REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Guvernul a contribuit la finalizarea Cazinoului şi în 1910 - vezi galerie foto documente

Guvernul a contribuit la finalizarea Cazinoului şi în 1910 - vezi galerie foto documente

Replica API 6 august 2011 | 00:00 94

Din istoria unui simbol care zace acum în paragină:

Din istoria unui simbol care zace acum în paragină:

Finalizat în anul 1910 şi dat în folosinţă doi ani mai târziu, Cazinoul din Constanţa este o clădire reprezentativă pentru constănţeni şi nu numai. Deşi acum zace în paragină şi autorităţile nu reuşesc să-i decidă soarta, clădirea are o istorie foarte interesantă. În zona în care se află astăzi acest imobil a mai fost ridicată, între anii 1880-1902, o construcţie în incinta căreia s-au susţinut ani la rând spectacole, baluri şi unde turiştii, dar şi localnicii veneau să se relaxeze după o zi de muncă. Pe parcursul efectuării lucrărilor, au existat mai mulţi arhitecţi care s-au ocupat de Cazino. Primul a fost Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor, însă, planurile au fost schimbate, Primăria hotărând ca lucrările să fie preluate de un arhitect străin, Daniel Renard, care construieşte singura clădire în stil Art Nouveau din Constanţa.

Pe vremuri, nu exista om care să vină pe litoral şi care să nu vrea să admire măcar o clipă Cazinoul sau să intre înăuntru. Acum, n-a mai rămas nimic din mobilierul în stil Louis XV, vopsit cu lac gri sau lemnul de fag afumat lucrat în stil american din sala de jocuri. Nu a mai rămas nimic din frumuseţea de odinioară, ci doar multă mizerie şi pustietate. Dar să lăsăm puţin deoparte aceste imagini dezolante şi să revenim la istoria Cazinoului. Dacă acum autorităţile locale nu se simt în stare să preia imobilul pentru că, spun ei, nu sunt bani, trebuie să reamintim că şi acum un secol ne confruntam cu aceeaşi problemă, şi anume lipsa finanţelor.

Bani de la Ministerul de Interne

Dacă acum Guvernul nu s-a implicat deloc pentru a face ceva pentru a salva această clădire de patrimoniu, la data de 19 martie 1910, Ministerul de Interne aproba repartizarea sumei de 500.000 lei pentru terminarea Cazinoului Comunal, cum i se spunea atunci. Cu aceşti bani au putut fi terminate diferite lucrări. Şi dacă tot vorbim de bani, preţul confecţionării şi instalării mobilierului s-a ridicat la acel moment la suma de 79.100 lei, plătibili în două rate. Constructorii s-au lovit, desigur, de criză, lucru valabil şi-n zilele noastre. "Sunt trei ani de când am luat licitaţia construcţiei Cazinoului Comunal. Această lucrare ar fi trebuit să fie terminată în cel mult un an şi jumătate, însă din diferite cauze, toate datorite comunei, cum au fost schimbarea completă a pro-actului, modificări ale proiectului pentru că a fost făcut în pripă, diferite aprobări care au întârziat, nu s-a putut face plata la timp a multor lucrări", scrie în actele Primăriei din anul 1910, deţinute de Arhivele Naţionale. Documentele arată că, exact cum s-a întâmplat la începutul campaniei, când datoriile se ridicau la 289.000 lei, tot din lipsa finanţelor, s-au pierdut trei ani, "ţinând capital şi garanţie angajate la construcţia acestei clădiri". Din cauza acestor întârzieri, firma constructoare a pierdut bani şi nu s-a putut angrena în demararea altor lucrări. "Vă facem responsabili de orice întârziere care ne-ar duce la pierderea timpului şi neterminarea lucrărilor la data indicată", acuză constructorii Primăria Constanţa, în urmă cu un secol. Pentru ca imobilul să fie terminat, la un moment dat apare în peisaj un alt arhitect, Grigorie Călinescu. Primăria se obligă să-i plătească arhitectului 14.000 lei în trei rate, ultima parte abia la încheierea lucrărilor. Scrierile vremii spun că în cazul în care arhitectul nu-şi îndeplineşte clauzele contractuale, Primăria poate rezilia contractul fără avertisment. Dar, în final, totul merge bine. La Arhivele Naţionale există acte din care reiese că lucrările efectuate la subsol au costat 63.491 lei, la parter- 106.787, iar la etaj- 39.430. În total, s-au cheltuit 209.708 lei. La această sumă se adaugă încă 547.616 lei pentru balustrade şi grilaje, lustre şi corpuri de iluminat, mobilier, alte decoraţiuni. Timp de câţiva ani, Cazinoul a fost un obiectiv turistic. Mai târziu, mai exact în anul 1937, au fost efectuate ceva lucrări de restaurare şi modernizare de către proiectantul Daniel Renard, apoi el a fost restaurat şi în anul 1986, dar de către un colectiv de artişti plastici constănţeni.

Anul 2011: soartă incertă

Acum, soarta acestei clădiri este incertă. Pe de-o parte, primarul Radu Mazăre a declarat că probabil se va ajunge la vânzarea lui pentru că Primăria nu are bani să susţină o astfel de investiţie. "Nu avem bani de unde să luăm aproape zece milioane de euro cât costă acum un cazino, să-l renovăm şi să-l dăm apoi în administrare. Numai nebun să fiu să fac asta. Am auzit însă opţiuni că ar fi dispuse ministerele să-l preia. Dacă e aşa, acum iniţiez o hotărâre de consiliu local şi vi-l dau cu un leu. În fond, pe noi ne interesează să fie reparat şi să aducă jucători, turişti", a declarat edilul. Mazăre a mai spus că Primăria Constanţa a preluat Cazinoul de la o societate privatizată. "Ne-am judecat şi l-am luat la primărie. În 2005 am organizat o licitaţie internaţională prin care am concesionat Cazinoul pe 50 de ani. Am avut trei licitaţii, însă abia la a treia s-a prezentat cineva. Din păcate, ne-am judecat cu Ministerul Culturii mult timp, pentru că nu ne trimiteau pe nimeni care să-i reprezinte la licitaţie", a subliniat el. Pe de altă parte, ministrul Elena Udrea este de părere că acest Cazino trebuie salvat. "Cred că ar trebui găsite resursele şi să nu ajungă pe mâinile unora care ar putea desfăşura acolo activităţi care n-au legătură cu turismul sau cu alte activităţi publice", a declarat ea. Vom reveni.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367