Guvernul a aprobat Strategia Naţională de Management Integrat al Frontierei de Stat
Guvernul a aprobat Strategia Naţională de Management Integrat al Frontierei de Stat
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestGuvernul a aprobat, vineri, Strategia Naţională de Management Integrat al Frontierei de Stat a României pe perioada 2023-2027.
Strategia asigură îndeplinirea angajamentelor României în domeniu, ca stat membru UE şi NATO, precizează un comunicat al Executivului.
"Strategia îşi propune să asigure, în continuare, acţiunile pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă a cetăţenilor, dezvoltarea managementului integrat al frontierei, prevenirea şi combaterea criminalităţii circumscrise ameninţărilor specifice incidente domeniului securităţii naţionale (trafic de persoane, trafic de droguri ilicite, migraţiune ilegală, terorism, etc)", arată sursa citată.
De asemenea, potrivit Guvernului, documentul va conduce la "creşterea gradului de securitate al cetăţenilor UE, prin consolidarea capacităţii autorităţilor naţionale responsabile de derularea controlului frontierelor de a asigura un nivel înalt de securitate a frontierelor externe ale UE, cu scopul de a îmbunătăţi gestionarea acestora, de a reduce timpii de aşteptare în punctele de trecere a frontierei, respectiv de a preveni şi combate migraţia ilegală şi criminalitate transfrontalieră, inclusiv terorismul".
Fondurile necesare îndeplinirii obiectivelor strategiei vor fi asigurate de fiecare instituţie şi autoritate publică implicată, în raport cu priorităţile şi etapele de realizare a acestora, cu încadrarea în bugetele anuale aprobate, precum şi din alte surse legal constituite, potrivit legii.
La data intrării în vigoare a acestei hotărâri va fi abrogată Hotărârea Guvernului nr. 196/2005 pentru aprobarea Strategiei Ministerului Afacerilor Interne de realizare a ordinii şi siguranţei publice, pentru creşterea siguranţei cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale, mai menţionează agerpres.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.