REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Guvernul a alocat 1,5 milioane de lei pentru furnizarea căldurii la Mangalia

Guvernul a alocat 1,5 milioane de lei pentru furnizarea căldurii la Mangalia

Replica API 3 februarie 2012 | 00:00 141

Boc: Oamenii stau în frig din cauza incompetenţei autorităţilor locale

Boc: Oamenii stau în frig din cauza incompetenţei autorităţilor locale

Deputaţii PDL Zanfir Iorguş şi Constantin Chirilă, cât şi senatorul PSD Nicolae Moga au intervenit la premierul Emil Boc pentru repartizarea unor sume de bani din rezerva statului în vederea rezolvării problemei căldurii din Mangalia. Premierul a declarat în cadrul videoconferinţei de joi cu prefecţii că a deblocat de urgenţă bani pentru sudul litoralului, la intervenţia deputatului Iorguş şi a prefectului Claudiu Palaz, însă a transmis mangalioţilor că problema trebuia rezolvată de autoritatea locală pe care a catalogat-o ca fiind "incompetentă". Precizăm că executivul a aprobat în şedinţa de joi acordarea unui ajutor de urgenţă pentru asigurarea furnizării energiei termice în Mangalia, a anunţat premierul Emil Boc, precizând că de problemele din oraş nu este vinovat Guvernul. "Problema de la Mangalia este strict de competenţa autorităţilor locale şi judeţene. Noi astăzi am aprobat un ajutor de urgenţă de 1,5 milioane de lei, ca să nu mai stea oamenii în frig. Pentru că oamenii nu stau în frig acolo din cauza Guvernului, ci din cauza incompetenţei autorităţilor locale", a declarat Emil Boc, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii. "Să ştie lumea acest lucru. Şi nu vom tolera aceste aspecte. Responsabilitatea aparţine, în primul rând, celor care trebuie să furnizeze agentul termic", a subliniat şeful Executivului. Prin hotărârea de Guvern adoptată joi, va fi suplimentat bugetul Consiliului local al municipiului Mangalia, judeţul Constanţa, cu suma de 1,5 milioane de lei. Banii sunt asiguraţi din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Executivului. Fondurile sunt destinate asigurării furnizării energiei termice locuitorilor din Mangalia, racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. În prezent, există dificultăţi în ceea ce priveşte alimentarea populaţiei cu energie termică. În context, premierul le-a cerut tuturor prefecţilor să facă o analiză, cu primarii, legată de furnizarea agentului termic către populaţie. "Să nu ne trezim că avem probleme cu căldura. Ministerul Economiei a făcut eforturile de a asigura ce este necesar pe componeta gaze. Dacă nu se întâmplă nimic special cu presiunea din afara graniţelor a gazului, nu vom avea probleme în acest domeniu. Ministerul este pregătit să ia orice decizie", a arătat Emil Boc. Prefectul Claudiu Iorga Palaz susţine că Guvernul a alocat 1,5 miliarde lei pentru sudul litoralului. "Cei din Mangalia au căldură datorită Guvernului şi nu a eforturilor lui Claudiu Tusac (fostul primar -n.r.)", a spus Palaz.

Ce spune preşedintele CJC

Consiliul Judeţean Constanţa a luat la cunoştinţă de decizia membrilor Guvernului de a aloca o primă sumă de 1,5 milioane RON municipiului Mangalia în vederea deblocării situaţiei alimentării cu agent termic a locuitorilor din acest municipiu. "În fapt, după mai multe informări trimise Guvernului la sfârşitul anului trecut, în cursul dimineţii de ieri am discutat telefonic personal cu mai mulţi membri ai Guvernului prezentând acestora situaţia tragică din Mangalia. Din conversaţiile avute am concluzionat că la nivelul Guvernului gravitatea situaţiei nu era cunoscută, neexistând nici o solicitare sau altă informare din partea reprezentantului Guvernului în teritoriu (adică din partea prefectului-procuror-judecător, etc.) sau din partea vreunui parlamentar al puterii (felicitări domnule Iorguş că v-aţi asumat meritele !). În cursul discuţiilor mi s-a solicitat transmiterea de urgenţă a unei note de informare ca bază de fundamentare a unei Hotărâri de Guvern, primind astfel şi promisiunea unei intervenţii prompte. Lăsând deoparte aspectele morale privind "curajoşii" care apar după război, reamintesc că responsabilitatea pentru situaţia din Mangalia îi revine în totalitate prefectului Iorga C.P. care, orbit de lupta lui împotriva primarilor de altă culoare decât cea guvernamentală, a atacat în cascadă hotărârile de consiliu ale Municipiului Mangalia privind taxele locale, bugetul local, subvenţia la încălzire, schimbând în acelaşi timp, în mod ilegal, toţi primarii de la Tusac până în prezent. Sperăm că această primă sumă alocată de Guvernul României ca urmare a demersului Consiliului Judeţean să permită o reluare de urgenţă a furnizării de agent termic în Mangalia pentru depăşirea acestui moment critic pentru cetăţenii din acest municipiu. Vă transmitem ataşat corespondenţa cu Guvernul României pe tema situaţiei de la Mangalia", se arată în comunicatul CJC, semnat de preşedintele Nicuşor Constantinescu, pe tema fondurilor destinate Mangaliei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614