REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Guvernul extinde prin OUG competenţele DIICOT, pentru ca dosarul Caracal să rămână la acest parchet

Guvernul extinde prin OUG competenţele DIICOT, pentru ca dosarul Caracal să rămână la acest parchet

Replica API 23 august 2019 | 03:15 464

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, joi, că între modificările propuse la legislaţia penală pentru a fi adoptate prin OUG există şi prevederi referitoare la extinderea competenţelor DIICOT. Potrivit proiectului publicat pe site-ul MJ, DIICOT primeşte competenţe şi în cazurile de lipsire de libertate în mod ilegal (art. 205 Cod Penal).

Modificarea este una deosebit de importantă. În condiţiile în care procurorii nu pot dovedi existenţa unei reţele şi a traficului de persoane, dosarul deschis în cazul Caracal nu ar mai fi de competenţa DIICOT.

Proiectul prezentat de Ana Birchall conţine şi dispoziţii tranzitorii, în baza cărora dosarul rămâne la DIICOT chiar dacă se ajunge la concluzia că anterior adoptării modificărilor nu avea competenţă în cauză: "(1) Cauzele înregistrate la Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, respectiv la parchete, anterior intrării în vigoare a prezentei legi, se soluționează de către această structură specializată, respectiv de către parchetele competente anterior."

Dincolo de rezolvarea problemei competenţei pe cazul Caracal, modificarea ar putea genera alte complicaţii, pentru că DIICOT va avea un volum de activitate mult mai mare.

Alte modificări care urmează să fie adoptate prin OUG:

- Liberarea condiţionată în cazul condamnării pe viaţă, posibilă după 25 de ani, faţă de 20 în prezent;

- Condiţii mai aspre pentru liberarea condiţionată în cazul pedepselor de epste 10 ani;

- Pedeapsa pentru lipsire de libertate prin răpire, majorată de la 1-7 ani la 2-8 ani, majorată cu o treime dacă vizează o persoană care nu îşi poate exprima voinţa sau nu se poate apăra;

- Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa se majorează de la 7-15 ani la 7-18 ani;

- Emiterea mandatului de percheziţie se face de îndată, nu în 24 de ore, ca până acum.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intre timp Ana Birchall a fost mazilita de PSD iar in locul ei vine Dana Garbovan garantata de serban nicolae, nicolicea, iordache, codrinstefanescu si radulescu mitraliera lu dracnea! Asa a inteles PSD ca-si doresc romanii care au dat cu ei de pamnt pe 26 Mai si care o sa-i ingroape definitiv la urmatoarele alegeri. Sheet!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102