REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea. Arafat: Termenii au acum alte definiții

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea. Arafat: Termenii au acum alte definiții

Replica API 6 iulie 2020 | 00:00 1538

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat, după ședința de Guvern, că termenii "carantină" și "izolare" au alte definiții, după ce Executivul a adoptat proiectul de lege în acord cu recomandările CCR.

"Termenii carantina persoanelor și izolare au acum alte definiții. Carantina se va referi la persoane sănătoase, iar termenul izolare se referă la persoanele bolnave sau infectate", a anunțat secretarul de stat în MAI.

Raed Arafat a mai adăugat că "proiectul de lege ce poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic și prevede, ca excepție, dacă e depășită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută și la domiciliu. Prefecturile, prin Comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor. Legea se referă și la situațiile în care se instituie carantină și izolare: epidemie declarată prin ordin al Ministerului Sănătății sau urgență de sănătate publică de importanță internațională declarată sau pandemie declarate de directorul OMS. În toate aceste situații pot fi luate măsuri de izolare și carantină. Orice măsură luată de autorități poate fi contestată de cetățeni în instanță", a declarat Raed Arafat, conform Digi24

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
.... si o sa te rogi sa fii extradat in Palestina , borfasule ! Esti anticristul pt. Poporul roman , necredinciosule !
0
0
Arahat, dispari mah mizerie de om ce esti, nu te cheama ma-ta inapoi in Palestina?
2
1
In vederea reducerii cheltuielilor statului se va folosi pretextul virusului misterios astfel. Reducem cheltuielile cu scoala, sanatatea, administratia, pensiile. Oricine se opune va fi declarat virusat la cap si introdus la izolare sa nu contamineze cu idei.
8
0
Carantina se va referi la persoane sanatoase,...bine ati venit in neofascism... ai tusit pe strada... in lagar
9
3
Desfiintati CCR..... ca oricum din punctul vostru de vedere, nu-si mai are rostul..
4
8

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614