REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Guvernarea USL scoate de la naftalină proiectul staţiunii Europa

Guvernarea USL scoate de la naftalină proiectul staţiunii Europa

Replica API 7 ianuarie 2013 | 00:00 616

Reîncepe isteria Corbu-Vadu-Grindul Chituc?

Reîncepe isteria Corbu-Vadu-Grindul Chituc?

Programul de guvernare al USL scoate de la naftalină un proiect enunţat în urmă cu peste 10 ani de zile, un proiect despre care putem afirma că e unul "de suflet" pentru fostul ministru Dan Matei Agathon. Este vorba despre construirea staţiunii Europa pe litoralul Mării Negre, pe sute de hectare, care să lege zone de plajă virgină, de la Corbu, de Delta Dunării. În 2001, se vorbea despre 6 amplasamente analizate în contextual dezvoltării unei noi staţiuni la Marea Neagră: Sulina, braţul Sfântu Gheorghe, Gura Portiţa, Grindul Ghituc, Costineşti Sud - Tatlageac şi Vama Veche - 2 Mai. Ideea a fost reluată câţiva ani mai târziu, dând naştere unei adevărate isterii: au fost cumpărate terenuri, au ieşit scandaluri legate de eliberarea actelor de proprietate pentru terenurile din Corbu, Vadu, Grindul Chituc. Tot de povestea viitoarei staţiuni se leagă şi numele afaceristului Liviu Bamburic, împuşcat în 2008, una din ipoteze fiind că atacul armat ar fi fost motivat de sutele de hectare de teren deţinute de acesta în localitatea Corbu.

După ani de agitaţie şi speranţe pe care diverşi oameni de afaceri şi le-au pus în proiectul "Europa", iată că el ar putea deveni, până la urmă, realitate. Pe de altă parte, dacă staţiunea se va dezvolta în zona Corbu-Vadu, amintim că în anii anteriori Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării susţinea că terenurile din zonă, chiar dacă sunt retrocedate, nu îşi modifică statutul din punct de vedere al protecţiei ecologice. Prin urmare, pe anumite terenuri nu se va putea construi măcar un beach-bar, darămite clădiri rezidenţiale de cinci stele, aşa cum doreşte în viitoarea staţiune Europa. Un proiect care închipuia viitoarea staţiune Europa a fost conturat şi de afaceristul Liviu Bamburic. Treptat, declaraţiile acestuia au fost date uitării, la fel şi scandalul său cu controversatul Hassan Awdi, pe care îl acuza că i-a preluat fără drept proiectul şi i l-a publicat pe Internet. Interesant e că şi Awdi ar avea (sau a avut) terenuri în zona protejată. În fine, cine şi cum îşi va scoate pârleala pe terenurile din Corbu, rămâne de văzut. Revenim însă asupra unei declaraţii din 2007, aparţinând consilierului judeţean de la acea vreme Victor Manea: "Deşi există premise extraordinar de bune ca localitatea Corbu să se dezvolte, instituţiile statului întârzie punerea în proprietate. Se pierd bani, se pierd investitori. La Corbu s-ar putea realiza un proiect foarte important pentru judeţul Constanţa. Până la urmă, este vorba despre 2.600 de hectare de teren, ori noi nu avem la ora actuală o staţiune atât de mare. O asemenea staţiune ar însemna locuri de muncă, bani la bugetul local, la bugetul judeţului, la bugetul naţional", spunea atunci Manea. În prezent deputat, Manea îşi menţine afirmaţiile din 2007-2008, însă nu poate preciza cu certitudine dacă staţiunea "Europa" din planul de Guvernare 2013-1017 (capitolul turism) este acelaşi lucru cu ce îşi imagina el în 2007 că s-ar putea dezvolta la Corbu. "O nouă staţiune turistică poate fi făcută în zona Corbu-Vadu, care să se lege de Deltă. Eu consider că, în afară de Delta Dunării, România nu are multe lucruri unice de oferit din punct de vedere turistic", a opinat Manea.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218