REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Guvernul atacă la Curtea Constituțională sporul de Covid-19 acordat profesorilor

Guvernul atacă la Curtea Constituțională sporul de Covid-19 acordat profesorilor

Replica API 4 noiembrie 2020 | 00:00 1244

Cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preunversitar și universitar, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar, conform unui proiect de lege inițiat de PSD și adoptat de Parlament, prin votul majorității.

Guvernul nu este de acord cu acordarea acestui spor și au sesizat Curtea Constituțională pentru un control prealabil de constituționalitate.

Stimulentul se acordă lunar pe perioada stării de alertă şi a stării de urgenţă și este în cuantum de 2.000 de lei lunar. De acest stimulent beneficiază cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.

De asemenea și personalul auxiliar din instituțiile de învățământ vor primi un stimulent lunar în valoare de 1500 de lei.

"Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor", prevede textul.

Inițiativa legislativă aparține PSD și a fost adoptată în regim de urgență de către Senat.

PNL și USR s-au opus proiectului de lege catalogându-l ca unul populist pentru că nu are sursă de finanțare.

Florin Roman, PNL: "Nu s-a încheiat campania electorală. PSD oferă bonusuri fără să arate sursa de finanţare. (...) PSD este cel mai iresponsabil partid. Vom ataca orice demers populist demagogic al PSD", a spus Roman, acuzându-i pe reprezentanţii PSD că nu le pasă de oameni. "O să vedeţi că lumea nu uită aceste lucruri în 6 decembrie", scrie ştiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cei cu pensii nesimitite si nu fac nimic, salarii uriase in sistemul medical dar spaga se cere in continuare si pleci intre scanduri sau schilodit, salariile si sporurile celor din guvern, senatori etc care nu fac nimic nu va deranjeaza. Cum se da ceva profesorilor toti ca vulturii pe ei ca nu fac nimic, ca nu muncesc, ca stau prea putin....! Bai, nu mai bine punem lacat la toate scolile si fiecare isi educa copilul asa cum poate? Poate asa o fi mai bine ca altfel vad numai ura cand vine vorba de profesori si compatimire cand sunteti batjocoriti de cei din sistemul medical, ccr, guvern etc.
1
3
dragi profesori, voi care va faceti ca predati, si faceti meditatii in bucatarie cu cate 10 elevi pe ora, voi care v-ati cumparat licentele, voi care nu stapaniti nici limba romana, voi care aveti jumatate de an vacante, voi care la examenele voastre pe care le sustineti abia obtineti un amarat de 5, voi care si asa aveti salerii nejustificate- nu va este rusine sa mai solicitati mariri, sporuri etc- atata timp cat restul populatiei lupta pentru existenta. Daca sunteti lucizi, demni, cu coloana vertebrala si daca faceti meserie din dorinta, dragoste de carte- atunci dragilor, fiti intelepti
9
2
ati vrut capitalism, cereti sporuri la sefii vostrii privati si de ce nu te-ai facut profesor daca e asa bine? te asigur eu ca atunci cand ai la clasa 3-4 idioti ca tine sau ca guta esti mai stresat dupa 4 ore decat esti tu dupa 8 ore sa frecat menta pe la vreun patronas care te mai plateste si in natura!!!
2
6
sa se dea sporuri la toata lumea, da?
4
0
La vanzatori, la soferii de pe mijl de transport cine le da spor?si ei sunt in linia intai, profesorii ce fac? meditatii acasa fara sa isi declare veniturile, la scoala nu fac nimic.Dupa programul de 4 ore zilnic sunt epuizati.nu stiu ce inseamnna sa munceasca.sunt si exceptii printre ei dar marea majoritate nu merita nici macar salariile pe care le au.Pacat ca am ajuns aici.
8
1
PT CE SA LE DEA SPOR DE COVID NU LE TREBUIE PENTRU 4-5 ORE PE CARE LE LUCREAZA AU DEJA SALARII MARI !!!!! SA LE DEA SI LA ELEVI CE AU IN PLUS PROFESORI
7
2
gogule mata sta in casa s au ai scapat de ea s a dus la futut ?
2
1
Sugi pula la pensionari boule!
5
0
stau acasa,freaca motanu,online tata si iau spor de cavit,mai mare decat leafa majoritatii care stau si poarta masca ca sa justifice guvernul tradator si hot a lui malai cel mare furaciunile
4
4
Voi ca pensionari sa stati dracu in case.Ne impiedicam de voi peste tot
2
7
MUIE MALARIA GALBENA SI TUTUROR VOTANTILOR SI SIMPATIZANTILOR SAI
7
3
Noi ca pensionari, intram in contact cu doctorii, cu vanzatorii cu persoanele din autobuze, etc. De ce nu ni se da si noua un spor de covid ? Nu l-am cerut si nu-l vom cere. Dar este deranjant sa vezi anumite categorii de indivizi profitori, care cer fel si fel de sporuri.
7
3
muie pe ne le
8
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218