut în majoritatea statelor europene - va fi reglementată și în România, stabilește un proiect de lege aprobat de guvern în ședința de astăzi.

Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfășurată de către salariat și la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

Desfășurarea activității în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puțin o zi pe lună și se poate extinde pe toată perioada de lucru.

Salariatul își poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adițional, după caz.

Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii, și va oferi avantaje atât salariatului, cât și angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spațiilor, utilitățile, consumul de carburant și parcul auto. În ceea ce-l privește pe salariat, acesta va elimina consumul de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă și valorificării timpului de lucru, optimizându-și, astfel, raportul între viața profesională și cea personală.

Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii și îndeplinire a sarcinilor, vor crește șansele persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Proiectul de act normativ aprobat astăzi de guvern urmează să fie trimis parlamentului, spre a fi supus dezbaterii și adoptării.

Informații suplimentare

În prezent, domeniul raporturilor de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul raporturilor de muncă, precum și jurisdicția muncii sunt reglementate prin Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Un element obligatoriu al contractului individual de muncă îl constituie locul muncii. Potrivit Legii securității și sănătății în muncă nr.319/2006, prin loc de muncă se înțelege locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii și/sau unității, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii și/sau unității la care lucrătorul are acces în cadrul desfășurării activității.

Codul muncii prevede și posibilitatea de a lucra de acasă cu contract de muncă la domiciliu. Principala particularitate a acestui contract de muncă este că atribuțiile de serviciu se execută la domiciliul salariatului, locul muncii fiind în această situație domiciliul acestuia”.

În contextul strategiei europene pentru ocuparea forței de muncă, Consiliul UE a invitat partenerii sociali să negocieze contracte care să ajute la modernizarea organizării pieței muncii, incluzând aranjamente de muncă flexibile, cu scopul de a oferi productivitate și competitivitate angajamentelor și pentru a realiza un echilibru între flexibilitate și securitate.

În acest sens, în anul 2002, la Bruxelles a fost încheiat între partenerii sociali un acord-cadru european privind teleworking-ul (tele-munca).

Ținând cont de modernizarea pieței muncii la nivel european, și Programul de Guvernare 2017-2020, la capitolul ”Politici publice în domeniul muncii și justiției sociale”, secțiunea ”Sprijin pentru familii și copii”, face referire la ”încurajarea încheierii de contracte de muncă cu timp flexibil și a tele-muncii pentru părinți”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai daca si bierica a fost de acord cu videochatul prin reprezentantii sai legali Pomohaci si Prea fericitul de la Vaslui... ce sa mai zicem? Saracul Mazare promova asta de 5 ani si nimeni nu intelegea. Traiasca biserica. Multumim preafericitule
0
1
Pai asta este o lege data special ptr dictatorul ,satana,ciuma Rosie,PE nume dragnea,si prostitutele Lui,alea din biroul Lui,si celelalte din parlament,care sint din ciuma Rosie,si fac coada la dragnea ptr sedintele de sex,CA daca nu-l asculta ,le Pune la curatat, mizeria de la porciii lui,ASA CA slugile,sa respecte prostitutia,in parlament,e o lege ptr dragnea si putorile din birou si parlament,rusineee
5
1
Panaramele si coardele le protejati pe CEI CARE MUNCESC LA PATRONI CU STUDII SUPERIOARE PE UN SALARIU MINIM PE ECONOMIE I-ATI UITAT? POATE SI EI CONTRIBUIE MULT MAI MULT LA BUNASTAREA TARII DECAT PARAZITELE CARE TRAIESC DIN MUNCA ALTORA SAU HOTIILE ALTORA CARE NU MAI AU NOTIUNEA BUNULUI SIMT SI AL FAMILIEI
8
3
Incurajare examene.Ce Sa ma invete fetitele cand pot face video iar handralaii castiga pe spinarea lor....inseamna ca si gucernantii " privesc"....banii.Halal societate....se castiga bine...oricum....tot inainte
8
1
Aceasta masura adoptata era cuprinsa in programul PSD de guvernare! E o masura care avantajeaza electoratul PSD de la sate acolo unde babutele vor face videochat cu circuit inchis la carciuma din sat!Vor face videochat prin rotatie toate babele care au certificat de producator agricol desi ele nu detin nicio suprafata de teren arabil!
5
1
doar nu erau sa ramana in afara legii cand se mai transmite ,,live,,din senat,parlament,c.deputatilor,etc.acolo se face videochat pe banii fraierilor care-au votat Psdragnea,cu ,,prostituatii,, in direct.o masura corecta,d.p.d.v administrativ.aceasta postare e un pamflet cum zice banciu.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218